https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

TRENDI

Kako se spopasti z vročino?

20.6.2021  

Zajel nas je letošnji prvi vročinski val, to pa ne pomeni, da vročina, če se ji pretirano izpostavljate, ne more predstavljati nevarnosti. Zato je potrebno upoštevati nekaj nasvetov. 

Vročinski val škodi vsem ljudem, še posebej pa so ogroženi mlajši od 4 let; starejši od 65 let; bolni ljudje; kronično bolni ljudje, ki se zdravijo z določenimi zdravili; ljudje, ki jih mučijo duševne motnje ali čezmerna telesna teža, ter vsi ljudje, ki opravljajo delo na prostem. Pri njih je potrebno biti zelo pozoren na morebitne znake, da je nekaj narobe in v tem primeru je potrebno čim hitreje poklicati urgentno pomoč. 

Kaj vse lahko povzročijo visoke temperature?

  • vročinske krče,
  • vročinsko izčrpanost,
  • motnje zavesti in
  • vročinsko kap. 

Nasveti, ki jih je potrebno upoštevati, ko je vroče

1. Na dan je potrebno spiti vsaj 2 litra tekočine, negazirane in nesladkane tekočine, najboljše je navadna voda. Koliko tekočine je potrebno spiti, je odvisno od tega koliko se potite. Več tekočine je potrebno spiti, če delate zunaj in prenašate hude fizične napore ter se močno potite, vodi pa lahko dodate tudi malo soli, oziroma pijete pijačo, ki je izotonična. V vročini ni primerno uživati zelo hladne pijače, ker lahko povzroči želodčne krče. Odrečti pa se je potrebno tudi alkoholu. 

2. Hrano vedno pospravite v hladilnik, ker se marsikatera hrana lahko na vročini hitreje pokvari, in pride do zastrupitve s hrano. Še posebej morate biti previdni z mlečnimi izdelki, jajci in mesom. 

3. V vročini je potrebno normalno telesno temperaturo vzdrževate s prho, če niste doma pa je priporočljivo, da pod hladno tekočo vodo postavite vsaj zapestja.

4. Oblačiti se morate v oblačila, ki so ohlapna in lahkotna, svetlejših barv, lanena ali bombažna. Uporabljajte sončna očala in širokokrajno pokrivalo. Namažite se s kremo, ki ima širokospektralno zaščito (UVA) in visok zaščitni faktor (UVB). 

5. Prostorov ne zračite čez dan, ampak pozno zvečer in zgodaj zjutraj. Ko je najbolj vroče, tam okrog 11 ure, spustite rolete in se zadržujte v zaprtih prostorih, priporočljiva je tudi klimatska naprava. V tem času ne smete telovaditi zunaj. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.06.2021 ob 11:39 kilonja gost

      Kako se spopasti z vročino?..Preprosto, pomisliš na slovenske levuharske buzerante in te zmrazi .

      4 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.06.2021 ob 12:58 gost

      Enostavno se naljati pa v senci zalegnuti.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.06.2021 ob 13:03 gost

      Buziji SDS so imeli včeraj shod mavričnega srečanja. Izvolili so enega in edinega komandusa svoje pederski stranke. Koja demokracija samo enega kandidata so imeli to je za jih demokracija. Ker si nihče ne upa kandidirati proti malumi,,, adeki 2,,, ker je gnjes na grmadi če bi si gdo to upal storiti. Tak je svoje hlapce zdresiral da ne upajo,,, prdnuti,,, če njim ne dovoli,,,, Januš grozni,,,,

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.06.2021 ob 13:36 gost

      Debeli, ti je že kdo povedal, da se vsak dan ponavljaš kot stara zarjavela plošča in si še bolj tečen kot driska.

      1 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      20.06.2021 ob 18:06 jagnjeee gost

      Kako se spopasti z vročino? To so ugotovili pred desetletji.... klima.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.