https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

FOTO: Ti dosedanji župani se poslavljajo od županskega stolčka

20.11.2018 ob 6:00  

Po prvem krogu nedeljskih lokalnih volitev je tudi že znano, kateri dosedanji župani in županje, se poslavljajo s funkcij županov pomurskih občin.

Ker jim volivci na nedeljskih lokalnih volitvah niso namenili zadostnega števila volilnih glasov oz. so jih premagali protikandidati ali pa se že prej niso odločili za vnovično kandidaturo, se od županovanja v pomurskih občinah poslavljajo naslednji župani in županja:

Apače - Franc Pižmoht

Franc Pižmoht, ki je županoval občini Apače od leta 2010 (dva mandata) se letos ni odločil za kandidaturo. Občani bodo novega župana izvolili v drugem krogu, izbirali pa bodo med Andrejem Steyerjem ter Zvonkom Bevkom.

 

Beltinci - Milan Kerman

V Beltincih se od županske pozicije poslavlja Milan Kerman. Župansko funkcijo je izvajal med leti 2006 in 2010 ter od leta 2014 do 2018. Na letošnjih volitvah je dobil 40 odstotkov glasov, s 60-odstotno podporo pa je nov župan postal Marko Virag.

 

Črenšovci - Anton Törnar

V občini Črenšovci se iz županskega mesta poslavlja dolgoletni župan Anton Törnar, ki je funkcijo župana opravljal že od leta 1995, ko je bila občina ustanovljena. Občani so mu na tokratnih volitvah namenili 38 odstotkov glasov, njegovi izzivalki Veri Markoja pa 62 odstotkov.

 

Lendava - mag. Anton Balažek

V občini Lendava dosedanji župan Anton Balažek ni kandidiral za mesto župana. Po štirih mandatih (med leti 2002 in 2018) se je odločil zapustiti županski stolček in se potegovati za mesto v občinskem svetu. Novega župana pa bodo v Lendavi dobili v 2. krogu volitev, kjer se bosta pomerila Dejan Süč in Janez Magyar.

 

Radenci - Janez Rihtarič

Tudi zadnji radenski župan se letos ni odločil za kandidaturo. Janez Rihtarič je občino Radenci vodil dva mandata med leti 2010 in 2018. Njegovega naslednika pa bodo občani izvolili v drugem krogu volitev. Kandidata sta Roman Leljak ter Emil Šmid.

Sveti Jurij ob Ščavnici - Miroslav Petrovič

V občini Sveti Jurij ob Ščavnici odhaja Miroslav Petrovič, ki je občino vodil dva mandata s presledkom, med leti 2002 in 2004 ter med leti 2014 ter 2018. Občani so mu tokrat namenili 46 odstotkov glasov, njegovemu izzivalcu Antonu Slani, ki je v preteklosti tudi že opravljal funkcijo župana pa 54 odstotkov.

Turnišče - mag. Vesna Jerala Zver

V Turnišču se poslavlja županja Vesna Jerala Zver, ki je občino vodila en mandat. Občani so ji namenili 19 odstotkov glasov, kar je bilo premalo za drugi krog volitev. Pred njo sta se uvrstila Borut Horvat z 38-odstotno podporo in Stanislav Sobočan z 28 odstotki glasov.

 

V 156 občinah župana izvolili že v prvem krogu, v 56 občinah potreben drugi krog

Na letošnjih lokalnih volitvah so po vsej državi že v prvem krogu izvolili župana v 156 občinah, drugi krog pa bo potreben v preostalih 56 občinah. Volivci so na 3.200 voliščih odločali o novih občinskih vodstvih za prihodnja štiri leta, volilna udeležba je bila po do zdaj zbranih podatkih 50,61-odstotna. V tistih občinah, v katerih nihče izmed županskih kandidatov ne bo dobil potrebne večinske podpore, se bosta najuspešnejša kandidata iz prvega kroga volitev pomerila v drugem, ki je predviden za 2. december.

    Fotogalerija