https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Kakšne so predlagane spremembe na področju pokojninske zakonodaje?

15.03.2019 ob 17:00  

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer je predstavila načrte ministrstva za prihodnjo ureditev pokojninskega sistema.


Zavarovanci, ki nimajo dopolnjenih 40 let pokojninske dobe, se po sedaj veljavni zakonodaji lahko upokojijo pri 65. letih, vendar imajo nižje pokojnine. Po predlogu bi pogoj starosti za tiste, ki nimajo 40 let pokojninske dobe postopoma zviševali od leta 2023 do 2034, in sicer vsako leto za dva meseca vse do starosti 67 let.

Odmerni odstotek za izračun pokojnine za 40 let pokojninske dobe se bo v šestih letih za oba spola zvišal na 63 odstotkov. Predlagan je tudi dodaten odmerni odstotek za skrb za otroke v višini 1,25 odstotka.

S tem bodo do leta 2025 nove pokojnine starostnih upokojencev z dopolnjenimi 40 leti pokojninske dobe v povprečju višje za približno osem odstotkov, so zapisali na Svet24.

Upokojencem bo po izpolnitvi pogojev za starostno upokojitev ob upoštevanju ustreznih varovalk omogočeno tudi prejemanje dela oziroma po določenem času celotne pokojnine. Pogoj pa je plačevanje vseh prispevkov za socialna zavarovanja.

Po predlogu sprememb bi posameznik v prvih treh letih vključenosti v zavarovanje za polni delovni čas po izpolnitvi pogojev za starostno upokojitev prejel 50 odstotkov starostne pokojnine. To je v primerjavi z veljavnimi 20 odstotki še dodatna spodbuda za ostajanje v zavarovanju.

V četrtem letu in v vseh nadaljnjih letih pa bi ta posameznik prejel 100 odstotkov starostne pokojnine, a pod pogojem, da se upokoji in znova vključi v zavarovanje, mora pa biti tudi starejši od 63 let.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.03.2019 ob 14:15 vejka gost

      To nakladanje i drkanje si šefovi v državnih aparatih porinite v tazadnjo. Kaj pa s tistimi, ki imajo 35 let delovne dobe, jim je džava vzela službo (primer Mure), sedaj pa niso več zaposljivi. A je še ta tudi zaposliv v 55 letu starosti? In bo potem lahko delal še potem, ko bo napolnil 40 let delovne dobe? Zakon bi moral biti zakon - ko je pogoj za upokojitev, se gre v upokojitev. Ne pa, da bodo tisti, ki so 40 let hodili v "službo" še nagrajeni z dodatno možnostjo, da to prokleto službo še naprej obiskujejo. Delavec, ki 40 let dela si zasluži pokojnino vredno človeka. Delavec, ki je 40 let hodil sedet v javne ustanove pa bo nagrajen z dodatnim delom, če seveda to hoče. Kako dolgo lahko dela učitelj razrednega pouka v drugem razredu osnovne šole? Po mojem, najmanj 100 let, saj itak 100 let uči tisto, kar se je napivlal pred začetkom nastopa dela. Zdaj pa primerljvo, delavec v rudniku, a bo ta tudi vzdržal 100 let dela? Mladi nimajo zaposlitev, upokojenci bi delali kar naprej. Katera ženska bo še po 65 letu starostikelnarila v hotelu s številnimi gost, bo samo malo počasneje. Bo pa učiteljica v drugem razredu OŠ še vedno lahko učila otroke štetja do 100 in razlago, da sonce ni luna. Jebemti sistem!

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.