https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Ste si danes obuli različni nogavici?

21.03.2020 ob 10:00  

Danes obeležujemo Svetovni dan Downovega sindroma. Kot simbolični znak podpore ljudem z Downovim sindromom si mnogi na ta dan oblečejo dve različni nogavici.


Svetovni dan Downovega sindroma obeležujemo 21. 3., saj ta datum simbolno odraža genetsko posebnost tega sindroma – trisomija 21. kromosoma, kar pomeni, da ima 21. par kromosomov še dodaten tretji kromosom v vsaki človeški celici.

Osebe z Downovim sindromom imajo značilne obrazne poteze, čokato postavo, izjemno prožnost sklepov, oslabljeno mišično napetost, občutljivo kožo, redke lase in velik jezik. Pri njih se pogosteje pojavljajo tudi srčna obolenja, dihalne motnje, imunske, hormonalne in encimske motnje, pogostejše pa so tudi motnje sluha in motnje vida. Običajno imajo tudi motnje v duševnem razvoju, lahko pa so tudi normalno inteligentni.

Na 1.245 otrok, ki se rodijo v Sloveniji, bo imel eden Downov sindrom. Verjetnost, da se bo rodil otrok z Downovim sindromom se veča s starostjo matere, čeprav se jih največ rodi mladim mamam, ker imajo te tudi več otrok.

Mednarodna nevladna organizacija Down Syndrome International je za letošnjo temo izbrala geslo Nihče naj ne ostane zadaj. Društvo Downov sindrom Slovenija pa poziva, da naj bo svetovni dan Downovega sindroma dan, ko lahko vsi s to genetsko posebnostjo sporočijo skupnosti, kaj lahko prispevajo.

V društvu ugotavljajo, da se je ozaveščenost javnosti o ljudeh z Downovim sindromom, njihovih posebnostih in značilnostih povečala. Težave zgodnje obravnave se urejajo, problem pa ostajata vključevanje otrok z Downovim sindromom v redne osnovne šole ter zaposlitev ljudi z motnjo v duševnem razvoju in zagotovitev njihove socialne varnosti.

Nevladne organizacije pa danes tudi vabijo ljudi, da naj kot simbol tega dne in v podporo ljudem z Downovim sindromom obujejo dve različni nogavici.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.