https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Razpisanih 11.719 vpisnih mest za višje šole ter 18.632 vpisnih mest za visokošolske zavode

01.02.2019 ob 14:00  

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je objavilo Razpis za vpis v višje strokovno izobraževanje v študijskem letu 2019/2020 ter skupni Razpis za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v študijskem letu 2019/20 za javne in koncesionirane samostojne visokošolske zavode.


Za študente višjih šol bo na voljo 11.719 mest

Za študijsko leto 2019/2020 je prosta mesta za vpis v višje strokovno izobraževanje razpisalo 48 višjih strokovnih šol: 29 javnih in 19 zasebnih, od tega dve s koncesijo. Za izobraževanje je razpisanih 33 različnih študijskih programov.

Za študente višjih šol je ponujenih skupaj 11.719 vpisnih mest. Za redne študente je v javnih in šolah s koncesijo razpisanih 4.134, za izredne pa 3.546 vpisnih mest. Ponudbo vpisnih mest za izredne študente dopolnjujejo zasebne višje strokovne šole, ki razpisujejo še 4.039 vpisnih mest.

Hkrati z razpisom za vpis v višje strokovno izobraževanje je objavljen tudi razpis za sprejem študentov višjih šol v dijaške domove. Na voljo je na spletnih straneh ministrstva in Višješolske prijavne službe.

Informacije o prijavno - izbirnem postopku in vpisu v Višje strokovne šole

Na višjih strokovnih šolah bosta informativna dneva v petek, 15. februarja in v soboto, 16. februarja. Kandidati pa se lahko preko obrazca na spletni strani Višješolske prijavne službe prijavijo v dveh prijavnih rokih. Prvi prijavni rok bo od 12. februarja do 18. marca, drugi pa od 26. do 30. avgusta.

Za študijski program Balet, Fotografija, Medijska produkcija, Oblikovanje materialov ali Organizator socialne mreže je treba poleg splošnih pogojev opraviti še preizkus posebne nadarjenosti oziroma psihofizične sposobnosti. Preizkusi bodo potekali od 26. junija do 8. julija.

Več informacij najdete na spletnih straneh Višješolske prijavne službe.

Za dodiplomske in enovite magistrske študijske programe je razpisnih 18.632 mest

Vpisna mesta razpisujejo štirje javni visokošolski zavodi: Univerza v Ljubljani, Univerza v Mariboru Univerza na Primorskem in Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu ter 13 zasebnih visokošolskih zavodov s koncesijo.

Ti za prihodnje študijsko leto 2019/20 razpisujejo 18.632 vpisnih mest za vpis v 1. letnik rednega in izrednega študija, od tega 16.412 mest za državljane Republike Slovenije in državljane držav članic EU ter 2.220 mest za ostale tujce.

V študijskem letu 2019/2020 Univerza v Mariboru prvič razpisuje nov visokošolski strokovni študijski program Krizni management (Fakulteta za organizacijske vede), Univerza na Primorskem pa nov visokošolski strokovni študijski program Sredozemsko kmetijstvo (Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije) in nov univerzitetni študijski program Fizioterapija (Fakulteta za vede o zdravju).

Informativni dnevi in prijava na dodiplomske in enovite magistrske študijske programe

Tudi visokošolski zavodi bodo pripravili informativne dneve 15. februarja (ob 10. in 15. uri) ter 16. februarja (ob 10. uri). Kandidati se bodo tam lahko podrobneje seznanili z vpisnimi pogoji, možnostmi in pogoji študija, s poklici oziroma z delom, možnostmi zaposlovanja in nadaljevanja izobraževanja ter z drugimi informacijami, ki so pomembne za odločanje o študiju.

Prvi prijavni rok za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v študijskem letu 2019/20 bo potekal od 12. februarja do 18. marca.

Prijavo za vpis na želeni visokošolski zavod pa morajo kandidati oddati preko elektronske vloge na spletnem portalu eVŠ, s kvalificiranim digitalnim potrdilom ali z uporabniškim imenom in geslom. Vsak kandidat lahko odda eno prijavo za vpis, kjer po prednostnem vrstnem redu izbere največ tri študijske programe, v katere se želi vpisati in za katere izpolnjuje oziroma bo do rokov izpolnjeval pogoje za vpis.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.