https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Ali veste, kašni so znaki sezonske depresije?

04.01.2019 ob 19:00  

Čez zimo je vreme praviloma bolj oblačno, manj je sončnih ur in tudi dnevi so krajši. Vsi ti dejavniki lahko botrujejo nastanku sezonske depresije. A ne bojte se, pomlad je blizu.


Simptomi

Običajni simptomi klinične depresije so dolgotrajna in globoka potrtost, nizko samovrednotenje, izguba motivacije, zanimanja in veselja, izguba upanja in celo samomorilne misli. Ob teh pa se sezonski depresiji lahko pridružijo še razdražljivost, utrujenost, večja potreba po spanju in znatno povečana potreba po ogljikovih hidratih.

Razlike

Sezonska sli zimska depresija se od klinične razlikuje predvsem po tem, da občuti bolnik večjo potrebo po hrani in spanju. Sladkarije ga privlačijo veliko bolj kot običajno, zgodijo se lahko tudi napadi lakote, ki na dolgi rok delajo na pridobitvi telesne teže.

 

Pomembno

Podobna stanja lahko povzroči tudi porušeno hormonsko ravnovesje, ki je znak pomanjkljivega delovanja žlez z notranjim izločanjem, kot je na primer ščitnica. Za izključitev tovrstnih težav je potrebno primerno testiranje.

Razširjenost

S sezonsko depresijo se sreča od 4 do 6% ljudi. Njena pogostost je višja v severnih državah in nižja v južnih državah. Motnja praviloma prizadene več žensk kot moških, vendar so lahko pri moških simptomi hujši.

Vzroki

Sprememba biološke ure ob prehodu v nov letni čas je naravni pojav, vendar na nekatere ljudi vpliva negativno. V zimskih mesecih je namreč prisotna manjša količina sončne svetlobe, kar lahko zmoti našo biološko uro. Posledično se poruši ravnovesje melatonina, ki je hormon odgovoren za uravnavanje spanja. Tretji dejavnik je padec seratonina, ki vpliva na razpoloženje, tek in spanje.

 

Rešitve

Običajno sezonska depresija drastično ne vpliva na življenje, zato si lahko za izboljšanje stanja pomagamo sami, v hujših primerih pa je potreben obisk pri zdravniku.

Sprememba prehrane: Priporočljive so jedi z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov in sveže sadje ter zelenjava.

Povečanje telesne aktivnosti: Množica raziskav kaže na dvig ravni seratonina ob povečani telesni aktivnosti, kar pripomore k boljšemu počutju.

 

Če se stanje ne izboljša po nekaj tednih, svetujemo da svoje težave zaupate zdravniku, ki vam bo znal pomagati.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.01.2019 ob 19:49 Hell gost

      Želiš naći sebi ženu za jednu noć? Idu na ==> www.3xDate.top

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.