https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Janez Škerlak: Mojster karateja, ki želi svoje znanje in izkušnje prenesti na mlajše generacije

18.09.2018 ob 6:00  

Karate je samoobrambna borilna veščina daljnega vzhoda in pomeni prazna roka. S to vzhodnoazijsko borilno veščino ima večletne bogate izkušnje Janez Škerlak, trener v Karate klubu Civitas. 

Trenerji in vaditelji v Karate klubu Civitas imajo dolgoletne izkušnje s pedagoškega področja in so visoko strokovno usposobljeni za delo z otroki. Eden izmed trenerjev je tudi Janez Škerlak.

Mojster karateja 6. dan in kandidat za 7. dan

Janeza Škerlaka so že kot mladeniča zmeraj fascinirale borilne veščine in posledično se je leta 1968 odločil za vajo jiu-jitsuja. Po dveh letih vaje ga je pot vodila v Nemčijo, kjer je vse do leta 1973 nadaljeval z aikidom. Njegova želja je bila spoznati še druge borilne veščine in zato se je leto pozneje vpisal v šolo karateja v Ludwigsburgu, pod vodstvom trenerja Sibe Kuhlmajerja.

Osem let trdega dela se je obrestovalo in uresničila se mu je velika želja, saj je postal mojster karateja 1. dan. Leta 1983 je prevzel funkcijo trenerja in tekmovalca, kjer je napredoval do večletnega člana nemške reprezentance.

Bogate izkušnje in znanja si je pridobil pri svetovno znanih mojstrih, kot so: M. Nakayama, H. Nishiyama, T. Hayashi, T. Kase, A. Pfluger, T. Sakumoto, J. Jorga in mnogih drugih. Po večmesečnem bivanju na Kitajskem je leta 1986 spoznal tudi ˝Kobudo˝; Tonfo, Sai, Bo in Katano.

Škerlak je deloval tudi kot sodnik v kumitah in katah do mednarodnega nivoja. V Sportschule West v Stuttgartu je leta 2000 prevzel funkcijo trenerja. Leto pozneje je pridobil A-licenco trenerja, leta 2003 pa je pridobil A licenco za pasove Kyu in DAN. Istega leta je začel voditi mednarodne seminarje po celem svetu. Bil je tudi trener na univerzi v Stuttgartu. Leta 2010 je položil izpit za 6. dan, prihodnje leto pa bo polagal izpit za 7. dan.

Nazaj v Prekmurje se je vrnil leta 2013 in to  z namenom, da svoje znanje in izkušnje prenese na mlajše generacije.

Kaj otroci pridobijo s treningi karateja?

Kot prvo se naučijo pravilno dihati. Pravilno dihanje bo otrokom omogočalo tako pravilno izražanje v šoli in v stresnih situacijah. Poseben poudarek je namenjen razvoju koncentracije, ki je eden od ključnih dejavnikov učinkovitega učenja. Otroci pridobijo red in odgovornost. Učijo se pozitivnih delovnih navad.

Pri karateju talent ni dovolj, kajti nemogoče ga je obvladati brez vztrajne in natančne vadbe. Karate velja za šport pri katerem sodeluje celo telo in nastane zelo malo poškodb. Dandanes veliko otrok in tudi odraslih veliko časa presedi pred televizorjem in računalnikom. Zaradi prevelike pasivnosti ne obvladajo svojega telesa v tolikšni meri, da bi jim to olajšalo pri učenju. Velja pa izpostaviti, da otrok zaradi treninga karateja ne bo postal preveč agresiven.

Kako potekajo treningi?

Ura karateja se prične z ogrevanjem, sledi mu razgibavanjem. Za tem je na vrsti tehnika. Trening se konča s stretchingom. Vsakič pa se izvaja tudi meditacija.

Treningi potekajo štirikrat na teden in to na dveh lokacijah. Borbe potekajo v dvorani Kickboxing kluba Murska Sobota. Trening kat pa poteka v Zeleni dvorani osnovne šole Puconci. Več informacij najdete tukaj.

Foto: Fb Karate klub Civitas

Dvig nivoja fizične in psihične moči

Karate je za dvigovanje nivoja fizične in psihične moči, kar pripomore k mirnemu umu, močni osebnosti ter karakterju. Na treningih se učijo tudi meditirati.

Dobre značilnosti, ki krasijo karateista so: vztrajnost, vzdržljivost in volja.

Kot nam je povedal Škerlak, dela pri karateju celo telo. Trenira se namreč um, duh in karakter. "Če nimaš karakterja, je bolje, da se za vadbo karateja ne odločiš. Pri karateju sta najbolj pomembna karakter in volja. Pri otrocih igra pomembno vlogo tudi podpora staršev, brez katere ne gre."

Treniranje karateja je tek na dolge proge, zaključi Škerlak. Bližnjic ni.

 

 

 

    Fotogalerija