https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Mednarodna ekipa strokovnjakov je z uporabo le trajnostnih prevoznih sredstev dosegla delto Donave

13.09.2017 ob 13:40  

Del 2 – Od Budimpešte do delte Donave v 11ih dneh.


V okviru EU Interreg Podonavje projekta "Transdanube.Pearls" je mednarodna ekipa strokovnjakov, sestavljeno iz strokovnjaka za video, strokovnjaka za mobilnost in strokovnjaka za turizem, prepotovala 2,860 km dolgo pot ob Donavi z uporabo izključno le trajnostnih prevoznih sredstev, kot so to avtobusi, vlaki, ladje in kolesa.

Prvi del potovanja od izvira Donave v Nemčiji do Budimpešte je potekal julija 2017. Drugi del tako imenovane ocenjevalne turneje iz Budimpešte do delte Donave pa se je uspešno zaključil v začetku septembra 2017. Cilj potovanja je prikazati obstoječe možnosti za potovanje po območju Podonavja, brez uporabe osebnega avtomobila.

Ocenjevalna turneja je potekala v okviru projekta "Transdanube.Pearls", katerega namen je vzpostaviti rešitev trajnostne mobilnosti in turističnih storitev, ki se opirajo na uporabo okolju prijaznih prevoznih sredstev, kot so to vlaki, avtobusi, ladje ali kolesa. V ta namen bomo vzpostavili mrežo destinacij "Transdanube.Pearls", ki se bodo zavzemale za trajnostno mobilnost v turizmu. To bo ustvarilo edinstveno tržno predlogo za sodelujoče destinacije, povečalo privlačnost celotne Podonavske regije, predvsem pa zmanjšalo negativne vplive prometa na okolje. Ocenjevalna turneja je zagotovila priložnost za preverjanje in ocenjavanje možnosti za potovanje znotraj bodočih biserov in med njimi z že obstoječo ponudbo  mobilnostnih storitev, kot so to vlaki, avtobusi, kolesi, ladje, kanuji itd., hkrati pa obiskati turistične znamenitosti v destinacijah (Biserih) na bolj trajnostni in doživet način.

Avgusta 2017 je skupina strokovnjakov nadaljevala potovanje z avtobusom iz Budimpešte v Mohács in doživela vse večjo privlačnost potovanja s kolesi tako za domače prebivalstvo kot tudi za turiste, ki so potovali po Eurovelo 6 in 13 (Eurovelo je evropska mreža kolesarskih poti). Novinarka Interrega, ga. Nóra, zaposlena pri mladih prostovoljcih  Interreg-a, se je ekipi pridružila med svojim bivanjem v Mohacsu. Imela je priložnost spoznati projekt Transdanube.Pearls, še preden je ekipa strokovnjakov nadaljevala svoje potovanje v Evropsko prestolnico kulture 2010, Pécs, kjer so obiskali čudovite zgodovinske in kulturne znamenitosti. Potovanje v Vukovar je bila priložnost za obisk največjih neokrnjenih mokrišč v Evropi, Kopačkega rita in uživanje v vožnji na edinem obstoječem čolnu na Donavi. Po prihodu z avtobusom iz Beograda v Kladovo in Donji Milanovac pa se je ekipa strokovnjakov približala t.i. Želenim vratom (Iron Gateu) in doživela največje znamenitosti Podonavja, Veliko in Malo sotesko kazan. Po prečkanju meje so člani Ocenjevalne ekipe med ogledom Orsove in Mehediniti s čolnom videli še romunsko stran Železnih vrat. Obisk Vidina (Bolgarija) je ponujal priložnost za raziskovanje gradu Baba Vida in impresivnega skalovja Belogradtschika. V Svistovu je ekipa strokovnjakov dosegla najjužnejšo točko reke Donave in obiskala veliko rimsko naselje "Novi kompleks" na obrežju reke Donave. Zadnji dan v Bolgariji je bil posvečen mestu Ruse in okolici, vključno z ogledom kamnitih cerkva v Ivanovu. Ekipa je prečkala Donavski most v Rusah in nadaljevala pot v smeri delte reke Donave, mimo Bukarešte. V Tulcei, glavnem stičišču za izlete v delti reke Donave, je ekipa obiskala RowmaniaFEST - Mednarodni festival veslaških čolnov. Po 22 dneh so končno prispeli k delti Donave, z doživetjem avanturistične kolesarske ture do kraja, kjer se Donava izliva v Črno morje.

Znanje, pridobljeno na ocenjevalni turneji oziroma potovanu, je zagotovilo dragocene prispevke o pomembnih turističnih zanimivostih, možnostih kako priti do njih, razpoložljivih storitvah trajnostne mobilnosti ter dostopnosti informacij o trajnostnih prevoznih sredstvih do, med in v prihodnje Bisere (kraje/destinacije). Poleg tega bodo ti novi vpogledi prispevali k uspešnemu izvajanju projekta Transdanube.Pearls.

O projektu

EU projekt Transdanube.Pearls bo trajal 2,5 leti in je sofinanciran s strani transnacionalnega programa Interreg Podonavje, s skupnim proračunom 2,9 milijona evrov. V projektu sodeluje 15 organizacij in 24 pridruženih strateških partnerjev, ki so se zavezali konceptu trajnostne mobilnosti v turizmu. V času trajanja projekta bo vsaka destinacija spodbujala trajnostno mobilnost v turizmu s celovitim sklopom ukrepov, kot so vzpostavitev in izvajanje storitev mobilnostno-informacijskih centrov, usposobitev mobilnostnih menedžerjev, priprava in izvajanje namenskih ukrepov za krepitev zmogljivosti za lokalne in regionalne deležnike ter izboljšanje informiranosti o mobilnosti in turizmu za prebivalce in turiste. Poleg tega se bodo izvajale pilotne akcije na področju izposoje koles, prevozov, parkirnih sistemov ali kolesarskih poti, da bi okrepili trajnostno mobilnost vzdolž reke Donave.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.