https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Policisti v teh dneh poostreno preverjajo hitrost

12.06.2019 ob 9:00  

V ponedeljek je pričel drug del nacionalne preventivne akcije, ki bo trajal vse do 23. junija Policisti bodo v tem času poostreno preverjali, ali vozite prehitro. Ob nadzoru hitrosti pa bodo ugotavljali tudi, ali uporabljate opremo in naprave, ki ovirajo vidno in slušno zaznavanje med vožnjo, ter kršitve, povezane z varnostno razdaljo.


Prvi teden nadzora, do 16. junija, bodo akcijo izvajali na območju policijskih uprav Koper, Kranj, Celje in Murska Sobota, med 17. in 23. junijem pa na območju policijskih uprav Novo mesto, Ljubljana, Maribor in Nova Gorica.

Apelirajo na voznike naj spoštujejo omejitve hitrosti in svojo vožnjo prilagodijo razmeram na cesti. S tem bistveno zmanjšajo možnosti za nastanek prometnih nesreč in tako poskrbijo za lastno varnost kot tudi za varnost drugih prometnih udeležencev.

Namen tovrstnih aktivnosti je umirjanje hitrosti na cestah, saj je hitrost še vedno med poglavitnimi dejavniki najhujših nesreč. Običajno namreč vozniki zmanjšajo hitrost in vozijo bolj varno, če vedo, da poteka nadzor. Dolgoročnejši cilj preventivnih akcij je, da vozniki tak način vožnje obdržijo tudi potem, ko poostreni nadzori ne potekajo več.
Tretji del akcije, ki jo koordinira Javna agencija RS za varnost v prometu, bo potekal med 12. in 18. avgustom.

Neprilagojena hitrost predstavlja poglavitni vzrok za nastanek prometnih nesreč, saj se je v zadnjih petih letih približno 18 odstotkov prometnih nesreč zgodilo prav zaradi neprilagojene hitrosti. Pri smrtnih prometnih nesrečah je ta delež še veliko večji – v zadnjih petih letih se giba okrog 37 odstotkov. Lani je bil sicer ta delež nekoliko večji, in sicer 40 odstotkov, vendar je zaradi splošnega izboljšanja prometne varnosti zaradi hitrosti umrlo doslej najmanj ljudi. Več kot polovico prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti so povzročili udeleženci stari med 18 in 24 let in od 25 do 34 let.

Hitrost kot dejavnik tveganja pomembno prispeva tudi k teži posledic prometnih nesreč ter številu hudo in smrtno poškodovanih. Zato je ena od nalog Policije zmanjševati povprečne hitrosti, kar bi posledično pomenilo manj mrtvih, hudo in lahko telesno poškodovanih v prometnih nesrečah, ki se zgodijo zaradi hitrosti. Hitrost je glavni dejavnik tveganja za voznike in potnike, še posebej pa za ranljivejše udeležence v prometu, kot so pešci, kolesarji in motoristi.

*Fotografije so simbolične.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.06.2019 ob 9:11 lepec gost

      Moj stari oče ravno te dni trenira rally in vmes bo zapeljal tudi na določene odseke avtocest. Prosim, d se ga izogibate, zna biti tudi nažgan.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.06.2019 ob 10:09 gost

      Google je plačal za vsak teden dela na spletu od doma 5000 do 8000 evrov. Prvi teden zaslužim 7286 evrov od Googla in sem redni študent in delam 2 uri na dan v prostem času. vsaka oseba se lahko pridruži temu delu in začne zaslužiti s tem, da sledi tej stranii. ...... ➤➤➤➤➤➤➤ www.WebJob98.Com

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      12.06.2019 ob 11:13 feri gost

      Kdaj boste začeli kontrolirati motoriste ?! Mislim njihovo hitrost! Včeraj je v naselju med hišami, vmes še nepregledni ovinek, letel motorist, da je vse grmelo, kot strela. Da je takrat iz nekega dvorišča zapeljal avto bi bila katastrofa, ali še huje, da bi otrok pritekel na cesto.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.06.2019 ob 17:52 čondraš gost

        Motoristi in hašišarji so nedotakljivi v tej državi, kar se tiče kršitev v prometu. Ko ti manijak na motoru s 150km/h prileti v avto ko se vključuješ v promet, pa zakon še na koncu tebe bremeni ker si mu kot izsilil prednost . Odgovornim še ni v glavo prišlo da se " izsiljenje " prednosti ne bi zgodilo če bi ta motorist peljal po predpisih ;) .Vedno znova sprašuejm, zakaj motoristov umre 10 - krat več kot mopedistov..odgovor...zaradi hitrosti.

        5 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      12.06.2019 ob 13:29 ........ gost

      Mialim, da je prišel čas, ko kolesarji moramo paziti na motorna vozila, ki pri omejitvah 50 - 70 (znakovno evidentirano) mimo nas drvijo z hitrostjo 120 - 150!!!!!!!!!!!!! In to že najmanja nekaj let na istem delu državne ceste!!!! Pelješ se s kolesom 0,5 metra od roba asfalta, pa ti "budale BMV, Avdijev itd.....) drvijo "po pedalih!!!!!!!

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      12.06.2019 ob 13:29 ........ gost

      Mislim, da je . . . (popravek )

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      12.06.2019 ob 18:03 gost

      Google je plačal za vsak teden dela na spletu od doma 5000 do 8000 evrov. Prvi teden zaslužim 7286 evrov od Googla in sem redni študent in delam 2 uri na dan v prostem času. vsaka oseba se lahko pridruži temu delu in začne zaslužiti s tem, da sledii tejj strani. ...... ➤➤➤➤➤➤➤ www.WebJob98.Com

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.