https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Sanja Kropec: Konec tedna pridite navijat za našo ekipo v Moravske Toplice

08.06.2011 ob 8:38  

Od prihajajočega petka do ponedeljka bo v Moravskih Toplicah potekalo Evropsko klubsko prvenstvo za članice skupine Challenge III, kjer bo sodelovala tudi domača ekipa HK Moravske Toplice. Pred omenjenim turnirjem smo se pogovarjali z igralko Sonjo Kropec, ki je zelo dejavna tudi na Zvezi hokeja na travi Slovenije, kjer je članica upravnega odbora.

Od kdaj že treniraš hokej na travi in kako to, da si se navdušila zanj?


Pred sedmimi leti me je prijateljica Nuša povabila na ogled tekem Evropskega prvenstva za članice in tako sem se zgolj na podlagi radovednosti odločila, da si bom ogledala, kako izgleda ta šport. Hokej na travi sem takrat videla prvič in se v prvi minuti zaljubila vanj. Na dogodku sem spoznala še ostala dekleta, ki so me prijazno sprejela medse in z njimi sem lahko opravila tudi svoj prvi trening. Nato sem pristopila k Hokejskemu klubu Triglav Predanovci, kjer sem začela tudi redno trenirati. Šport me enako navdušuje še danes, težko si predstavljam življenje brez njega, pomemben del pa mi predstavlja tudi fenomenalna družba vseh soigralk in soigralcev.

Kako bi na kratko opisala hokej na travi?

Prva zadeva, ki mi pade na pamet, ko pomislim na hokej na travi, je, da je to šport, ki po mojem mnenju vsebuje vse, kar bi nek šport moral vsebovati. Ne samo, da kot igralec potrebuješ odlično tehnično podkovanost, ki je lahko le rezultat dolgoletnega trdega dela, temveč zahteva tudi izredno fizično pripravljenost ter dobro koordinacijo tako nog kot tudi rok. Poleg tega pa se naučiš trdnosti, zmogljivosti, ne nazadnje tudi nesebičnosti oziroma kako biti del ekipe, si delili zmage in poraze ter si pridobiš trajna življenjska prijateljstva. Definitivno je to šport, ki se ga ne naučiš v enem letu, ampak si leta in leta znanje vedno znova pridobivaš, spoznavaš nekaj novega, vedno zmoreš več in tako z njim na nek način tudi začneš živeti.

Če recimo nogomet velja za pretežno moški šport, je hokej na travi bolj enakopraven?


V razvitejših zahodnih državah velja hokej za nekoliko bolj ženski šport, saj ga v okviru športnih dejavnosti v šolah igrajo predvsem dekleta. Prav tako tudi dekleta dosegajo izredno profesionalno znanje in ponekod dosegajo ali celo presegajo moške ekipe. V Sloveniji je situacija žal glede na številčnost igralk hokeja na travi bolj podobna tej v nogometu. Moških ekip oziroma igralcev je še vedno več in tako predstavljajo primat slovenskega hokeja. 

Dekleta si skupaj z Zvezo za hokej na travi Slovenije prizadevamo za razvoj ženskega hokeja v Sloveniji in si želimo čim več novih soigralk. Le tako bomo lahko uspešno nadgrajevale svojo igro, dosegale boljše rezultate, ustvarjale boljšo konkurenco in si pridobivale na enakopravnosti z moškimi ekipami. Nikakor pa se ne bojimo moških ekip, saj se z njimi merimo na prijateljskih tekmah in jim konstantno dokazujemo, da nas ne gre podcenjevati.

Tokrat ne boste igrale ene proti drugim, ampak združno v neuradni slovenski ženski reprezentanci …

Tako je. Trenutno ekipo sestavljamo vse aktivne igralke v Sloveniji, ki prihajamo iz treh različnih klubov (HK Lipovci, HK Triglav Predanovci in HK Moravske Toplice). Kljub temu, da prihajamo iz konkurenčnih klubov, to ne zmoti naše motivacije, ekipnega duha in prijateljstva. Brez problema lahko v duhu fair plaxa odigramo medsebojno tekmo, ko pa sodelujemo na večjih mednarodnih prvenstvih pa z veseljem oblečemo skupne barve in postanemo del ene ekipe. Rivalstvo več ne predstavlja trenda v tem športu.

Kako je tekmovati v ligi, kjer imate samo ene nasprotnice? Ali pogrešate več konkurence v državnem prvenstvu?


Žal je situacija danes taka, da obstajata v Sloveniji samo dve ekipi članic v hokeju na travi, ki tekmujeta na državnem prvenstvu. Ne morem povedati, da je zadeva dolgočasna, saj potem več ne bi vztrajale, si pa definitivno želimo nekoliko večje konkurence in novih ekip, ki jih ne poznamo. Zadevo trenutno rešujemo tako, da sodelujemo z ekipami iz Hrvaške ali Slovaške, ki doživljajo isto usodo, ter tako z njimi odigramo prijateljske tekme. Upajmo, da se bo zadeva s časom spremenila in bodo v naše vrste vstopile nove mlade hokejistke.

Je to tekmovanje, ki ga boste igrale konec tedna, najmočnejše doslej ali ste že kdaj igrale se v višji diviziji?

Na tem Evropskem prvenstvu igramo v skupini Challenge III, kjer smo že igrale, vendar se nam še nikoli ni uspelo uvrstiti višje. Dejstvo pa je, da bomo na tem tekmovanju tudi predstavljale najštevilčnejšo in najbolje pripravljeno žensko ekipo v zgodovini hokeja na travi v Sloveniji.

Kakšne cilje imate za prihajajoče tekmovanje?

Ker omenjena ekipa redno skupaj trenira zgolj dva do tri mesece, za to Evropsko prvenstvo nimamo nekih večjih pričakovanj. Dekleta si potihem želimo medalje, vendar nas trener Boštjan Puhan vedno znova postavlja na realna tla. Od nas pričakuje, da bomo dale vse od sebe in odigrale tako, kot smo to sposobne. Večje cilje pa si bomo zastavljali naslednje leto in prihodnja leta, ko bo naša pripravljenost in uigranost še nekoliko večja.  Tako da lahko sklenem, da bomo vesele vsake zmage,za kaj več pa se pustimo presenetiti.

Kako bi pozvala gledalce, da naj vas pridejo spremljat in bodrit?

Najbolj od vsega si igralke želimo veliko gledalcev ob igrišču, ki bodo navijali in  nas spodbujali ne glede na rezultat. Žal so naše tekme po navadi precej slabo obiskane, tako da naša želja v celoti nikoli ni uresničena. Ta teden pa bo predstavljal vrhunec naše kariere v hokeju na travi, kjer se bomo lahko na domačem teritoriju pomerile z dobro pripravljenimi ekipami iz velikih evropskih držav. Tako vljudno vabim vse športne navdušence in radovedneže, da pridete navijat za ekipo Hokejskega kluba Moravske Toplice in se prepričate, da je vse, kar zgoraj trdim, res.

Kaj bi še izpostavila glede prihajajočega tekmovanja?

Na tekmovanju se bomo v petek ob 17. uri najprej pomerile z ekipo Rače iz Slovaške, s katero smo igrale tudi v finalu Interlige in jo premagale z 1:0. Ker je bila takrat tekma zelo napeta in neodločena do zadnjih minut, pričakujemo zelo težek boj in željo po revanšu slovaških igralk. V soboto prav tako ob 17. uri pa nas čaka tekma z ekipo članic iz Bolgarije, ki je še ne poznamo, tako da bo tekma z njimi potekala prvič. Vsekakor bodo to tekme vredne ogleda in edinstvena priložnost, kjer se lahko ženski hokej na travi v Sloveniji najbolje predstavi.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.