https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Kakšna mora biti minimalna temperatura na delovnem mestu?

05.01.2019 ob 6:00  

Za vas smo v teh zimskih dneh preverili, kakšne so minimalne temperature na delovnem mestu in kaj mora delodajalec storiti, če temperature presegajo predpisano vrednost. 

Zakon o varnosti in zdravju pri delu ureja kakšna mora biti minimalna in maksimalna temperatura delovnega mesta. Pravilnik o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnem mestu pa ureja točne vrednosti temperature.

Minimalna vrednost temperature

Pravilnik ne določa najnižje temperature, ki jo mora delodajalec zagotavljati na delovnem mestu. 25. člen Pravilnika o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnih mestih določa, da mora delodajalec v skladu s predpisi in standardi poskrbeti, da temperatura delovnega prostora ustreza fiziološkim potrebam delavcev glede na naravo dela in glede na fizične obremenitve delavcev. Izjema pri temperaturah je delo v hladilnicah, kjer je potrebno upoštevati kriterije, ki so določeni za delo v mrazu. Najnižja sprejemljiva temperatura za delo v pisarni je 20°C, priporočljiva pa je 22°C. 

Kako pa je z delom na gradbišču? 

Delodajalec mora na gradbišču delavcem zagotoviti prostor za ogrevanje, v katerem mora biti temperatura v obdobju od 15. oktobra do 30. aprila, vsaj 20°C. Ta prostor mu delodajalec mora zagotoviti, ko temperature zunaj padejo pod 16°C. To pa ne velja za delovna mesta na premičnih in začasnih gradbiščih. Na teh gradbiščih mora delodajalec delavcem tudi zagotoviti prostor za ogrevanje, ki pozimi delo normalno izvajajo, dokler temperature ne padejo pod 8°C. Če so nižje temperature, morajo delavci biti ustrezno opremljeni in zaščiteni, delodajalec pa jim mora poskrbeti za tople napitke. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.01.2019 ob 14:23 graj gost

      takša, ka da pijvu držijš, ka ti rouka ne trepeče!

      1 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.01.2019 ob 15:28 beda gost

        Nas pred Stalingradom januarja 1943 nihče ni vprašal, če je premrzlo niti termometra nismo imeli !

        4 4 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.01.2019 ob 20:49 Hell gost

      )) Želite najti žensko za eno noč? Pridite ==> www.3xDate.top

      0 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.01.2019 ob 11:23 prekmurje zbudi se gost

      Zelo slab članek , pol osnovnih stvari manjka, številk predvsem o robnih temperaturah, ko se mora prenehati z delom itd , itd.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.01.2019 ob 13:55 resnica gost

        Ne vem, če v Soboti in bliznji okolici zivi novinar, ki bi bil sposoben napisati dober članek z vsemi podatki.

        5 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.01.2019 ob 18:11 imre gost

      Pa ka motate o temperaturi ? Delodajalec se ne držij niti ,ka bi dal primerno plačo in pred vsem na datum nej pa,da bi ga še brigalo v kakšnih pogjih delajo delavci . Ka vse sküp ne znapijštete bogme nema smisla

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.01.2019 ob 19:33 resnica gost

        Zakaj delavci dopusčate, da se delodajalec ne drzi zakonov? Saj niste suznji, da bi z vami delali kot bi oni hoteli. Ste slisali tisto: ZA VSAKO RIT RASTE SIBA? Drzite se tega pregovora, če imate kot moski jajca!

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.