http://yes-pohistvo.si/kuhinjski-bloki
http://www.zniders.com/

POLITIKA

Kakšen vpliv ima Slovenija na politiko Evropske unije?

06.11.2018 ob 6:05  

Evropski svet za zunanje odnose (ECFR) je objavil rezultate raziskave, ki odraža, kako vprašani vidijo vlogo svoje in drugih držav članic v EU. Slovenija je glede splošnega vpliva na politiko unije na dnu lestvice.

http://www.lums.si/aktualno/1/578/brezplacni-tecaji-v-okviru-projekta-tpk-2018-2022.html

Slovenija je med 28 članicami EU glede splošnega vpliva države na politiko unije pristala kar na zadnjem, 25. mestu, ki si ga deli še s Hrvaško, Latvijo in Malto. Najbolj vplivne države članice so Nemčija, Francija, Nizozemska in Velika Britanija.

Na 25. mestu je Slovenija tudi v kategoriji najbolj povezanih držav, kjer so manj vplivne le še Bolgarija, Hrvaška in Malta. Najboljši rezultat pa je dosegla v kategoriji držav, ki se borijo za večjo integracijo znotraj Evropske unije, kjer se je uvrstila na 14. mesto.

Slovenija se je med prvo deseterico uvrstila le v kategoriji držav, ki so najmanj razočarale. V raziskavi so sicer spraševali, katera država članica je v zadnjih dveh letih najbolj razočarala in vprašani so izbrali Madžarsko. Slovenijo so uvrstili na 16. mesto oziroma ker si veliko držav deli skupna mesta, na peto mesto od zadaj.

V skupnem seštevku različnih kategorij vpliva in sodelovanja je Slovenija zasedla 26. mesto za Malto ter pred Hrvaško in Ciprom. Prva tri mesta pa so zasedle Nemčija, Francija in Italija.

V raziskavi je ECFR zaobjel mnenje 877 strokovnjakov iz držav članic, ki delajo na področjih evropske politike v vladah, inštitutih in medijih. Slovenski strokovnjaki so v raziskavi največ glasov namenili Nemčiji, Belgiji, Franciji, Nizozemski in Luksemburgu.

    Fotogalerija

    https://yes-pohistvo.si/