https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Ali tudi vi del dohodnine namenite za donacije?

14.12.2018 ob 12:00  

Davčni zavezanci lahko del dohodnine namenijo za donacije. Namenijo jo lahko eni ali največ petim organizacijam, ki so na seznamu, objavljenem na spletni strani FURS-a.

Finančna uprava RS opaža, da nekateri zavezanci vlagajo zahtevo za namenitev dohodnine za donacije za istega upravičenca vsako leto, vendar poudarjajo, da to ni potrebno, saj enkrat že vložena zahteva velja za nedoločen čas. Upravičenci zahtevo vložijo le v primeru, če želijo svojo odločitev spremeniti in donacijo nameniti organizaciji, kot so ji do sedaj. Davčni organ bo tako upošteval zadnjo veljavno zahtevo, s katero bo razpolagal na dan 31. decembra leta, za katero se odmerja dohodnina.

Davčni zavezanci lahko del dohodnine namenijo eni organizaciji ali največ petim. Če se donacija nameni enemu upravičencu se mu lahko dodeli največ 0,5 % od odmerjene dohodnine, če pa se razdeli med pet upravičencev pa vsakemu pripada 0,1 %. Višina donacije je odvisna od višine odmerjene dohodnine, donacija pa ne vpliva na višino vračila ali doplačila dohodnine zavezanca in s tem zavezanec ni v ničemer finančno prikrajšan. Če se za donacijo ne odloči, gre 0,5 % od odmerjene dohodnine (skupaj z ostalimi 99,5 %) v proračun RS. Obrazec za namenitev dela dohodnine lahko zavezanec odda elektronsko preko storitev elektronskega poslovanja FURS eDavki, osebno ali po pošti pri pristojnem finančnem uradu. Za donacijo se odloči vsak tretji zavezanec in tako se na leto donira okoli 4,5 milijonov evrov.

Med 5.000 upravičencev za namenitev dohodnine za donacije so humanitarne organizacije, zdravstvene, kulturne, športne, religiozne, organizacije s področja zaščite in reševanja ter tudi sindikati in politične stranke. Če se organizacija želi uvrstiti na seznam upravičencev, se mora obrniti na svoje resorno ministrstvo, torej na ministrstvo, ki pokriva področje njenega delovanja.

FURS opozarja pred goljufijami

Finančna uprava RS je v zadnjih dneh zaznala več primerov poskusov goljufive prakse, kjer se osebe lažno predstavljajo za uradne uslužbence Finančne uprave RS in obljubljajo nakazilo božičnice proti vnaprejšnjemu plačilu določenega zneska na roke oziroma poplačilu domnevnega dolga do Finančne uprave RS. Na finančni upravi so bili s strani zavezancev te dni večkrat obveščeni o sumljivih klicih goljufov. Ti se zavezancem predstavljajo kot uslužbenci Finančne uprave RS in jim lažejo, da jim bo država nakazala božičnico, če najprej plačajo davke (500 evrov). Po denar pridejo celo k ljudem domov. FURS opozarja, da gre za goljufijo.

Sumljivi klici so se pojavljali na območju Ljubljane. Zavezancem svetujejo previdnost pri komunikaciji z neznanimi osebami, tudi kadar se izdajajo za uradne osebe in naj ne nasedajo lažnim obljubam. Če prejmete opisan sumljiv klic, se lahko obrnete na najbližji finančni urad ali o tem obvestite policijo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.12.2018 ob 12:43 gradbenik gost

      Kolesarske steze kre Mure in določeni napisi za opozarjanje takih in podobnih reči, nam zagotovo ne prinesejo nobenega regijskega napredka, oziroma odprtje delovnih mest ! Izgradnja hidroelektrar pa zagotovo , temu pa vsi lenuhi in takozvani okoljevarstveniki, nasprotujejo!Potem pa samo jamrajmo in vlak bo odšel napre mi pa povezujmo z kolesarskimi stezami in pinteši, ki potem tako samevajo !!!!

      15 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.12.2018 ob 12:47 DEBELI FUKJENEC gost

        Razvojne centre v Soboti in okolici vodijo ljudje, ki vidijo napredek in razvoj Pomurja v kolesarskih stezah. Žalostno, toda resnično!!!!!!! Za nameček nam še onemogočajo komentiranje pod svojimi nebulozami.

        13 2 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.12.2018 ob 12:43 DEBELI FUKJENEC gost

      Je NŠ Mura med njimi?

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      14.12.2018 ob 15:43 DEBELI FUKJENEC gost

      Busybee, sem prepričan, da daš 0,3 % dohodnine stranki SDS, ostalo pa NŠ Muri.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      14.12.2018 ob 17:08 Busybee gost

      Debeli jaz mu vlagam dohodnine v Slovenistanu ker sem se odselil v Avstrijo, kupil hišo in imam svoj mir pred FKURCOM.

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.12.2018 ob 19:10 DEBELI FUKJENEC gost

        Ne laži. Živiš v hiši, ki ti jo je zapustil oče. Malo si jo prenovil in to je to. NAJLEPŠE JE DOMA.

        3 2 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      14.12.2018 ob 17:09 Busybee gost

      Zdaj se pa pojej tele eno!!!

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      14.12.2018 ob 18:18 Ms gost

      Kam se dam na list. Bi jaz tudi rabil donacije. Sef je skopuh

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      15.12.2018 ob 18:03 miha gost

      karitas

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      15.12.2018 ob 19:52 Hell gost

      ;)) Si želite, da bi našli žensko za eno noč? Obiščite = = > http://www.3xDate.top

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.