https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Kaj lahko spremenim s psihoterapijo?

15.03.2019 ob 8:00  

Na kaj pomislite, ko slišite besedo psihoterapija? Veliko ljudi ima o tovrstni pomoči številna napačna prepričanja, kot so recimo:

»Psihoterapija je za duševno bolne.«

»K psihoterapevtu se zatečejo ljudje, ki jim res več ni pomoči.«

»Ne potrebujem pomoči psihoterapevta, saj nisem nor!«

»Če bom poiskal pomoč, me bodo vsi imeli za čudnega.«

 

Vendar je resnica popolnoma drugačna. Res je, da ljudje poiščejo pomoč v primeru, ko se že dlje časa počutijo depresivno ali tesnobno, ko imajo resnejše duševne težave in podobno. A to je le del problemov, pri katerih vam je lahko psihoterapija v pomoč.

Psihoterapevtsko pomoč lahko poiščete tudi, ko:

  • naletite na težave pri soočanju z večjimi spremembami (npr. izguba ljubljene osebe, ločitev, privajanje na novo službo, selitev otrok…),
  • se sami ali kdo od vaših bližnjih soočate z odvisnostmi,
  • doživljate močne občutke žalosti in nemoči,
  • se vaše slabo počutje ne spremeni, kljub trudu in želji po izboljšanju.

Kaj lahko pričakujem od psihoterapije?

Ključ do uspeha je vedno dober odnos z vašim psihoterapevtom. Slednjemu morate zaupati ter se v terapevtskem odnosu počutiti kar se da varno. K temu seveda v veliki meri prispeva neobsojajoč, empatičen in pozitiven pristop terapevta. Ko boste imeli občutek, da vas terapevt razume in da mu je mar za vas, potem veste, da vama je uspelo ustvariti ustrezen terapevtski odnos. Naslednji korak, ki pripeva k uspešnosti terapije je tudi obojestransko strinjanje glede ciljev in uporabljenih metod.

Psiholog, psihoterapevt, psihiater? Na koga se naj obrnem?

Med izobrazbo, načini dela in pristojnostmi vseh treh, obstajajo razlike.

  • Psiholog je oseba z opravljenim študijem psihologije. Zaposlen je lahko v različnih podjetjih, na področju šolstva ali zdravstva. Uporablja različne teste, s katerimi vam lahko v kliničnem okolju postavi tudi diagnozo. Izvaja tudi psihološka svetovanja, a nima pristojnosti za predpisovanje zdravil.
  • Psihiater je zaključil izobraževanje na medicinski fakulteti in opravil specializacijo iz področja psihiatrije. Ukvarja se s težjimi duševnimi motnjami, za zdravljenje katerih lahko predpiše zdravila.
  • Psihoterapevt je lahko vsak, ki je po opravljenem študiju psihologije, medicine, sociologije ali katere druge humanistične smeri, opravil še študij psihoterapije.

Tudi psihoterapevti se med seboj razlikujejo glede na teoretično perspektivo, iz katere izhajajo. Poznamo psihodinamične, vedenjsko kognitivne, integrativne, družinske in druge oblike psihoterapije. Razlikujejo se v načinu obravnavanja težav, trajanju in tudi ceni. Izbira je torej odvisna od vrste vaših težav ter motivacijskega in časovnega vložka, ki ste ga pripravljeni nameniti terapiji.

Ali vas zanima razlaga tudi drugih pojmov na področju duševnega zdravja? Najdete jih na spodnji povezavi:

https://www.naprej.eu/gradivo/slovar-pojmov/

 

PR

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.03.2019 ob 14:51 Strijc Džouže gost

      DF fejs poučno branje za tebe, sicer ti kaj dosta nede hasnilo ampak vseeno probaš lejko ka neboš takšni fukjenec kak si..............

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.