https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Koliko prostih dni nas čaka v letu 2019?

01.01.2019 ob 6:05  

V Republiki Sloveniji imamo 20 prazničnih dni, od katerih je 15 dela prostih in 5 praznikov, ki so delovni. V prihodnjem letu bomo med tednom prosti 12 dni, dva sta, kot vedno, v nedeljo, eden pa pade na soboto.


Takoj v začetku leta bomo prosti dva dni, in sicer 1. in 2. januarja, ki prideta na torek in sredo. Že v naslednjem mesecu bomo praznovali 8. februar, Prešernov dan, ki pade na petek in bomo tako imeli "podaljšan vikend". V marcu prazničnih dni ne bo, naslednji podaljšan vikend bo tako šele aprila. Velika noč bo 21. aprila, ki je, kot vedno do sedaj, nedelja in velikonočni ponedeljek, 22. aprila. Kmalu zatem, 27. aprila, praznujemo dan upora proti okupatorju, ki pa pade na soboto in je tudi edini praznik v prihodnjem letu, ki bo konec tedna.
Dva zaporedna dela prosta dneva nas čakata 1. in 2. maja, ki padeta na sredo in četrtek. Binkošti, tako kot veliko noč, vedno praznujemo v nedeljo, prihodnje leto bo to 9. junija. Dan državnosti, ki ga praznujemo 25. junija bo v torek. V juliju, kot do sedaj, v Sloveniji nimamo prazničnih dni, naslednji dela prost dan je verski praznik, Marijino vnebovzetje, 15. avgusta, ki bo v letu 2019 v četrtek. V septembru prazničnih dni ne bo, "podaljšan vikend" nas nato spet čaka konec oktobra oziroma v začetku novembra. Dan reformacije, ki ga praznujemo 31. oktobra, bo v četrtek, dan spomina na mrtve, 1. novembra, pa v petek.
Prosti bomo spet konec leta, in sicer 25. in 26. decembra, ko praznujemo najprej božič in dan kasneje dan samostojnosti in enotnosti, v prihodnjem letu padeta na sredo in četrtek. V letu 2019 bomo torej prosti 12 dni zaradi praznikov, ki so dela prosti in padejo na delovne dni (med ponedeljkom in petkom), v letu 2018 pa je bilo takšnih dni 13.

V Sloveniji praznujemo tudi pet praznikov, ki niso dela prosti. To so dan Primoža Trubarja, ki je 8. junija (prihodnje leto v soboto), združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ki ga praznujemo 17. avgusta in bo prihodnje leto v nedeljo, vrnitev Primorske k matični domovini je 15. septembra in bo prav tako v nedeljo, 25. oktobra je dan suverenosti in pade na petek ter dan Rudolfa Maistra, ki ga praznujemo 23. oktobra, in bo v letu 2019 v soboto.

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.