https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Pomgrad tudi lani povečal dobiček za več kot 2 milijona

20.05.2019 ob 6:00  

Rast prihodkov je med gradbenimi podjetji skoraj stalnica, kar pa ne velja nujno tudi za rast dobička.

Gradbena aktivnost v Sloveniji vse bolj narašča, rast prihodkov največjih slovenskih gradbenikov ni presenečenje. Številni med njimi so lani povečali prihodke za tretjino in več. Je pa pred začetkom gradnje drugega tira zanimivo spremljati dobičkovne marže v panogi, ki so precej skromne. Pri številnih družbah lani še skromnejše kot v letu pred tem, kljub rasti prihodkov.

Dobičke so v minulem letu povečala podjetja Kolektor Koling in CPG, novomeški CGP, Inženirska družba Riko, Gorenjska gradbena družba, Strabag, GH Holding in prekmurski Pomgrad.

Pomgrad povečal prihodke na 147 milijone

Prekmurski Pomgrad je lani znova povečal prihodke od prodaje, in sicer za tretjino, na 147 milijonov evrov, dobiček dva milijona evrov pa je bil največji po letu 2015. Skupina Pomgrad je ustvarila 183 milijonov prihodkov in 2,3 milijona evrov dobička. Matična družba največjega prekmurskega gradbinca je ob preseku leta imela za 13,8 milijona neto finančnega dolga in je po merilih konservativnih finančnikov na zgornji meji zdrave zadolženosti.

Pomgrad v večinski lasti Stanka Polaniča, Jožefa Horvata in Antona Ravniča je proti koncu prejšnjega leta končal gradnjo 85 milijonov evrov vredne Magnine lakirnice v Hočah in hotela Orchid na Plitvicah, na Švedskem pa začel graditi stanovanjske bloke za javnega naročnika. Med njihove trenutno najpomembnejše infrastrukturne projekte sodijo nadgradnji železniških odsekov Pesnica–Šentilj in Poljčane–Slovenska Bistrica ter gradnja podvoza na Ljubljanski ulici v Mariboru. Med drugimi večjimi projekti poudarjajo lani končano gradnjo 7,28-kilometrskega odseka Draženci–Gruškovje.

Foto: Arhiv Pomurec.com in Pomgrad.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.05.2019 ob 12:28 operativa gost

      Zatou de zdaj regres 1500 evrov! Plača pa gre gor v drugi polovici leta!Uradni vir Stane Polanič!?

      9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.05.2019 ob 12:54 Zaposlen gost

      Zato pa so place 800 eur z prevozom in malico,banda ciganska

      20 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.05.2019 ob 13:29 DF gost

      Novinarji, ce ste novinarji in ne placanci doloceih ljudi, stopite do navadnih delavcev v tem podjetju in jih vprasajte koliko ur mesecno in za kaksno placo delajo. In potem o tem pisite. UPATE TO STORITI?????????

      25 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.05.2019 ob 14:51 MILIČAR gost

        DF - IMAŠ ČISTO PRAV Če bi bili novinarji in ne plačanci bi to upali narediti ker pa pri nas vse obvladuje MAFIJA ne bo iz tega nič.

        16 2 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.05.2019 ob 16:04 Đako gost

      Še dobro, da imamo Pomgrad, da lahko ljudje kje delajo.

      7 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      20.05.2019 ob 18:29 operatijva gost

      DF budala! tij si pa na sociali! mij pa delamo za tole (mizerijo) pa kljub temu smo si hiše zgradili , deco izšolali itd... tij pa taki podrepniki ,ki so tebi podobni pa samo šinfate , ker ste jebivetri in nimate delovnih navad !!!

      3 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.05.2019 ob 11:22 DF gost

        HLAPEC posebej zate: delal sem 42 let in imam pokojnino 1.380 evrov. Ti pa delaj 10 ur dnevno za 600 evrov, ce si tako nor. ZA POSTENO DELO POSTENO PLACILO.

        2 2 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      20.05.2019 ob 19:23 gusti gost

      zato pa je razlika do minimalne plače

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      20.05.2019 ob 20:23 boso gost

      Vsaki drugi zaposleni na Pomgradi je Bosanec.

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      20.05.2019 ob 23:24 davčni svetovalec gost

      183 milijona prihodkov in samo 2,3 milijona dobička. To je za državo in tiste, ki se ne spoznajo na računovodstvo. To pomeni, da je dobičkonosnost komaj 1,3 % !!! Za tiste, ki poznamo računovodstvo vemo, kam na katere postavke se skrije denar, da ga zelo malo ostane za dobiček. Uradno seveda.

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      21.05.2019 ob 8:21 Kekec gost

      Ge so velka soboška podjetja Mura, Pomurka, Potrošnik, Blisk, Panonija, Kartonaža.... Nega jih. In tudi Pomgrada nebi bilou, če ga nebi küjpo Polanič. Pijtajte, kakšne plače majo delavci pri Kolektori, CGP-ji in drujgi gradbeni firmaj. Na žalost je tou realnost.

      4 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      21.05.2019 ob 11:20 gost

      Hvala, Kekec, da si me danes nasmejal, o je tak turoben dan. Moral sem se smejati, ko si omenil, da je Polanič kupil Pomgrad. Ob koncu prejšnjega stoletja se je v Sloveniji naredil načrt, kdo bo kaj imel in katera podjetja bodo ostala in katera bodo "propadla". Tudi akterji so se določili. Vmes so se tudi še malo pogrizli ampak na koncu so se vseeno zmenili. Pomurka je bila na žalost določena za "propad". Ne bom sedaj o tem, kdo so bili botri v ozadju. Mura se je umetno vzdrževala, dokler so se v njej kupovali glasovi za LDS in so nekateri osebki še rabili nekaj let do penzije. Pokusi malo razmisliti, kako so si razdelili velike sisteme. Mimogrede Slovenske železnice obvladuje SDS. Pošta je v prejšnjem desetletju še bila od SLS. V bankah so imeli vsak nekaj. Lahko bi ti našteval, kdo je dobil kredite za velike projekte brez vsakega kritja. Milijoni so se dajali "na lepe oči". Nekaj teh milijonov je končalo tudi v zloglasnih bioplinarnah, ki so nekatere propadle ene pa životarijo. V ozadju si bili politični botri. Potem je nastala bančna luknja. Ti še povem katera podjetja ali bolje njihovi šefi morajo določenim strankam dati gotovino za financiranje volitev? Lahko za nekatera podjetja v Pomurju pogledaš zgodovino in boš videl, kako so se "prihvatizirala". Tudi stric Google marsikaj ve. Lahko se pa registriraš na kakšno državno agencijo in boš izvedel še več.

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.05.2019 ob 11:26 DF gost

        Hvala bogu, vsaj en komentator, ki ima glavo na pravem mestu in nekaj ve. Upam, da ste vsaj razumeli to, o cemer je pisal.

        8 0 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      21.05.2019 ob 15:38 febo koji te gost

      Tij si pa sigurno fejst izobraženi , kak si se lipou navčil prepišavati komentarje , ki smo jih že ničkolikokrat prebrali !Što kaj obvladuvle, tij ka si takši zabiti pametnjakovič, si kaj napravil da se tole nebi zgodili !? Si ge stopil v javnost pa povedal te izpete besede komu da bi to slišal? Kurac si bedak!!!!

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      22.05.2019 ob 12:07 eh vepa gost

      Ka te gučali,Polanič je najbauši plačnijk na svejti pa jegovi pajdašje,tau so eni velki mešti prosim lepo,pa zaj da do meli si jujvi 1500€ regresa vo plačenoga,vepa tau nega v parlamanti Američkon toga ,pa ka nanč ne gučin kak dobre ceste pa krožne znajo polaničovi napraviti,tau je pa ekstra profešurska znanost prosim lepo ,namesto ka šinfate uživajte pa naj sakši napravi gjes pa zutra še 2,6 dodatnih krogov po Soboškijh krožnih,tepa gasa na obvoznico,samo nej prefriško,ka so nindri lujknje pa van lejko patač krej fčesne.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      24.05.2019 ob 16:32 gost

      Kaj pisci člankov sploh razumete kaj pišete ??? V naslovu piše, da se je dobiček povečal za več kot 2 milijona. Pozneje v tekstu pa je navedeno, daa je dobička za dobra 2 milijona. To bi pomenilo, da ga prej ni bilo. Popolnoma nelogične stvari. Sicer pa sama številka o dobičku še ne pove ničesar. popolnoma nič. Vseh računovodskih kazalnikov je 64. Vsaj deset je takih, ki se jih izračuna na podlagi Bilance stanja, Izkaza poslovnega izida in Izkaza denarnega toka, da vsaj malo vidimo kako podjetje funkcionira. Z analizo in kazalniki ugotovimo kje se nahaja denar, kam se ga skrije, ali je podjetje neto upnik ali dolžnik. Za konkretno sliko je potrebno vzeti obdobje vsaj 5 let. Za nvadne smrtnike, ki jih podjetniki vsakodnevno nategujejo, so pač vsaki podatki, ki jih kje kakšen kvazi moderator najde dovolj dobri.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.