https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Povezali bodo gradove in dvorce na slovenski in avstrijski strani

24.09.2018 ob 6:00  

Minuli petek, je s prireditvijo v gradu Deutschlandsberg na avstrijskem Štajerskem, RIS Dvorec Rakičan s slovenskimi in avstrijskimi partnerji zakorakal v izvajanje projekta Castle Road - Vzpostavitev trajnostnega institucionalnega sodelovanja gradov in dvorcev za razvijanje ter trženje skupnih čezmejnih ponudb v sklopu bilateralnega programa sodelovanja Interreg Slovenija-Avstrija.

 

RIS Dvorec Rakičan kot vodilni partner

Dopoldansko dogajanje je bilo namenjeno predstavitvi projekta ter projektnih partnerjev. V projektu sodelujeta dva slovenska partnerja (RIS Dvorec Rakičan in Znanstveno raziskovalno središče Bistra Ptuj) in dva avstrijska projektna partnerja (Technologiezentrum Deutschlandsberg in Stiftung des weiland Fürst Philipp Batthyány zur Erhaltung der alten Güssinger Burg).

Projekt Castle Road je pod vodilnim partnerstvom RIS Dvorca Rakičan nastal na pobudo avstrijskega društva Die Schlösserstraße, ki že desetletja povezuje gradove jugovzhodne Avstrije z družnim poslanstvom ohranjanja in negovanja preteklosti ter njenemu podajanju mlajšim generacijam.

Tekom projekta bodo razviti posebni čezmejne doživljajski in turistični produkti

Pred 30 leti so se tako gradovi in dvorci na jugovzhodu Avstrije povezali v Cesto dvorcev in gradov (Die Schlösserstraße). Projekt Castle Road bo omenjeno zasnovo ter povezovanje zgodovine in kulture vključenih gradov in dvorcev raziskal iz znanstvenega in turističnega vidika ter aktivno povezal in razširil tudi na slovensko območje. Za počitnikarje na gradovih, družine z otroki in ljubitelje kulturnega turizma bodo tekom projekta razviti posebni čezmejne doživljajski in turistični produkti, ki bodo predmet skupne čezmejne  promocije.

Kot je povedal direktor RIS Dvorca Rakičan dr. Robert Celec, bodo razvili nove ponudbe in njihova največja ciljna skupna so družine z otroki, ki preživljajo počitnice. Želijo jim pripraviti doživljajske počitnice, obenem pa želijo doseči tako imenovane kulturne turiste, ki jih zanimajo predvsem razstave in festivali. "Zelo pomembno je tudi, da se projekt osredotoča na kompetence. Skupaj moramo ustvariti skupne ponudbe in doseči skupno raven kakovosti," je zaključil Celec.

Ustvaril, bodo posebne kriterije kakovosti. V okviru projekta pa bodi izvajali tudi šolanja za osebje. Ker želijo delovati trajnostno, si bodo med drugim ustvarili partnerstva s hoteli in turističnimi agencijami.

V sklopu otvoritvenega dogodka je zbrane nagovoril župan Deutschlandsberga, mag. Josef Wallner, o društvu Die Schlosserstraße je spregovoril njegov pobudnik in najvidnejši član konzul mag. Andreas Bardeau. Uvodni nagovor je nadaljeval direktor RIS Dvorca Rakičan dr. Robert Celec s predstavitvijo projekta in projektnih partnerjev, poleg RIS Dvorca Rakičan je to še Znanstveno raziskovalno središče Bistra Ptuj na slovenski ter Technologiezentrum Deutschlandsberg in Stiftung des weiland Fürst Philipp Batthyány zur Erhaltung der alten Güssinger Burg na avstrijski strani.

Fotografije so nastale v gradu Deutschlandsberg na avstrijskem Štajerskem.

 Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.09.2018 ob 13:42 DEBELI FUKJENEC gost

      Kaj, če najprej obnovili zunanjost dvorca Rakičan, da nam ne bi delal sramote po svetu??? Kaj praviš, direktor dr. Celec? Boš zbral toliko denarja, da obnoviš katastrofalno zunanjost dvorca ali ti je vseeno kako izgleda. Sramota!!! V lesena vrata pa brez problemov 6 milijonov evrov in v brezvezne reflektorje za par navdušencev Mure pol milijona evrov !!! KJER JE PRVA ŽOGA, TAM KULTURA NIMA PROSTORA.

      11 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.09.2018 ob 13:58 NB gost

      NLB

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.09.2018 ob 16:58 DEBELI FUKJENEC gost

      Imel sem prav. Žalostno, toda resnično: Prekmurcem več pomeni žoga in Mura kot kultura. Se potem čudite, ko vas ostala Slovenija čudno gleda?

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.09.2018 ob 9:58 gost

      Med 2. svetovno vojno in po njej so partizani večino gradov in dvorcev oropali, požgali, jih pustili propadati, v nekaterih pa zapirali politične jetnike ali psihiatrične bolnike. Zato danes niso primerljivi z tistimi v sosednji Avstriji oziroma v gnilem kapitalizmu.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.