https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Nam grafiti na stenah kaj povedo?

Murska Sobota, 05.10.2018 ob 18:00  

Pred natanko 153 leti je Karl Henn prišel v Radence, odločen, da se posveti zdravilni moči tamkajšnje mineralne vode. Že prvo leto svojega delovanja v Radencih je napolnil kar 37.000 steklenic radenske mineralne vode. Po njegovi smrti je njegovo delo prevzel njegov sin, ki je dokončal prvi zdraviliški objekt z 11 kopalnimi kabinami ter 12 sobami za goste. Z leti so se kapacitete za turiste večale.

Danes imamo na tem mestu zdraviliški kompleks Terme Radenci, ki se nahajajo pod Sava Hotels &Resorts, nekoč prva polnilnica pa je zapuščena. Ni pa zapuščena samo nekoč prva polnilnica, temveč so zapuščene vse stavbe v parku, ki so del denacionalizacijskih postopkov. Po 27 letih so se ti postopki letos spet vrnili na začetek. Leta 1962, ob praznovanju 80. obletnice Zdravilišča Radenska Slatina so odprli letno kopališče z olimpijskim bazenom, ki je danes prav tako v propadanju. Zelo znana kavarna v parku Radenci je pogorela. Zgrajeno naselje 34 vikend hišic v parku pa so danes le še dober spomin. Uprava Radenske se je iz stavb ob parku leta 2005 preselila v sosednji kraj, Boračevo. 

Zapuščene stavbe v parku propadajo, kazijo zdraviliški kraj ter s svojo lego v samem središču Radencev postajajo neprimerno in nevarno zbirališče. Grafiti na stenah delno pogorelega Prekmurskega doma v parku Radenci potrjujejo dejstvo, da so zapuščene stavbe neke vrste magnet za določeno skupino ljudi.

In kdo bi se naj zbiral v tamkajšnjih zapuščenih stavbah? Naključno sprehajajoča skupina mladih nam je na terenu potrdila, da se v zapuščenih stavbah znotraj parka zbirajo tako osnovnošolci kot srednješolci. Bi nas pri tem moralo kaj skrbeti? Bi z več lučmi, kamerami ali redno navzočo varnostno službo povečali varnost parka? V parku Radenci namreč svoj prosti čas preživljajo tudi družine z otroki, starejši, turisti iz term in drugi domačini. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.10.2018 ob 18:21 DEBELI FUKJENEC gost

      To ni mogoče. Desničarji vedno pišete kako privatniki dobro poskrbijo za svojo lastnino. Kako le je v času Jugoslavije to vse cvetelo???

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.10.2018 ob 18:22 juško gost

      Več fotografij v spodnji galeriji... Galerije pa nega ?

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.10.2018 ob 19:08 Pohodnik gost

      Zelo dober prispevek. Takšen lep park,treba samo lepo vzdrževati in poskrbeti za varnost,da se ljudje in predvsem gostje počutijo varno!!!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.10.2018 ob 20:48 DEBELI FUKJENEC gost

      Pohodnik, slike ti pokažejo kako privatni lastniki skrbijo za svojo lastnino. Še bolje boš to videl, če se boš tam sprehodil. Užas kaj smo iz skupne lastnine napravili. Hvala DEMOSU, Peterletu, Amerom, Nemcem, Vatikanu in ostalim, ki so to hoteli.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      07.10.2018 ob 22:35 podrtija gost

      Škoda, da so to sploh gasili. Bi bilo manj za podiranje. Spomeniško varstvo tudi dela več škode, kot koristi. Poznam veliko konkretnih primerov.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.