https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Na Vanekovem večeru razpravljali o pravici do pitne vode

22.03.2019 ob 10:00  

Včeraj, 21. marca, je v prostorih Pokrajinske in študijske knjižnice potekal Vanekov ekološki večer z naslovom Ustavna pravica do pitne vode. Dogodka se je udeležil tudi predsednik Državnega zbora, mag. Dejan Židan.


Večer in razpravo o ustavni pravici do pitne vode sta organizirala Ustanova in Zveza ekoloških gibanj ob Svetovnem dnevu voda, ki ga obeležujemo 22. marca. Gost je bil Martin Rahten, član strokovne skupine "Pravica do pitne vode" pri Ustavni komisiji DZ.

Državni zbor Republike Slovenije je 17. novembra 2016 sprejel dopolnitev Ustave RS in oskrbo prebivalcev in gospodinjstev s pitno vodo opredelil kot človekovo pravico do pitne vode. S tem aktom je Republika Slovenija postala druga država v Evropi (za Republiko Slovaško), ki je pravico do pitne vode dvignila na ustavno raven. S tem, ko je pravica oskrbe s pitno vodo postala ustavna pravica prebivalcev Slovenije do pitne vode, je Slovenija izvzela pitno vodo, kot blago in oskrbo s pitno vodo, kot storitev iz prostotrgovinske menjave znotraj evropskega trga in vseh drugih, bodočih prostotrgovinskih sporazumov z drugimi državami izven EU.

Istočasno je določila, da so vsi vodni viri, obstoječi in bodoči, za potrebe oskrbe s pitno vodo za prebivalstvo in gospodinjstva postali javno dobro v skrbi države. To pomeni, da se vodni viri ne morejo odtujiti, privatizirati. Na ta način je država Slovenija zaščitila svoje vodne vire in oskrbo prebivalcev s pitno vodo pred domačo in tujo privatizacijo. Z ustavno opredelitvijo, da so vodni viri prednostno in trajnostno namenjeni oskrbi s pitno vodo, je država določila potrebo po racionalni porabi voda iz vodnih virov in določila posebno obvezo in skrb, da se vodni viri trajnostno zaščitijo pred vsemi vrstami onesnaževanja.

Zakaj, samo država lahko enako za vse prebivalce na ozemlju Republike Slovenije na enak način zagotovi enako izvajanje pravice do pitne vode vsem. Pomembno pri tem je, da je država v istem členu ustavne dopolnitve prenesla svoje izvirne pravice oskrbe s pitno vodo nazaj v izvajanje lokalnim skupnostim pod določenimi pogoji. Dopolnilni 70.a člen Ustave RS je umeščen strukturno v del ustave, ki ne omogoča izvajane ustavne človekove pravice do pitne vode neposredno iz ustave, zato je potrebno dopolniti in spremeniti obstoječo zakonsko ureditev. Država do sedaj še ni uskladila zakonodaje z novim ustavnim dopolnilom.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.03.2019 ob 10:50 gost

      Na Vanekovem večeri je Židan mlato prazno slamo, ka pa pravica do dostojnoga živlenja.

      13 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.