https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

V prvem krogu izvoljenih 17 županj, najmlajši župan šteje 28 let, najstarejši župan 75 let

22.11.2018 ob 6:00  

V prvem krogu lokalnih volitev minulo nedeljo je bilo med 156 že izvoljeni župani, 17 žensk, kar znaša skoraj 11 odstotkov.

Nova županja v Črenšovcih ter županja Grada eni izmed 17 izvoljenih žensk v prvem krogu 

Med 112 kandidati, ki se bodo v 56 občinah pomerili v drugem krogu, pa je žensk le osem ali izraženo drugače dobrih sedem odstotkov. Eni izmed izvoljenih 17 žensk v prvem krogu lokalnih volitev, pa sta tudi nova županja v občini Črenšovci ter dosedanja županja občine Grad. Vera Markoja je prejela 62,38 odstotno zaupanje občanov in s tem premagala dolgoletnega župana Antona Törnarja ter bo tako omenjeno občino vodila v naslednjem štiriletnem mandatu. 

Foto: Vera Markoja Facebook

Cvetka Ficko, dosedanja županja občine Grad je prejela dobrih 71,31 % glasov volivcev.

Med novoizvoljenimi županjami v nedeljskem prvem krogu lokalnih volitev pa ni nobene, ki bo prevzela krmilo ene od mestnih občin. To lahko sicer uspe le kandidatki SD Nuški Gajšek, ki se bo na Ptuju v drugem krogu pomerila z nekdanjim županom Štefanom Čelanom.

Foto: socialnidemokrati.si

Najmlajši izvoljeni župan šteje 28 let

Naslednja zanimivost, ki zadeva starost novoizvoljenih županov je, da najmlajši izvoljeni župan šteje 28 let. To je postal župan Preddvora, 28-letni Rok Roblek, ki je kandidiral s podporo volivcev. Izmed mlajše generacije je še nekaj izvoljenih županov, med njimi tudi David Klobasa iz NSi, ki se je na županski stolček v občini Sveta Trojica v Slovenskih goricah zavihtel malo pred 30. rojstnim dnem, navaja portal STA.

Foto: nas-preddvor.si, lokalec.si

Najstarejša župana izvoljena v prvem krogu sta 75-letnika

Na drugi strani si naslov najstarejša župana delita dva 75-letnika, eden izmed pa je že vodil Pomursko občino. V Rogašovcih bo tako občino še naprej vodil dolgoletni župan Edvard Mihalič, ki je sicer na volitvah nastopil s podporo volivcev. Kot kandidat SD pa je bil ponovno izvoljen Anton Kovše, ki občino Podvelka vodi že vse od njene ustanovitve leta 1994.

Delež žensk med župani se vsak mandat povečuje

V tokratnem prvem krogu lokalnih volitev je bilo sicer izvoljenih več žensk kot pred štirimi leti. Takrat jih je bilo med 158 izvoljenimi v prvem krogu 11, kar je predstavljalo približno sedem odstotkov, letos pa je med 156 izvoljenimi župani 17 žensk ali skoraj 11 odstotkov.

Pred štirimi leti je bilo zatem v drugem krogu izvoljenih še pet žensk. Tako so v minulem mandatu 16 od 212 slovenskih občin vodile županje. Tudi na volitvah leta 2014 se je sicer delež žensk med župani v primerjavi s prejšnjimi volitvami povečal. Leta 2010 je bilo namreč v obeh krogih skupaj izvoljenih le deset županj od skupaj 198.

    Fotogalerija