https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Svetovni dan morij in oceanov: Skupaj zaščitimo in obnovimo naša morja

08.06.2019 ob 10:00  

Pod okriljem Združenih narodov Od leta 2008 vsako leto 8. junija obeležujemo svetovni dan morij in oceanov. Letošnji dan poteka pod sloganom »Skupaj zaščitimo in obnovimo naša morja«, ki poudarja pomen aktivnega vključevanja vsakega posameznika in lokalne skupnosti k zaščiti in preprečevanju onesnaževanja morij.

Slovenci smo zgodovinsko povezani z morjem, ki je naše okno v svet in nas preko Jadrana povezuje s celim svetom. Kljub ohranjeni biotski pestrosti, se je treba zavedati, da sta slovensko morje in morsko obrežje zaradi plitvosti, spremenjenega morskega dna in obrežja zaradi človekovih dejavnosti (gradnje, ribolov, plovba, odplake) izredno krhka in občutljiva, so opozorili na ministrstvu za okolje in prostor. Prekomerne ali neustrezno izvajanje dejavnosti na morju, ob obali in v prispevnem območju obalnih rek lahko resno ogroža morski ekosistem.

Zadnjih nekaj let se krepi tudi zavedanje, da je prisotnost odpadkov, predvsem plastičnih, v svetovnih morjih velika grožnja, saj po nekaterih ocenah odpadki iz plastičnih materialov predstavljajo med 60 in 90 odstotkov vseh odpadkov v morjih in na obalah po svetu.

Svetovni sklad za naravo (WWF) ob letošnjem dnevu oceanov opozarja predvsem na stanje v Sredozemskem morju. Vlade sredozemskih držav poziva, da skupaj podprejo globalni pravno zavezujoč sporazum za zaustavitev toka plastičnih odpadkov v naravo do leta 2030.

Neuspešno gospodarjenje s plastično embalažo bistveno prispeva k rekordnim vrednostnim onesnaženja s plastiko v Sredozemskem morju. Tovrstno stanje  regionalno gospodarstvo na letni rasti stane stotine milijonov evrov, pravi novo poročilo WWF-a.

Vsako leto 0,57 milijonov ton plastičnih odpadkov konča v sredozemskih vodah, kar je enako, kot če vsako minuto v morje vržemo 33 800 plastenk. Onesnaženje s plastiko je v porastu, naraščalo bi naj tudi v bodoče, do leta 2050 bi se naj količina plastičnega odpada početverila.

Organizacija je razvila načrt pobud in politik za regijo in posamične države, da bi vzpostavili trajnostno krožno gospodarstvo brez ustvarjanja plastičnega odpada. »Vse države morajo drastično zmanjšati proizvodnjo in porabo plastike ter resno pričeti vlagati v inovativne sisteme recikliranja in ponovne uporabe, da plastika ne bo več odpad. To je edini način, na katerega lahko obdržimo plastiko izven sredozemskega morja,« je rekel direktor WWF Mediteranske morske iniciative Giuseppe Di Carlo.

WWF poziva vse vlade sredozemskih držav in Evropsko Unijo, kot podpisnico Barcelonske konvencije, k skupni zavezi in ukrepih za ohranitev Sredozemlja pred onesnaženjem s plastiko.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.06.2019 ob 14:14 .............. gost

      Nega slovenske pobude, ka rišijmu morđe. Vej pa atu smo rišavali v prestolnici 3 morđa z državami, štere nanč morđa nemaju. Mij Slovenčeki pa ga itak mamunajveč, zatou su takže pobude naših voditeljev značajne. Se bar pejnezi potrošiju. Te pa pozovimo lidij, ka si naročijo travu za jesti, po tun pa blebečeju - kak su lačni. Hudičevi voditeli, kak su smotani.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.06.2019 ob 12:52 gost

      Google je plačal za vsak teden dela na spletu od doma 5000 do 8000 evrov. Prvi teden zaslužim 7286 evrov od Googla in sem redni študent in delam 2 uri na dan v prostem času. vsaka oseba se lahko pridruži temuu deluu in začne zaslužiti sd tem, da sledi tej strani. ...... ➤➤➤➤➤➤➤ www.WebJob98.Com

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.