https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Ob današnjem dnevu žil se lahko v soboški bolnišnici informirate o bolezni arterij nog

13.03.2019 ob 9:50  

Ob mednarodnem dnevu žil Združenje za žilne bolezni v sodelovanju z Društvom za zdravje srca in ožilja letos že šesto leto organizira akcijo ozaveščanja ljudi o periferni arterijski bolezni nog. Akciji se pridružujejo tudi v Splošni bolnišnici Murska Sobota.


Namen akcije, ki letos poteka 13. marca na številnih lokacijah po Sloveniji, je osveščanje javnosti o pomenu periferne arterijske bolezni. Ob tem želijo ponovno opozoriti na dejavnike tveganja, pogostost in nevarnosti, ki jih povzroča periferna arterijska bolezen.

Dan žil so pripravili tudi v Splošni bolnišnici Murska Sobota, in sicer danes med 8. in 13. uro v čakalnici kirurškega bloka bolnišnice. Zdravstveno osebje vam bo na voljo za razna pojasnila in informacije o bolezni arterij nog, o odkrivanju bolezni in zdravljenju ter o tem, kaj lahko vsak posameznik sam naredi za svoje žile.

Vsak obiskovalec bo lahko okvirno preveril stanje svojega srčno žilnega sistema z različnimi meritvami. Naučili vas bodo zatipati pulze. Vse vaše podatke bo analiziral tudi zdravnik, ki vam bo glede na izvide ocenil vašo ogroženost in vam svetoval ukrepe, če bodo potrebni.

Vsak šesti prebivalec, starejši od 55 let, ima periferno arterijsko bolezen, ki pa mu ne povzroča težav in se je zato ne zaveda. Takih, ki imajo intermitentno klavdikacijo (občasno šepanje), je približno pet odstotkov, njihovo število pa s starostjo narašča.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.