https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
http://www.jenamena.si/
http://www.zniders.com/
https://www.ris-dr.si/

LOKALNO

S Pokrajino Pomurje pričetek regionalizacije Slovenije?

Murska Sobota, 11.02.2019 ob 13:00  

Člani Sveta Pomurske razvojne regije so se danes sestali na redni seji in med drugim razpravljali o vzpostavitvi Pokrajine Pomurje. Pomurski župani so sicer bili sodelovanju na ravni regije naklonjeni, zavedajo pa se, da je treba pokrajine z zakonom ustanoviti na celotnem območju Slovenije.

 

Da bi še bolje sodelovali kot enakopraven partner do države Slovenije

Marjan Kardinar, župan Občine Dobrovnik, je pomurske župane že pred tem pozval, da razmislijo o ustanovitvi Pokrajine Pomurje. »Pomurski človek, kot pravi Kardinar, »rabi močno povezanost in solidarnost do vseh tukaj živečih prebivalcev te lepe dežele ob Muri. Svet pomurske regije je že večkrat govoril o možnostih ustanovitve Pokrajine – regije Pomurje, tudi država Slovenija o regionalizaciji, vendar do realizacije ni prišlo. Danes je določilen trenutek, da se preuradno, a enotno dokažemo, da smo bili, smo danes in bodo tudi v prihodnje tukaj živeli ljudje v sožitju, ne oziraje se na narodnost in versko pripadnost. Ni treba veliko besed za to, da se pravno formalno ustanovi Pokrajina Pomurje, saj nam to omogoča ustava Republike Slovenije  in Zakon o lokalni samoupravi ter vsi ostali akti vezani na možnost povezovanja in združevanja občin v Republiki Sloveniji.« Z ustanovitvijo Pokrajine Pomurje bi, kot pravi Kardinar, v panonskem prostoru še bolje sodelovali kot enakopraven partner do države Slovenije. »Po dosedanjih pogovorih imamo vso podporo, da naredimo prvi zgodovinski korak v Sloveniji ravno v Pomurju v gospodarskem in negospodarskem razvoju,« je dodal župan Občine Dobrovnik.

Foto: Arhiv Pomurec.com

Pokrajine lahko sprejme le državni zbor

Pomurski župani so se z idejo povezovanja in sodelovanja sicer strinjali, se pa zavedajo, da to ni tako enostavno kot se zdi, saj je nujna tudi namera države za to. Enotni so bili, da svet regije poda pobudo državi k ustanovitvi Pomurajine Pomurje in ostalih regij v Sloveniji ter se dogovori za sestanek s poslanci in ministrstvom za javno upravo. 

Ministrstvo za javno upravo po poročanju Dela opozarja, da je pokrajine treba ustanoviti na celotnem območju Slovenije z zakonom, ki ga lahko sprejme le državni zbor z dvetretjinsko večino glasov. Ministrstvo obljublja, da bo vladna koalicija v tem mandatu to vprašanje znova odprla.

»Moj namen je le, da se začnemo resno pogovarjati, saj smo občine preveč razdrobljene in prešibke za nekatere večje, čez občinske meje segajoče skupne projekte,« pravi Kardinar, ki še dodaja, da  »bodimo odločni za naslednjih tisoč let.«   

  Fotogalerija

  Komentarji

  1. gost
   11.02.2019 ob 13:28 pip gost

   Pomurje, kot statistična regija obstaja že zelooooo dolgo. Politično pa regij v Sloveniji še zeloooooo dolgo ne bo, ker so v Ljubljani in na drugem koncu Slovenije odločno proti temu. Saj vsak, ki vsj malo razmišlja s svojo glavo lahko to takoj ugotovi. Sedaj se o denarju odloča v CENTRU! V LJUBLJANI ! Če bii imeli regije bi se določena vsota denarja preneesla na regije in bi se odločalo na nivoju regije. Tudi z nekaterimi službami bi bilo podobno. Saj so že veliko vsega potegnili v Ljubljano. In zato ni šans, da se odpovejo denarju in določenim službam. Na žalost je pač tako. V kolikor bi se res želelo ustanoviti pokrajine bi morali lokalni župani, tudi iz drugih regij močno pritisniti na politike. Ampak bi tudi tukaj bilo zelo težko, ker imajo vse politične stranke svoj sedež v LJUBLJANI in tam tudi ta prave politične botre v oazdju, ki imajo moč. Ne pozabite, da je tudi Židan samo figura na šahovnici. Poteze vlečejo tisti, ki se v medijih nikoli ne pojavijo. V kolikor bi že obstajla politična volja pa se bodo takoj prebudili tisti, ki sedaj od tega denarja lepo živijo in bodo naredili vse, da se to ne zgodi.

   16 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    11.02.2019 ob 13:43 DF gost

    Nehaj fantazirati. Iz Ljubljane je v Prekmurje in v Prlekijo ze prislo na desetine in desetine milijonov evrov. In kaj ste vi pametnjakovici napravili z njimi. Takoj ukiniti te male obcine ( s Kardinarjem vred ), ki so same sebi namen. Za Prekmurje in Prlekijo je dovolj 6 - 8 obcin. Ko bo dejansko toliko obcin, potem lahko razmisljamo o pokrajini, prej pa nikakor ne.

    23 8 Prijavi neprimerno vsebino
  2. gost
   11.02.2019 ob 14:28 prekmurje da pomurje ne gost

   Prekmurska pokrajina ja, pomurja pa ni in ga tude nikdar ni bilo! Če že kaj ustanavlate te ustanovite ime PREKMURSKA POKRAJINA

   11 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  3. gost
   11.02.2019 ob 15:55 Lendavčan gost

   V bivši skupni državi smo tudi imeli Kosovo in Vojvodino, pa je bilo v redu?Samo za osvežitev in premislek.

   8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    11.02.2019 ob 16:17 DF gost

    In koliko obcin smo imeli v teh pokrajinah? Ne v vsakem selu kot imamo danes v Prekmurju!!!!!!

    13 5 Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    11.02.2019 ob 16:42 v vsajen gost

    v vsakem selu mamo občino zato ka so se nekda velki samo za sebe. Eni krplivnik nebi nikdar asfalta dobili če bi Sobota komanderala kak mo pejneze trošili. V soboti bi šče kakšna drvarnica coj zrasla ka nebi znala kama s pejnezi, .... tak pa se pejnezi trošijo tude po periferiji in tude tan se dogaja nek razvoj,.... rejsan pa je ka bi določene funkcije tej malij občin mogle združete.

    12 3 Prijavi neprimerno vsebino
  4. gost
   11.02.2019 ob 19:37 Gigi govedina gost

   Žalostno , ampak resnično , prišel je tudi ta dan , DF ima popolnoma prav .BRAVO .

   5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  5. gost
   11.02.2019 ob 19:47 gost

   Najprle prvo,kak prvo:Nastaviti,je potrejbno za pomursko regijo Drektora,potem poddrektora potem izvršnoga drektora in še enoga mujoja,ka de ove kontrolejral,če do dobro krali.

   10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    12.02.2019 ob 8:36 Birokracija_ubija gost

    ...pa nastaviti še namestnika direktorja, pa namestnika poddirektorja, namestnika izvršnega direktorja, pa svetovalca direktorja, svetovalca poddirektorja, svetovalca izvršnega direktorja, pa namestnika svetovalca direktorja, namestnika svetovalca poddirektorja, namestnika svetovalca izvršnega direktorja, pa asistenta svetovalcu pomočnika namestnika direktorja, asistenta svetovalcu pomočnika namestnika poddirektorja, asistenta svetovalcu pomočnika namestnika izvršnega direktorja, pa znanstvenega sodelavca-svetnika asistentu svetovalca pomočnika namestnika direktorja...

    10 0 Prijavi neprimerno vsebino
  6. gost
   11.02.2019 ob 20:10 Liss gost

   Želite najti žensko za eno noč? Dobrodošli v == >> www.3xDate.top

   2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  7. gost
   11.02.2019 ob 21:15 свесни gost

   Točno pred 100 leti je Vilmuš Tkalec "vökričal" (razglasitev Prekmurske republike) rdečo boljševistično republiko v M. Soboti 29. maja 1919 ob 11.30 Republika je obstajala do 6. junija 1919, ko so jo zatrle enote madžarske Rdeče armade. Vilmoš Tkalec pa je pobegnil z večjo vsoto denarja, vsaj tako so leta 1919 poročale rdeče Novine. Če nas zgodovina kaj uči je predvsem to, da se ljudje iz nje nismo nič naučili. Poučno je opazovati dogajanje v Prekmurju in Prlekiji po 100 letih. Županska sestava v regiji (27 županov) po zadnjih lokalnih volitvah, kljub briljantni zmagi SDja v mestni občini Murska Sobota, za uresničitev nekaterih velikopoteznih načrtov Kučanovih izvajalcev ni ugodna. Desni breg reke Mure od Apač naprej je tako postal dokaj neprijeten in samosvoj sogovornik na "Svetu regije". Enako je še z nekaterimi drugimi. V Lendavi je tako zmagal kandidat s podporo Orbana in Janše. Več kot očitno je, da trenutni institucionalni okvir, ki ga predstavlja "Svet regije", ne zadostuje murskosoboški rdeči gospodi za preglasitev morebitnih dvomljivcev pri potrditvi vseh s strani razvajene SD mladeži (Đurov, Perhavec,..) želenih projektov. Ne gre jim pri zrušitvi Pomurskih lekarn, NI jim uspelo kupiti regionalni radio... Ljutomerska županja NE pristane na enormno povišanje položnic za svoje občane. NI jim uspelo zrušiti neposlušnega murskosoboškega škofa preko Dejana Karbe (spomnimo, Dejan Karba je bil s strani in osebnim obiskom Židana promoviran za protikandidata pri zadnjih lokalnih volitvah, samo da bi Jevšek in Kučan dobila trdnejšo koalicijo Kučanu podložnih županov). Seveda Marjan Kardinar ni povedal, kdo bi delil denar v novi pokrajini, ker je to za njega itak samoumevno. Tako kot za Tkalca pred 100 leti.

   20 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  8. gost
   12.02.2019 ob 7:15 Če ni Pomurcev, potem tudi Pomurja ni gost

   Ne more obstajati regija, katera nima prebivalcev.

   12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  9. gost
   12.02.2019 ob 10:05 gost

   komunajzarsko spletkarjenje

   9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  10. gost
   13.02.2019 ob 13:59 gost

   Google zdaj plačuje $ 526 do $ 937 vsake tri dni za delo na spletu od doma. To delo sem se pridružil pred mesecem dni in v prvem mesecu tega dela sem zaslužil 27.492 $. To delo je res neverjetno in mi daje vsak dan odličen dohodek s krajšim delovnim časom. Vsaka oseba lahko zdaj na tejj spletnii strani z lahkoto dobi več dohodka >>>>>>>>>>>>>>>>>>>> www.WebJob98.Com

   3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  11. gost
   13.02.2019 ob 13:59 gost

   nekateri ste pozabli BRATVO IN ENOTNOST ne mi tega ai nekateri nočete STRANKE DA ki nas peljejo v popolno pogubo KJE JE TOVARIŠTVO, PRIJATELJSTVO , SLOGA IN RAZUMEVANJE, diktatura strankarskega sistema in kapitalizma nas je popolnoma uničila

   2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

  info_outline

  Opozorilo

  Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

  Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

  Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.