https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Ali veste katero je najpogostejše moško ime v Pomurju?

19.11.2018 ob 9:00  

19. november je mednarodni dan moških, zato vam danes predstavljamo nekaj zanimivih statističnih podatkov o moških v Sloveniji.


Razmerje moških in žensk

“Na začetku 2018 je živelo v Sloveniji 2.066.800 prebivalcev in od tega je bilo moških 49,7%. V celotni Sloveniji je bilo torej žensk več kot moških. Po statističnih regijah ženske številčno ne prevladujejo v vseh regijah, ampak le v šestih, moški pa v preostalih šestih,” poročajo na stat.si

Najpogostejša imena

Najpogostejše moško ime v Sloveniji, po podatkih iz začetka leta, je Franc, na ravni statističnih regij pa to velja le za štiri, in sicer za podravsko, savinjsko, zasavsko in primorsko-notranjsko.

Ime Franc pa v nekaterih regijah ne spada niti med prva tri mesta, npr. v obalno-kraški je največ Markov, v osrednjeslovenski Janezov, jugovzhodni Sloveniji Jožetov in v v goriški največ Ivanov. V pomurski regiji je najpogostejše moško ime Jožef.

 

Foto: Stat.si

Imena mladih

Imena, ki jih starši dajejo otrokom se skozi leta in generacije spreminjajo, zato je tudi statistična slika moških imen po regijah nekoliko drugačna. Največ moškim starim do 29 let je skoraj v vseh regijah ime Luka, tako je tudi v Pomurju. Izjemi sta le jugovzhodna Slovenija, kjer je največ Janov in koroška, kjer je največ Žanov.

Moški v pomurski regiji najstarejši

Slovensko povprečje starosti moških znaša 41,7 let, v pomurju je ta številka za skoraj 2 leti višja s 43,4 leti. S tem podatkom je povprečna starost moške populacije v Pomurju, najvišja v državi. Najmlajši moški s povprečno starostjo 40,3 leta so v osrednjeslovenski regiji, delež moških starih 65 ali več let pa je v goriški regiji. Tam je povprečno vsak peti moški star nad 64 let, vsak petindvajseti pa 80 ali več.

Fantki, ki se se leta 2017 rodili v pomurski regiji, lahko statistično pričakujejo življenjsko dobo 76,7 let kar je tri leta manj od tistih v primorsko-notranjski regiji in predstavlja najkrajšo pričakovano življenjsko dobo v državi.

Zanimivo

Pomurska in goriška regija imata največji delež moških starih 40 ali več let, ki živijo v skupnem gospodinjstvu z vsaj enim staršem. Delež znaša 9%, medtem je ta delež najmanjši v osrednjeslovenski regiji in znaša 7%.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.