https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V Turnišču otvorili gümlo na Polanščekovi domačiji

Turnišče, 29.09.2018 ob 10:00  

V Turnišču sta v petek, 28. septembra, potekala otvoritev gümle in dan odprtih vrat na Polanščekovi domačiji.

Polanščekova domačija je izvirno ohranjena domačija, zgrajena leta 1929, ki je zaščitena kot kulturni spomenik. Občina Turnišče je začela v letu 2016 stavbo in zemljišče ob njej čistiti ter obnavljati.

Uredili so že notranjost hiše, v katero so namestili novo kuhinjo in vzdrževalnico ter domačijo prekrili z novo streho. Zdaj pa so v okviru projekta Podeželsko stičišče Polanščekova domačija, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, prenovili še gümlo in dvorišče.

Dvorišče so v okviru projekta uredili skupaj z Ekokulturo – Zavodom za dialog z naravo Lendava. V sklopu dveh delavnic so postavili ogledni panj v katerega so naselili čebeljo družino. Postavili so zeliščni vrt in zeliščno spiralo po načelih permakulture. Iz zelišč pa so sestavili tudi novo čajno mešanico, imenovano Polanščekov čaj za pomirjanje in sproščanje, ki ga je bilo mogoče poskusiti na otvoritvi.

Na obnovljeni gümli – gospodarskemu delu poslopja, bo odslej večnamenski prostor, namenjen praznovanjem, prireditvam, delavnicam ter drugim družabnim in izobraževalnim dogodkom. Do konca letošnjega leta pa bo v hiši domačije zaživel tudi Dnevni center za starejše.

V kulturnem programu so nastopile ljudske pevke iz Turnišča. Županja Občine Turnišče, mag. Vesna Jerala Zver, je poleg predstavitve projekta povedala še zgodovino domačije in nato skupaj z izvajalcem, Zidarstvom Maučec, slavnostno prerezala trak.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.09.2018 ob 11:09 kulturni spomenik? gost

      Kulturni spomenik? Etnološka dediščina? To je totalno nestrokovno, laminat, keramične ploščiče na stenah, moderna kuhinja s stensko rostfrei napo... To je hec, ali...? To je moderna hiša, to nemre biti kulturni spomenik. Župani so idioti, ko gre za kulturne spomenike.

      19 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.09.2018 ob 13:38 rudi gost

      Dobro, ka jim Evropa plača laminat, pa rostfrei, pa šampanjec, ka jim je kupila. Tej, ki so bili tukaj zbrani še od etnološke dediščine niso slišali, po mojem niti ne vedo kdaj je ta obstajala. Niti se ne predstavljajo, kako bi naj neka zgodovinska znamenitost izgledala, ker so vsi v hišah s bleščečim kičem.

      14 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      29.09.2018 ob 16:18 imre gost

      Moje mnenje je, da se nekateri pa že nehajte norčevat sami iz sebe, a ni zadosti, da se drugi iz vas smejijo.

      11 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      29.09.2018 ob 18:33 Melek gost

      Najboljsa zupanja do sedaj v obcini Turnisce.Ona je vsaj za obcino nekaj naredila in se dela.Kaj so pa drugi pokazali!Figo mastno...

      11 24 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      29.09.2018 ob 19:10 Radek bohinc gost

      V dobrih 2 letih 48.484,65 EUR za odvetnika- svetovalca Rado Bohinca. Ja kaj za vraga pa ima potem županja 3 jurje bruto plače, če sama ne zna nič odločit in potrebuje zunanje svetovalce.

      16 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      29.09.2018 ob 20:33 Turnisce gost

      3 jurje imajo drugi tudi v obcinah.Bolje za odvetnke,je vsaj Nado in strice iz ozadja ovadila,ka so denar pokrali pa nic pokazali...to vas boli...ima vsaj red...

      8 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      29.09.2018 ob 20:37 mica gost

      To je glih problem, če sta z Bohincem zaslužila cca. 200.000 eur, pa nič naredila. Jebeš ti domačijo, ki jo financira Evropa, pa okna v zdravstvenem, pa na novo razrezan asfalt, ki se še ni polegel, pa so ga srmačeka že morali rezati, pa tako dalje. Prihajajo turisti, pa razen cerkve nič za videt, celo pošalijo se, da niti birtije poštene nimamo. Pa pridejo, pa odidejo, z njimi pa tudi turistični evrčki. Niso pa pošteni tile turisti, nič nam nočejo pustit teh evrčkov, pa kako veliko jim ponujamo.

      5 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      29.09.2018 ob 22:40 Varas gost

      Prenova Zd.prenova Polanscekove domacije,sirjenje ceste,plocnikov,dela se kolesarska steza proti Lustu,dela se naprava pri cerkvi za elektricne avtomobile...itd.Svetniki so pa bili proti,da bi natedila gasilski dom,kjer je bila Rodovita.Sram vas bodi varasanci sinfasti.Zupanja s tabo gramo v prihodnje.

      6 18 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      29.09.2018 ob 22:45 vujček gost

      gumla je bijla otvorena, zdaj pa še pol parkirišča pri cerkvi, pa pol steze v renkovcaj, tou je za pohvaliti, vse na pol, glavno ka se vijdi što kaj dela. mijslin če ne de dobijla na volijtvah, ka de njej pa še enin fejs, fejst, fejst hudo, zatou pa delamo vse na svojo roko brez svetnikov, samo ka se vijdi. varašanci ozroma občani občine turnišče poglednite si, lepou vas prosim, posnetek zadnje izredne seje, pa te vidlli kakšna je varaška županja, ka je vse napravla, ka še vse dela sama njej nej trbej svetnikov, Tak ka zdaj mijslin ka na volijtvaj ne te volili svetnikov, škoda pejnez za sejnine, če ona sama vse napravi, ja pa njeni svetovalci bohinc, projektant rodbinski in še in še

      15 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      30.09.2018 ob 1:52 Tetka gost

      Bole na pol,kak znate kritizirati...v preteklosti pa nic.......

      5 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      30.09.2018 ob 12:32 Šola za župane gost

      Šola za župane - 1. točka: - Važno je le, da je "naš"! 2. točka: Pred volitvami obljubljaj vse, kar želijo. Po volitvah jamraj, da ne moreš izpolniti ker, da so prejšnji vse zafurali. 3. točka: izkoriščaj evropska kohezijska in druga državna sredstva in reži trakove na otvoritvah kot, da si to ti uredil. 4. točka: posle urejaj zgolj za "naše", s tem ubiješ dve muhi na en mah: svoje potiskaš navzgor, "njihove" navzdol. 5. točka: a.) če si na levi, je za vse kriv janšizem, b.) če si iz desne, je za vse kriva udba. 6. točka: če nisi sposoben reševati dejanskih problemov, organiziraj gasilske veselice in daj občanom klobase in vino - tako pozabijo na realne probleme. 7. točka: ne nagovarjaj in ne prepričuj pametnih. Nagovarjaj starostnike in neuke ter nerazgledane, oni so lahko vodljivi. 8. točka: za vse, česar ne zmoreš izpolniti, je kriva država, davki, zakoni. 9. točka: ceste in drugi infrastrukturni projekti se gradijo četrto, zadnje leto mandata, da si tik pred volitvami pridobiš volilce. VIR : http://www.rtvslo.si/lokalne-novice/sola-za-zupane-ko-obcani-povedo-v-kaksni-skupnosti-zelijo-ziveti/467180

      10 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.