https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.ris-dr.si/
https://www.ris-dr.si/go/555/1684/LUKA_BASI_V_DVORCU_RAKICAN

LOKALNO

Društvo za preučevanje rib Slovenije opozarja na alarmantno delovanje KPK

15.07.2019 ob 6:05  

Društvo za preučevanje rib Slovenije (DPRS) je skoraj pred štirimi leti, 6. novembra 2015 na Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) prvič podalo Prijavo suma korupcije v zvezi s projekti gradnje hidroelektrarn, dve leti in pol kasneje se je zopet obrnilo na KPK.

https://www.ris-dr.si/go/555/1684/LUKA_BASI_V_DVORCU_RAKICAN

A do julija letos Društvo od KPK ni dobilo nobene povratne informacije o stanju postopkov. Zdaj, ko je informacijo po več intervencijah vendarle dobilo, pa je začudenje nad postopki in ravnanji KPK pod vodstvom Borisa Štefaneca še večje in nemara kaže na alarmantno delovanje KPK, so v sporočilu za javnost zapisali pri DPRS.

Prva prijava DPRS na KPK

Društvo je novembra 2015 na KPK podalo prijavo suma korupcije. V prijavi je navedlo šest uslužbencev ministrstva za okolje in prostor, ministrstva za infrastrukturo in Agencije RS za okolje, ki so bili aktivno vključeni v upravne postopke izgradnje hidroelektran (HE) na reki Savi kot izdajatelji mnenj in/ali soglasij za posege, in ki so od investitorja oz. predsednika Odbora za HE na spodnji Savi, prejeli – in sprejeli - priznanja za opravljeno delo. Imena prijavljene šesterice in predstavnika - lobista investitorjev v sporočilu namenoma niso razkrili.

»Menimo, da je vsaj neprimerno, če ne že skregano z vsemi osnovnimi načeli vodenja upravnih postopkov (neodvisnost ter zakonitost), še posebej tako občutljivih, kot je umeščanje spornih objektov v prostor, da visoki predstavniki, zlasti in predvsem vodja predmetnih upravnih postopkov, sprejme priznanje s strani investitorja. Navedeno postavlja v nenavadno luč tako ene kot zlasti druge in kaže po našem mnenju na sum oz. možnost ravnanj, ki imajo lahko znake korupcije,« je zapisalo Društvo v prijavi KPK. Društvo je KPK v prijavi obvestilo tudi o sodnih postopkih, ki jih je kot stranski udeleženec v postopkih sprožilo v zvezi s HE na Savi, in sicer ker so pristojni državni organi v postopkih v več primerih kršili zakonodajo.

Društvo v skoraj štirih letih od KPK ni prejelo ne povratne informacije o prijavi ali o morebitnem začetku postopka, ne prošnje za dodatne informacije. Šele pred dnevi je KPK po uradni prošnji za odgovor in dveh dodatnih intervencijah vendarle odpisalo: »Glede prve prijave, ki jo komisija vodi pod evid. št. 06213-8/2015 in se nanaša na domnevne kršitve predpisov s področja lobiranja, vas obveščamo, da obravnava zadeve še ni zaključena. O sprejetih ukrepih oziroma postopanju s predmetno prijavo boste v skladu s prvim odstavkom 23. člena Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (Uradni list RS, št. 69/11 – uradno prečiščeno besedilo) obveščeni ob zaključku zadeve.«

Torej po štirih letih KPK – nič, brez epiloga, čeprav je vmes denimo Upravno sodišče v zadevi HE Mokrice pritrdilo trditvam Društva in razveljavilo nezakonito izdano okoljevarstveno soglasje ARSA.

Druga prijava

Društvo se je na KPK obrnilo še enkrat, in sicer dve leti in pol po prvi prijavi. Dne 17. maja 2018, so imeli predstavniki kampanje Rešimo Muro! (Društvo in Muzej norosti Trate) na sedežu KPK sestanek s predsednikom KPK Borisom Štefanecem. Predstavili so mu problematiko umeščanja HE na reko Muro in pripravo strateških energetskih dokumentov, ki vključujejo gradnjo HE ter ravnanja predstavnikov vladnih organov, zaradi česar so tudi (ponovno) podali prijavo suma korupcije in drugih nepravilnosti ter posredovali dokumnetacijo, dodatno še dan po obisku po e-mailu.

 In kaj se je zgodilo s to prijavo in dokumentacijo? Je KPK začela s preiskavo podanih sumov?

»Komisija je dne 18. 5. 2018 prejela dopis v zvezi z umeščanjem elektrarn na reko Muro s tremi prilogami. Predmetni dopis je bil podlaga za odprtje zadeve 06289-1/2018. V okviru predmetne zadeve je nato Komisija v 2. polovici l. 2018 in v l. 2019 spremljala zlasti medijske objave v zvezi s političnimi odločitvami o umeščanju elektrarn na reko Muro, kakor tudi napore nevladnih organizacij in drugih skupin državljanov, da bi sprejetje aktov, ki bi predmetno gradnjo omogočili, preprečili. Ko sta Ministrstvi za infrastrukturo ter okolje in prostor v mesecu maju 2019 vsako v okviru svojih pristojnosti potrdili, da gradnje elektrarn na reki Muri ne bo, je komisija predmetno dogajanje do nadaljnjega nehala spremljati in obenem tudi ni opazila, da bi se le-to nadaljevalo,« so Društvu pred dnevi odgovorili iz KPK.

Strnjeno: KPK je opustila preiskavo suma korupcije – vpletenih posameznikov, ker je bila sprejeta politična odločitev, da gradnje HE na Muri ne bo? Ker: če gradnje ne bo, ni bilo korupcije? To je vprašanje, ki ga je možno izpeljati iz omenjenega sklepa KPK.

Posamezniki, to je uslužbenci so sicer še vedno na istih mestih na ministrstvih, agencijah in drugje, delujejo ponovno na istem in na vseh drugih primerih in taka opustitev KPK je vsaj po mnenju Društva nedopustna! Gre za metodo delovanja, za sume nezakonitih korupcijskih ravnanj, opuščanja skrbnega in vestnega dela ter pristranosti in vse te sume bi morala KPK preiskati, preveriti, ovreči ali potrditi za vsakega posameznika in sistem posebej – ker HE na Muri nikakor niso edina stvar, o kateri omenjeni posamezniki/ uradniki odločajo!

Odločitev KPK o opustitvi omenjene preiskave (»do nadaljnjega nehala spremljati«) je po mnenju DPRS nedopustna! Hkrati se nam zdi skrajno nenavadno, da postopek po prvi prijavi novembra 2015 še nima nobenega epiloga! Mar gre verjeti, da KPK že skoraj štiri leta preiskuje delo sedmih konkretnih oseb, uslužbencev ministrstev, ARSA in predstavnika investitorja, in da v tem času KPK ni prišla do nobenega sklepa – še zlasti, ker so bile v prijavi podane zelo konkretne okoliščine in dejstva?! Ali KPK tako »dela« tudi v drugih primerih?

Omenimo še, da s KPK na naslednje naše vprašanje niso odgovorili: »Predsednik KPK je eno od prijaviteljic kontaktiral kasneje s čestitko za uspeh v kampanji Rešimo Muro! in jo povabil na kavo, na kar se prijaviteljica ni odzvala. Kako razumeti to gesto predsednika KPK? Gre za formalni del postopka?« Zakaj ni nobenega pojasnila, ni jasno, je pa tak način delovanja predsednika KPK nenavaden.   

  Fotogalerija

  Komentarji

  1. gost
   15.07.2019 ob 11:04 lepec gost

   Štefanec na Hodošu lovi race podobne sebi. Saj je pravi Donald Duck!!!! Na čelu KPK se bo dočakal upokojitve in to je to........Krki bo lepo ribaril in hodoškem jezeru lovil vidre!!!!!

   2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

  info_outline

  Opozorilo

  Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

  Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

  Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.