https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Nič kaj srčno srečen moram priznati, da bi se žalostna zgodba o C-kraku Pomurskega vodovoda lahko že zdavnaj končala

Ljutomer, 30.10.2018 ob 10:40  

V Ljutomeru so preteklo soboto evropski poslanec Igor Šoltes, predsednik državnega zbora Dejan Židan, župani Branko Belec, Slavko Petovar in Stanko Ivanušič skupaj s strokovnjakom za C-krak Pomurskega vodovoda Janezom Rožmarinom ljudem glede sistema C na pobudo županskega kandidata Dejan Karba ljudem nalili čistega vina. Enoznačno so ugotovili, da je bil sistem izjemno slabo koordiniran in voden.  


Poleg vseh kandidatov za župana Občine Ljutomer sta se javne tribune udeležila tudi parlamentarna poslanca Franc Jurša (DeSUS) in Jožef Horvat (NSi). Aktualna županja in kandidatka za županjo Olga Karba se tribune ni udeležila, svojega izostanka ni opravičila oz. je vabilo ignorirala.

Igor Šoltes je prisotnim na tribuni sprva povedal, da je vprašanje zagotavljanja neoporečne vode v Evropi izjemnega pomena. »Vse napore moramo vložiti v to, da zaščitimo vodne vire,« je dejal Šoltes in s primerom mesta Berlin opozoril na pomembnost upravljanja z vodno oskrbo. »Pod privatnim upravljavcem se je cena vode dvigovala, storitve pa so bile vse slabše. Dohodki upravljavca z vodnimi viri so se le višali in višali,« je navrgel Šoltes in sklenil, da je »Berlin zato vodo spet vzel v svoje, državne roke«.

Jožef Horvat: »To, da nekdo obljublja zastonj ali vrednostno podcenjeno vodo, ni dobro«

O finančno največjem, petdeset milijonskem kohezijskem projektu na desnem bregu Mure - ob 10,4 milijonski injekciji evropskih sredstev je občina Ljutomer, denimo, v gradnjo projekta participirala »le« dobrih 163.000 evrov oz. 1,56 odstotka -,  s katerim upravlja javno podjetje v lasti občin, je konkretneje spregovoril nekdanji kmetijski minister Dejan Židan, sedanji predsednik parlamenta. »A vi veste, koliko naporov smo morali vložiti v to, da smo Pomurski vodovod spravili v življenje in ga ohranili pri življenju?«. Isto je povedal Jurša, podobno je menil Horvat: »Ogromno fasciklov imam o vodovodu in res je ključnega pomena, da se končno vsi naučimo, da je voda, ki kot dobrina ne more biti zastonj, vir življenja«.

»C-krak Pomurskega vodovoda nas res mora skrbeti. To, da nekdo pred volitvami obljublja zastonj ali podcenjeno vrednost vode je preprosto nemogoče in ni dobro,« je opozoril Horvat in poudaril, da je v C-kraku trenutno najbolj pomembno to, da občine spet pričnejo sodelovati.

Branko Belec: »Županja Ljutomera je nenehno solirala tudi po tem, ko smo sprejeli nek dogovor«

»Sodelovanje  je nujno, vendar so za to na vodstvenih položajih potrebni takšni ljudje, ki so sposobni dogovora,« je nadaljeval veržejski župan Slavko Petovar , ki je za vsemi tremi župani občin, ki se dotikajo Ljutomera ponovil, da se z aktualno ljutomersko županjo preprosto ne da sodelovati. »Seveda smo prav vsi tukaj za najnižjo možno ceno vode in 70 centov za kubik neoporečne, čiste vode res ni preveč ne za občane ne za gospodarstvenike. A županja Ljutomera je tudi po tej, skupno domenjeni ceni nenehno solirala in si izmišljevala nove in nove zadeve,« je povedal župan Križevec pri Ljutomeru Branko Belec in dodal, da »bi povedal še kaj več o nezmožnostih sodelovanja z aktualno ljutomersko oblastjo tudi na drugih področjih, pa raje ne bom, ker bi se potem bal hoditi po Ljutomeru«.

Židan: »Vračanje kohezijskih sredstev bi najverjetneje pomenil bankrot za proračune občin na desnem bregu Mure«

»Nič kaj srčno srečen moram povedati, da bi se ta žalostna zgodba s C-krakom lahko že zdavnaj končala,« je svoj nastop sklenil Belec, razkriški župan Stanko Ivanušič pa je pristavil: »Kar je dobro za Ljutomer, mora biti dobro tudi za Veržej, Križevce in za Razkrižje«.

Na tribuni prisotni župani so podobno kot ostali župani občin na desnem bregu more pripravljeni umakniti čez tri milijonsko tožbo sedmerice zoper Občino Ljutomer, ki je nastala kot sanacija finančne škode oz. kot posledica nesprejetja enotne cene vode.

Če se tožba ne bo anulirala oz. če bodo zaradi nespametnega soliranja aktualne ljutomerske županje zaradi neenotnih cen še dalje nastajali stroški, se po besedah govornikov na javni tribuni kaj hitro lahko zgodi, da bo moral C-sistem kohezijska sredstva vračati. »To bi pa za proračune teh občin na desnem bregu Mure najverjetneje pomenilo bankrot«, je bil jasen Židan.



    Fotogalerija