https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Imate v »domačem arhivu« še kaj tolarjev?

09.01.2019 ob 6:00  

Mineva že 11 let, odkar je Slovenija 1. januarja 2007 kot plačilno sredstvo uvedla evro, kljub temu pa je bilo v obtoku konec letošnjega novembra po podatkih Banke Slovenije še dobrih 62 milijonov kosov tolarskih bankovcev in bonov v vrednosti 7,71 milijarde tolarjev oziroma 32,18 milijona evrov.


Na Banki Slovenije predvidevajo, da se del tolarskih bankovcev in kovancev, ki niso bili vrnjeni v Banko Slovenije, nahaja pri zbirateljih doma in v tujini, del bankovcev nižjih vrednosti se je verjetno že v obdobju tolarja uničil, poškodoval ali izgubil, del bankovcev in kovancev pa je ostal pozabljen v »domačih arhivih«.

Izkušnje iz drugih centralnih bank kažejo, da znaša delež gotovine v obtoku, ki se nikoli ne vrne v centralno banko, okoli pet odstotkov.

Tolarski bankovci in boni so v Banki Slovenije zamenljivi brez časovne omejitve. Po navedbi zurnal24, se vsak teden na okencu Banke Slovenije oglasijo vsaj trije, ki želijo zamenjati tolarje.

V letu 2018 je bilo do 30. novembra zamenjanih za 38.37 milijonov slovenskih tolarjev oziroma za 160.109,54 evra. Posamezni zneski pa so zelo različni, večinoma gre za manjše zneske do 50 evrov.

Menjalni tečaj se od uvedbe evra leta 2007 ni spreminjal, en evro je tako še vedno vreden 239,64 tolarja.

Banka Slovenije od oktobra 1991 ne opravlja več menjave jugoslovanskih dinarjev, prav tako pri nas ni mogoča menjava tujih valut, ki niso več v obtoku. Zamenjavo nekdanjih lokalnih nacionalnih bankovcev in kovancev (npr. nemške marke) lahko opravite na nacionalnih centralnih bankah (npr. Nemška centralna banka).

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.