https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.eventim.si/si/vstopnice/vecerna-glasbena-carovnija-ms-murska-sobota-trg-539935/event.html
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO

LOKALNO

Pomurske lekarne: »Župan zlorablja zakone in ravna nezakonito«

08.07.2019 ob 13:00  

Zaposleni v Pomurskih lekarnah so se odzvali na sporočilo Mestne občine Murska Sobota za javnost: "Ko bi se morali oglasiti so bili tiho".


V sporočilu so zapisali, da njihov glas ni prišel do javnosti, čeprav so se večkrat oglasili. Prav tako so zapisali, da je župan, dr. Aleksander Jevšek preprečil, da bi se na 1. izredni seji mestnega sveta MOMS slišal glas zaposlenih. Tudi niso prejeli uradnega vabila na omenjeno sejo, čeprav poslovnik poslovnik mestnega sveta MOMS to omogoča in jim s tem ni dal možnosti, da spregovorijo. Po njihovem mnenju to dokazuje, da se župan boji dati besedo zaposlenim.

V nadaljevanju so zapisali takole:

"Gremo lepo po vrsti.
Že leta 2018 ste na radiu Murski val izjavili, da imamo v PL dražji Aspirin kot v sosednji Avstriji. Zaposleni smo vam dokazali, da je bila ta vaša izjava laž. Seveda z namenom obračanja javnosti proti PL (kot dokaz smo na seji Sveta zavoda PL vsem medijem izročili kopijo računa za Aspirin v PL in sosednji Avstriji). Ker ta laž ni zalegla, tako kot se si želeli, ste se domislili novih manipulacij. Vodstvo ste hoteli razrešiti na nezakonit način. Vložili ste tožbo proti vodstvu PL, katero ste izgubili. S tem vam je bilo s strani sodišča jasno povedano,  da je vaš način – manever odstavljanja vodstva, bil nezakonit. Tu se kaže vaša dvoličnost. Vedno govorite, da je potrebno spoštovati zakone, sami pa jih zlorabljate oziroma kot v omenjenem primeru celo ravnate nezakonito.
In na koncu, ko niste na nobenega od naštetih načinov mogli doseči zamenjave vodstva PL, ste se poslužili še zadnjega manevra, ki vam je ostalo na razpolago - blatenje vseh zaposlenih. V vašem odzivu na zapis zaposlenih ste jasno sporočili, da se boste za dosego svojega cilja poslužili vseh sredstev, glede na vsebino tudi povsem neutemeljenega blatenja ter poniževanja nas, zaposlenih v PL. Na tej točki se zaposleni ponovno oglašamo. Z vašimi dejanji MOMS jasno sporočate: kdor ni z vami, je proti vam, zato ga je treba uničiti. Ob tem si zaposleni zastavljamo dve temeljni vprašanji in sicer:
1.    Ali je res, da neizvajanje javnih naročil za zdravila pomeni dražja zdravila za občane MS?
2.    Zakaj si župan resnično želi uničiti PL in ustanoviti svoje Soboške lekarne?"

Na obe vprašanji odgovarjajo sami:

"1. Neizvajanje javnih naročil za zdravila ne pomeni višje cene zdravil za občane MOMS. Za ceno zdravil se pogaja ZZZS za vse zavode v Sloveniji. Cena posameznega zdravila na recept je enaka v celotni Sloveniji. ZZZS se torej s proizvajalci pogaja za cene vseh zdravil skozi vse leto (cene se spreminjajo vsaka dva meseca), za vse lekarne (zasebne in javne zavode). ZZZS ima kot plačnik neskončno višje pogajalsko izhodišče, kot bi ga imele posamezne lekarne oz. kateri koli javni lekarniški zavod sam. Prav tako s tem ohranjamo enakost in pravičnost glede doplačil za zdravila za vse prebivalce Slovenije. Se pa v sindikatu zavedamo, in tega tudi nismo nikoli skrivali, da je ureditev nabave zdravil v povezavi z ureditvijo javnega naročanja v Sloveniji problematična in smo na potrebo po sistemski ureditvi tega vprašanja opozorili tudi Ministrstvo za zdravje. Dejstvo je, da se s tem problemom enako soočajo vse lekarne v Sloveniji in PL pri tem v ničemer ne odstopajo.                              
2. Glede na to, da vi, gospod župan, vztrajno ponavljate, da se zaposlenim v PL gre za ohranitev privilegijev in da se oglašamo samo zato, da teh privilegijev ne bi izgubili, vam zaposleni odgovarjamo:
- Zaposleni v PL nimamo nobenih privilegijev, saj smo javni uslužbenci in nam tako kot vsem ostalim javnim uslužbencem pravice in dolžnosti opredeljujejo enaki zakoni in predpisi. Naše plače so določene in se izplačujejo na podlagi Zakona o sistemu plač v javnem sektorju, njegovih podzakonskih aktov, Kolektivne pogodbe za javni sektor in Kolektivne pogodbe za dejavnost zdravstva in socialnega varstva, povsem enako, kot v vseh drugih lekarnah po Sloveniji. Tudi če namigujete na delovno uspešnost iz prodaje blaga in storitev na trgu vam odgovarjamo, da po našem vedenju tudi v tem delu PL v ničemer ne odstopajo od ostalih lekarn v Sloveniji, osnovne plače farmacevtov pa so v izhodišču celo nižje od primerljivih delovnih mest v zdravstvu, rast plač pa počasnejša.
- Zaposleni se oglašamo zato, ker smo prepričani, da je ob veljavni zakonodaji tako za občane MOMS in drugih občin, v katerih so prisotne PL, kot tudi za zaposlene, z vseh vidikov boljša ohranitev enega zavoda, to je PL, kot ustanavljanje dodatnega zavoda v dejavnosti, kjer med njima na področju cen zdravil praktično ne more biti konkurence. Ob tem dodajamo, da ustanovitev novega lekarniškega zavoda, kot jo predlagate, po našem mnenju nima podlage v zakonu o lekarniški dejavnosti, saj mrežo z določanjem lekarn s sklepom določa minister, pristojen za zdravje. Razlogi, ki bi glede na kriterije, določene v zakonu, utemeljevali ustanovitev nove lekarne na območju MOMS pa po našem trdnem prepričanju ne obstajajo.
-    Glede na navedeno so razlogi za vaše ravnanje skriti drugje. Razlog za ustanovitev  Soboške lekarne se po našem razumevanju skriva v promocijskem materialu za projekt Expano (Soboško jezero). Na 17. strani tega gradiva je zapisano, da naj bi PL prispevale k temu projektu 2 milijona EUR. To se seveda ni zgodilo, saj za to po našem mnenju niti ni pravne podlage. Ker vam ta sredstva očitno manjkajo, vaše ravnanje razumemo kot maščevanje, ustanovitev Soboških lekarn pa kot projekt, iz katerega bi lahko ne glede na pravno dopustnost financirali projekte, ki z zagotavljanjem javne lekarniške službe, njeno dostopnostjo in kvaliteto, nimajo nikakršne zveze."

 

Ob koncu so zapisali, da kdorkoli bi bil direktor PL ne bi mogel izvajati javnih naročil za zdravila v skladu z veljavnimi predpisi, saj jih noben direktor lekarne v Sloveniji do sedaj še ni izvedel. Zapisali so, da naj župan najprej upošteva predpise o javnih naročilih in šele nato s prstom kaže na druge. Na koncu se sprašujejo tudi, zakaj noben drug župan ne zahteva odstop vodstva lekarniških zavodov. Hkrati pa župana Jevška zaposleni sprašujejo ali ima sprejete ustrezne sklepe s strani Mestnega sveta MOMS, glede nakupa prostorov na Grajski ulici, ki naj bi bil izveden glede na poročanje medijev.  Fotogalerija

  Komentarji

  1. gost
   08.07.2019 ob 15:25 jaja gost

   Exspano je v rdečij številkaj

   24 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
   • gost
    08.07.2019 ob 17:19 Biba gost

    Lejko. 12 evrov vstopnine za osiromaseno Prekmurje spot sramota. Expano znotraj lejko zaprejo

    14 0 Prijavi neprimerno vsebino
  2. gost
   08.07.2019 ob 15:43 DF gost

   Kanglerja so odnesli semaforji. Bodo Jevska Red Bull ( Podlunsek ), teniska streha, Mura, Expano, lekarne, .....?

   17 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  3. gost
   08.07.2019 ob 16:19 gost

   Štajerc se ne bo pusto prekmurcom, garant.

   2 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  4. gost
   08.07.2019 ob 16:21 gost

   Štajerc se ne bo pusto prekmurcom, garant.

   1 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  5. gost
   08.07.2019 ob 17:45 gost

   Kaj bodo sindikati vodili občino gremo nazaj v socializem a sistem kapitalistični upravljanje pa sindikalno lepo je napisano kdo bo sploh upošteval zakone če jih lekarnam ni potebno?

   1 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  6. gost
   08.07.2019 ob 20:59 gost

   RDEČUHAR

   4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  7. gost
   09.07.2019 ob 8:50 Beltinčar gost

   Jevšek pa Đurov nesnaga rdeča bacilska golazen

   2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

  info_outline

  Opozorilo

  Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

  Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

  Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.