https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Spomenik ob 100. letnici priključitve bo stal pri Pomurskih lekarnah

15.05.2019 ob 15:30  

Danes se je v prostorih Mestne občine Murska Sobota Odbor za pripravo aktivnosti ob 100. obletnici priključitve Prekmurja k matičnemu narodu, ki mu predseduje prvi predsednik Republike Slovenije Milan Kučan, ponovno sestal. Predstavili so aktivnosti odbora v zvezi z izvedbo različnih dogodkov v okviru praznovanja 100. obletnice priključitve.



Aktivnosti je predstavil predsednik odbora, Milan Kučan. Izdana je bila že zloženka z dogodki in prireditvami za mesec maj in mesec junij, pripravljena pa bo tudi za naslednje mesece. Poudaril je, da želijo da na današnjem srečanju, ki bo popoldan potekalo v Expanu odbor podpre tri predloge in sicer: da se praznik preimenuje v praznik priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, formulacijo, ki jo uporabljajo odkar je odbor, želijo tudi, da bi državni odbor na svojih dokumentih in dopisih uporabljal logotip "Srce v Prekmurju" in kot tretje želijo, da bi šolsko ministrstvo ponovno pozvalo slovenske šole, da naj bi z aktivnostnostmi nadaljevali tudi v začetku prihodnjega šolskega leta.

Osrednja državna proslava bo 17. avgusta v Beltincih, govornik na njej bo tudi predsednik vlade, Marjan Šarec. Sklenjen je dogovor, da bo isti dan potekala tudi maša za domovino. Dokončno pa je sprejeta tudi odločitev, da se bo park na koncu Poljanske ceste v Ljubljani imenoval Prekmurski park.

Že na začetku aktivnosti je bil podan predlog, da bi se postavil spomenik v mestu, tega so sedaj po razpisu in zbranih predlogih tudi izbrali. Na današnji predstavitvi je bil prisoten tudi dr. Robert Inhof, direktor soboškega muzeja, ki je predstavil razpis in izbran kip. K sodelovanju so povabili tri kiparje, prejeli so zgolj en osnutek, kiparja Mirsada Begića. Umetnik je imel pri delu proste roke, v povabilo so zapisali le, da naj bi skulptura izražala umetniško interpretacijo v počastitev jubileja, komunikativnost z okoljem ... Delo je izvirno umetniško delo in ustreza vsem kriterijem in so ga tudi najvišje možno ocenili.

Kip bo stal pri Pomurskih lekarnah in ne na Trgu zmage, kot je bilo sprva predvideno.
Poleg odličnih malih plastik in risb, je Mirsad Begić tudi avtor številnih javnih plastik/spomenikov in portretov, kot so: Doprsni kip Primoža Trubarja na Rašici, Spomenik Jožetu Tisnikarju v Slovenj Gradcu, Petru Pavlu Glavarju v Komendi, Francetu Sušniku v Ravnah, relief Antonu Aškercu v Senožetih, Franu Saleškemu Finžgarju v Želimljem, v Sežani Srečku Kosovelu v Sežani, v Ljubljani na Bregu spominski relief Žige Zoisa v Ljubljani.

Oblikoval je spominsko glavo Janeza Drnovška za Zagorje in Vena Pilona septembra 2008 za Ajdovščino. Za isti kraj je nastal tudi celopostavni spomenik duhovnika Terčelja. Leta 2010 so v Ljubljani ob Ljubljanici postavili njegov spomenik s celopostavnim portretom župana Ivana Hribarja. Prav tako v Ljubljani so pod Rožnikom postavili tudi portretno glavo dobrotnika slepih, Roberta Kollmanna. Leta 2015 je v Ljubljani izdelal portret arhitekta Maksa Fabianija.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.05.2019 ob 16:00 Beltinci gost

      Bravo!!! Iskrene čestitke za vse današnje sklepe!

      12 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.05.2019 ob 16:54 DF gost

      Zupan Jevsek, pojdi v Lazarjev dom, pojdi na soboski Karitas, pojdi na sobosko Podpornico, da bos videl v kaksni revscini zivi veliko tvojih obcanov. Ti pa tekmujes kako bos velike reflektorje postavil, kako bos velike in drage kipe po Soboti postavil, kako bos ............ Kje ti je cloveski obraz, kje ti je razumevanje ljudi, kje ti je odgovornost do svojih obcanov, kje ti je obcutek za pravicnost, kje ti je .........?????? Si to sploh kdaj imel v sebi?????????? Malo se zamisli in vase poglobi in se vprasaj, ce delas prav, ce res delas dobrobit za vse ljudi ali samo za elito.

      17 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.05.2019 ob 21:22 beda gost

        Kje pa bo kip padlim v tistem času za madžarsko krono ?! Kako je v komisiji z tistimi, ki so obrnili "kapute" ??

        4 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.05.2019 ob 17:31 Sobočanka gost

      Veliko bolj kot kipe dragih uvoženih, namesto domačih, umetnikov, potrebujemo v Soboti ureditev tržnice. Pa tudi poti za bloki ob ulici Štefana Kovača, kjer se dnevno vali mladina iz šol in spotikajo staroselci mesta, ko gredo po nakupih v mestno središče.

      13 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      15.05.2019 ob 18:14 gost

      Zanima me kdo so upodobljeni - zaslužni za priključitev Prekmurja. Hvala!

      18 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      15.05.2019 ob 19:18 BÖLTINČAR gost

      Zakaj te kip v M. Soboti, saj pa je središče dogajanja pred 100 leti bilo v Beltincih in normalno, pričakovati bi bilo, da se kip postavi v Beltincih in ne v Soboti. SRAMOTA. Ali zdaj že Jevšek in njegov tovariš Kučan komando imata nad celim Prekmurjem ali kaj za pizdarije in samovolje je spet to ? Ali bosta upala potem na proslavo v Beltince priti ?

      19 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      15.05.2019 ob 19:21 FALOT gost

      Proslava in meša v Beltincih, kip pa v M. Soboti KDO JE ZDAJ TU NOR ?

      14 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      15.05.2019 ob 19:40 gost

      Nihče ni nor. Beltinčarji si morajo kip ali spominsko ploščo sami postaviti.

      13 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      15.05.2019 ob 19:53 koja komedija gost

      tepa ka de Miklaužov kijp grdi,vepa ti de prav grozlijvo grdi :D tau je špot sramota za prekmurce ka nan takši drek postavijo,vepa prosim vas lepo

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      15.05.2019 ob 23:27 prekmurje zbudi se gost

      Ka tou tužno komedijo glede primernega kraja obeležitve malo razveselimo malo popestrimo z tem klipšom:https://www.youtube.com/watch?v=Ri-qAyV7W_k

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      16.05.2019 ob 7:38 Kekec gost

      Kip bi morali postaviti v Beltince ali vsaj pred katoliško cerkvijo, saj se ve, kdo so bili možje, ki so najbolj zaslužni za to, da je Prekmurje ostalo v Sloveniji. Ker pa tega ne bodo naredili, naj ga Jevšek postavi pred svojo lekarno.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      16.05.2019 ob 8:04 Prlek gost

      "dr. Robert Inhof, direktor soboškega muzeja" se pravi, ka je Metka Fujs direktorica galerije. ;-)

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.