https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Praznujemo največji Marijin praznik

15.08.2020 ob 6:05  

Danes, 15. avgust, je praznik Marijinega vnebovzetja, ki ga praznujejo katoliški in pravoslavni kristjani po celem svetu. Marsikje po državi bodo potekale praznične maše. Zaradi koronavirusa pa je letošnje praznovanje podvrženo več ukrepom.


Praznik Marijinega vnebovzetja ali tudi véliki šmáren, verniki praznujejo po celem svetu.

Marijino vnebovzetje je eden izmed najstarejših krščanskih praznikov, ki so ga slavili že v apostolskih časih. Na ta dan se kristjani spominjajo, da je bila Devica Marija z dušo in telesom vzeta v nebesa. Leta 1950 pa je papež proglasil versko resnico: ˝Ko je Brezmadežna Mati Božja, večna Devica Marija dopolnila zemeljsko življenje, je bila s telesom in dušo vzeta v nebeško slavo.˝ Ta dogma je velja v Rimskokatoliški cerkvi, vendar je bila vera v Marijino vnebovzetje razširjena že prej, tudi v drugih številnih krščanskih cerkvah.

Tudi v pravoslavnih cerkvah verjamejo, da je bilo Marijino telo po smrti čudežno preneseno v nebesa, in tako tudi pravoslavci 15. avgusta praznujejo praznik.

 

Foto: arhiv Pomurec.com

V Sloveniji je več kot 300 cerkva posvečenih Mariji. Pri Slovencih je že sam sprejem krščanstva tesno povezan z Marijinim vnebovzetjem. Od leta 1992 naprej je 15. avgust v Sloveniji dela prost dan.

Romarsko dogajanje odpovedano

Slovenski kristjani na ta dan množično romajo na Brezje na Gorenjskem, Ptujsko goro in Sveto goro nad Novo Gorico. Letos je romarsko dogajanje odpovedano. Odpadle so tako vse sejemske prireditve ob slovesnem prazniku "Velike meše." V Pomurjur so najbolj znana Marijina romarska središča Turnišče, Grad in Apače

Danes ob 10.30 bo murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf v Turnišču daroval slovesno sveto mašo na praznik Marijinega vnebovzetja in opravil obnovitev izročitve slovenskega naroda Materi Božji.

    Fotogalerija