https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

To je program na državni proslavi ob 100. obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom

07.08.2019 ob 15:00  

Državna proslava ob 100. obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom bo potekala v soboto, 17. avgusta 2019, za začetkom ob 20.30, pred gradom v beltinskem parku. Slavnostni govornik na proslavi bo predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec.


Avtor koncepta in režiser Primož Ekart ter soavtor scenarija Dušan Šarotar sta tematske poudarke državne proslave utemeljila na treh vsebinskih pojmih, ki tvorijo tudi naslov umetniškega dela proslave: Reka. Pesem. Gravitacijski valovi.

Reka: Prekmurje je pokrajina z izjemnimi naravnimi danostmi, med katerimi je panonska reka tista, ki s svojimi zavoji oblikuje in naslavlja prav poseben del prekmurske duše in prekmurskega značaja. To je reka, ki označuje naravno mejo Prekmurja in ga istočasno povezuje s svetom.

Pesem: skozi stoletja so Prekmurci in prekmurstvo obstali zaradi jezika, umetnosti in znanosti. Svoj jezik so utrjevali s pomočjo pisane in tiskane besede. Prekmurje je duhovno bogata pokrajina, polna intelektualnih in umetniških presežkov. V pesmi je sublimirana vsa ustvarjalnost prekmurskih umetnikov. Umetnost pa je moč, ki ljudi povezuje.

Gravitacijski valovi: leta 2017 je znanstveni svet zatreslo izjemno znanstveno odkritje – prvič v zgodovini so znanstveniki zaznali in opazovali gravitacijske valove, ki so nastali ob trčenju in zlitju dveh nevtronskih zvezd. Gravitacijski in svetlobni valovi, ki so nastali ob trčenju, so povezali znanstvenike v globalni projekt, kakršnemu v astrofiziki doslej še nismo bili priča. Pri projektu je sodelovala tudi prekmurska astrofizičarka dr. Andreja Gomboc.

Zgodba, ki jo bodo pripovedovali, je zgodba o Prekmurju 21. stoletja in obenem tudi zgodba o povezanosti. V njej je namreč zelo pomembno tudi to, da je bilo Prekmurje že od nekdaj izrazito večetnična, večverska, večjezična in potemtakem resnično večkulturna pokrajina. Takšno  je postalo in ostalo tudi zaradi medsebojne povezanosti svojih prebivalcev. Ko se je pred stotimi leti povezalo z novonastalo državo, je s svojo večkulturnostjo nanjo nedvomno vplivalo. Prekmurci s svojo zgodovino dokazujejo, da se prav vse da, in v tem duhu se bo proslava ob stoti obletnici združitve tudi zaključila.

V umetniškem programu bodo nastopili Vlado Kreslin in Mali bogovi, Policijski orkester, igralci Anita Gregorec, Nataša Horvat, Irena Varga, Vladimir Vlaškalić in Tjaša Železnik, Vokalna skupina BeleTinke, pevka Juneshelen – Nina Šardi, glasbeniki Rihard Zadravec, Igor Vićentić, Petra Vidmar, Nejc Avbelj in Marko Kragelnik, plesalka Leja Jurišić, izvajalci parkoura Sandi Banović, Matej Kelemen in Jon Natanael Muhovič, Mladinski pevski zbor OŠ Beltinci in Mladinski pevski zbor OŠ III Murska Sobota. Na proslavi bodo sodelovali tudi zastavonoše, praporščaki in nosilci bojnih zastav Slovenske vojske, Slovenske policije ter veteranskih in domoljubnih društev.

Avtorja videoprojekcij sta Luka Dekleva in Matjaž Mrak, scenografija je delo Vasilije Fišer, svetlobo oblikuje Andrej Hajdinjak, kostumografijo pa Belinda Radulović – BER BEL.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.08.2019 ob 16:03 Ges gost

      Šarotara za govorca, nej Šarca. Ne posmehujte se iz Prekmurcev.

      9 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.08.2019 ob 16:04 DF gost

      Stajerci vam proslavo delajo. Kaj nimate svojih ljudi? Zalostno.

      15 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.08.2019 ob 18:57 Prlekus gost

        Saj sta tudi Prleka Slavič in Kovačič najzaslužnejša, da je Prekmurje danes sestavni del Slovenije. Če ne bi bilo teh dveh, bi Prekmurci še danes jamrali pod Madžari in se smilili sami sebi.

        23 4 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.08.2019 ob 20:52 Nemaveze gost

        Gre se za državno proslavo zato čisto vse organizirajo v LJ. Občina ma tu bole slabo besedo.

        10 5 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.08.2019 ob 10:37 ALADAR gost

        DF ODJEBI PA NE KOMENTEJRAJ VEČ,KA SI NEJ PREKMUREC PA NITI SLOVENEC NEJ ,ČE MAŠ NAŠO DRŽAVLJANSTVO SI ŠE ZDALEČ NEJ SLOVENEC ZAPOMNI SI

        4 8 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.08.2019 ob 21:50 PREK MÜJRE gost

      SRAMOTA, Prekmurci smo vedno bili in bomo hlapci, kak nam lejko drujgi proslavo delajo, zelo malo nastopajočih je Prekmurcov mislim, da bo tak način proslavljanja prizadel mnoge Prekmurce Vse skuper nima nobene zveze in povezave z dogodki izpred 100 leti. Pa če začnemo z glavnim govorcom Šarcem, ka pa ma on z priključitvijo Prekmurja, absolutno nič, na nobenih 3 dosedanjih volitvah ni zmagal, predsednik vlade je postal po lastni volji ne po volji ljudstva in v Prekmurju je dobil samo točno 3236 glasov od 77.908 Prekmurcev. Kaj imajo na proslavi sodelovati praporščaki z petokrako zvezdo, ali je to partizanska proslava, kakšna pa je njihova zasluga za priključitev Prekmurja ? razen da so med vojno pobili 100 Prekmurcev. Sklepna misel govora Jožefa Klekla v Beltincih 17. avgusta 1919 je bila: "Vsi smo izkusili, kako bridko je, če se materni jezik, za vero najdražja krasota, vklenjuje v verige. Naša prva dolžnost je, da sedaj popravimo, kar smo zamudili, da povsod pokažemo, da smo Slovenci, da povsod pokažemo, da nismo boljševiki, ampak verni Slovenci!" A VAM SPOŠTOVANI ORGANIZATORJI TO KAJ POVE. Partizansko-komunistične proslave ne rabimo ker nima nobene povezave z dogodki pred 100 leti.

      17 19 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      08.08.2019 ob 8:12 ZAVEDNI PREKMUREC gost

      Čisto levičarko - komunistična proslava, katero nam vsiljujejo. Kaj pa ima naša Prekmurska zgodovina skupnega do leta 1919 s Slovensko, ČISTO NIČ. Pa tudi mentaliteta Prekmurcev je daleč od lopovske slovenske. Vedite da se nas večina Prekmurcev te proslave iz protesta ne bo udeležila, ker ne želimo gledati kako bodo paradirali novodobni partizani z peterokrako zvezdo komunističnim simbolom, ki je napadel Slovenijo 1991 SRAMOTA OD SRAMOTE

      8 17 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.08.2019 ob 8:25 DF gost

        Kaj hoces povedati? Da ste se vedno Madzari? Da pri vas zivite samo pridni in posteni ljudje? Da pri vas ni neumnih ljudi? Nekateri med vami si res niste zasluzili Slovenije. Bolje, da bi na Madzarskem ostali.

        13 5 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      08.08.2019 ob 9:57 Goricanec gost

      Spoštovani komentatorji! Ali so res komentarji zato, da se kregate in norčujete eden iz drugega? Prekmurce zmerjate z Madžari, spet eni Prekmurci sebe poveličujete? Sploh pa ni lepo, da nas nekateri Prleki ponižujete, saj bi po mirovni konferenci skoraj vi sami ostali zunaj slovenskih meja. Slavič in še mnogi ostali so bili tam maskote. Preberite si malo več zgodovine in boste videli, kdo je bil najbolj zaslužen za takšno Slovenijo, ki jo imamo danes. Zgodovine se ne da izbrisati in čisto vseeno je, kdo pripravi proslavo in kdo drži zastave. Le naše Porabje je za nas izgubljeno in to po krivdi naših "maskot" na mirovni konferenci.

      7 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.08.2019 ob 11:20 DF gost

        Nihce Prekmurcev ne zmerja z Madzari, a verjemi, da jih je kar nekaj, ki bi raje bili se dalje pod Madzarsko kot pod Slovenijo. Pa s tem ni nic narobe, imajo pravico do tega, samo naj komuniste pustijo pri miru, ker jih ze desetletja ni vec.

        14 1 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      08.08.2019 ob 11:17 DF gost

      Ne bi rad ucil zgodovine, a moram vam povedati, da brez Srba Mihajla Pupina - velikega ucenjaka in izumitelja - verjetno tega ne bi bilo.

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.08.2019 ob 17:10 ZA DF gost

        DF zdaj ne vem ali se nori delaš ali kaj. Kak prideš prek Müjre nas začnejo žaliti z Madžari na vsaki tekmi ali je ta v Soboti ali v Maribori pa tudi v Ljubljani drugo ne čuješ kak " UBIJ, UBIJ MADŽARA" že dolgo ne hodim po takih tekmah ker je to za mene kot Prekmurca žalitev vendar se tem primitivcem še do sedaj nič ni zgodilo zaradi tega, država Slovenija to dovoljuje, žalostno.

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      08.08.2019 ob 12:28 Culle gost

      Zopet samo jokate, jamrate in se smilite sami sebi. Če imate jajca (katerih pa dokazano nimate), pojdite na prireditev, nastopajoče in govornike pošteno izžvižajte ali pa celotno komedijo preprosto bojkotirajte. Ampak za to je potrebno imeti malo več...

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.08.2019 ob 17:21 ZA CULLE gost

        CULLE - Veliko Prekmurcev bo to prireditev bojkotiralo to je sigurno, ker to z 100 letnico nima nobene zveze. Ka se pa tiče izžvižganja idi pa to napravi pa boš po tem videl koliko je Slovenija demokratična. V ZDA si to lahko privoščijo v Sloveniji žal ne. Ne bomo pa Prekmurci šli tudi zaradi tega ker ne dovolimo 3x varnostnega pregleda na svoji zemlji. ČEGA PA SE BOJIJO ??? Pahor je že večkrat prepešačil celo Prekmurje, pa se mu nikoli ni nič zgodilo. Zmeraj je tak da se bojijo ti ki so kaj krivi.

        3 3 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      08.08.2019 ob 15:56 pokrajna gost

      meni se pa zelo dopade prva slika ...lepa slika Beltinec

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      10.08.2019 ob 23:38 pop & dama gost

      Tudi maša bo v Beltincih. Na maši se bodo v prvi vrsti drenjali politiki, da se jih bo slikalo. Popi bodo pripeljali svoje dame. Sicer ne bo to nikogar motilo, ker večina ve, da so v Prekmurju tudi Luterani, ki se njihovi popi, kot normalni ljudje lahko poročijo. Zato nihče ne bo vedel, če gre za Luteranskega popa ali Papinskega popa. Pač vseeno. V Prekmurju je to že normalno, da ima pop damo. Katerikoli že je.

      13 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.08.2019 ob 17:26 gost

        V Beltincaj pa je to že zdavnaj normalno, na žalost! Vsi vedo za beltinskega popa, da ima ljubico in ga očitno podpirajo! Takšen pop bo tudi na maši 17.8.2019 ( NA ZELO VAŽNEM DOGODKU ). Še se bo s ponosom prikazal. Vsa čast faranom, šteri lahko sobivajo s takšnin popom! Dama pa je itak ponosna na svojega popa, ne glede, da krši osnovna načela...

        7 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.08.2019 ob 18:22 gost

        17:26,,,,,,to samo dokazuje kako zelo so pokvarjeni tisti, ki se imajo za najbolj verne in najbolj poštene.Še vedno pa ni jasno zakaj in kam je pobegnil soboški župnik, In največjih vernikov to ne moti. Pokvarjeni do amena.

        7 0 Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      11.08.2019 ob 16:49 Lendavski nadvojvoda gost

      Dama,v pogovornem jeziku,Prekmurci,res govorimo "pop",je pa "pop" srbski,toliko.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      11.08.2019 ob 17:27 jao,jao gost

      ka mo šli v beltince kjer je župnik s svojimi dejanji uničil to župnijo in jo le v velike dolgove spravil. njega mo gledali tam in ga poslušali, halo!! omogoča tej direktorici doma in ravnatelju gš, da se iživljata nad zelo pridno delavko. tretjo zaporedno odpoved sta ji dala! to presega vse meje normalnega, da ne gučimo o vsem ostalem! kje sta tu morala, vera? imata se pa za največja vernika, delata pa zlobno, podlo... v red z župnikom benkovičem. in naj idemo potem tja!? nega šans! stoji njima ob strani in vse te nezakonite odpovedi in njuna ne človeška dejanja podpira z denarjem faranov! vse to mi vemo in komaj čakamo njegov odhod iz te fare, te pa se vidimo, ko škof zadeve uredi. naj se pobere čimprej, ne pa še na slovesnosti da se prikazuje! sram naj jih bo vse skuper! direktorica pa ravnatelj tudi naj odstopita že enkrat, ne pa da sramoto delata tem narodu in župniji!

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      12.08.2019 ob 8:25 auu gost

      gost 18:22, tak je, maš praf, najbolj verni-najbolj pokvarjeni.Dama od popa iz Beltinec je sicer dipl.univ. teologinja, velika vernica in hkrati ljubica duhovnika, župnika župnije Beltinec. AUUUU!

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.