https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KOLEDAR DOGODKOV

Brezplačno predavanje Odraščanje: Usoda ali izziv

Kdaj: Torek, 17.09.2019 ob 18:00

Kje: Dvorec Rakičan, Dvorec Rakičan

V okviru CENTRA ZA DRUŽINE MURSKA SOBOTA vas vabimo na brezplačno predavanje:

Odraščanje: Usoda ali izziv,

ki bo potekalo v Modrem salonu RIS Dvorca Rakičan, Lendavska ulica 28, Rakičan, 9000 Murska Sobota

dne 17. 9. 2019 ob 18.00 uri. 

 

 

Opis predavanja: 

Predavanje je v prvem delu namenjeno staršem otrok, ki so vstopili v osnovno šolo, predvsem z namenom, da jih seznanimo s pastmi, ki čakajo njih in njihove otroke z vstopom v osnovno šolo. Prehod otrok iz vrtca v šolo zaznamujejo težave povezane predvsem z gibalnim nemirom otroka, nezmožnostjo daljše pozornosti kot tudi s pričakovanji staršev, da otrok svoj kognitivni potencial uresniči takoj in uspešno. Vrstijo se tudi pričakovanja glede vpisa otroka v različne interesne športne in druge aktivnosti, bodisi znotraj šole ali izven, kar dodatno stopnjuje težave, ki jih zaznavajo starši.

Starše želimo okrepiti kot samostojne subjekte v dialogu s šolo in jim dati kompetence pri vzgoji otrok ter jih seznaniti z osnovnimi tehnikami dela z otroki. Staršem ob enem želimo ponuditi tudi pozicijo odgovornih staršev v odnosu do šole in drugih inštitucij s katerimi se bodo ob vključitvi otroka v osnovno šolo srečevali. Številne odločitve so za starše vedno težke, velikokrat polne dvomov in nezaupanja, kar še dodatno zaostri konflikt na relaciji šola - starš, kar pa najbolj občuti otrok, ki se znajde v tem primežu.

V drugem delu pa se bo predavatelj dotaknil tudi izzivov otrok in staršev predmetne stopnje. Z vstopom otroka na predmetno stopnjo izobraževanja, nastopi novi krog v odnosih znotraj družine: neuspešen učenec zamenja učenca-otroka, zaskrbljena mati postane učiteljica. Zdaj ob kosilu otrok pogosto sliši besede: Kaj je za nalogo? Premalo bereš. Kdaj se boš učil? Najhujša kazen pa so starševske besede ob skoraj vsaki priložnosti: Daj mir, pojdi se učiti! Učenje kot kazen! Šola, šola, šola. Vse drugo postane nepomembno: Ali je otrok žalosten, zaljubljen, v skrbeh? Komu mar. Šola in problemi v zvezi s šolo zapolnijo  stanovanje in otroka potisnejo ob rob. 

S čim vse se lahko srečujemo v vlogi staršev in kakšni so odgovori na številna vprašanja ter izzive pa več na predavanju. 

Izvajalec: ALEKSANDRA – ZAVOD ZA POMOČ IN SVETOVANJE DRUŽINI 

Informativne prijave zbiramo:

- preko prijavnice, ki je na voljo spodaj,
- email naslova: druzina@ris-dr.si (posredujete samo ime in priimek) ali
- tel. št.: 02 535 18 96.

Vljudno valjeni!

  Program sofinancira Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

 

Več najdete TUKAJ.