https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Modra Frankinja MAROF 2015: »Brezkonkurenčen vinski terminator za napredne!«

Mačkovci, 18.09.2019 ob 9:00  

René Gabriel, eden izmed najbolj uglednih vinskih kritikov na svetu, je modri frankinji MAROF letnik 2015 podelil 19 od 20 možnih točk. “Ta visoka ocena zgolj še dodatno potrjuje naše prepričanje, da na posesti MAROF pridelujemo ena izmed najboljših vin v celotni regiji, če ne celo širše,” je zadovoljen Uroš Valcl, vinar kleti MAROF.


Devetnajst od dvajset možnih točk. 19/20. “Modra frankinja brez konkurence.” “Terminator”. To so superlativi, ki jih je pri opisovanju modre frankinje MAROF, letnik 2015, uporabil legendarni švicarski vinski kritik in pisec, “bordojski papež” René Gabriel. Genetske in zgodovinske znanstvene raziskave so dokazale, da modra frankinja izvira z območja današnje Slovenije. Gabriel se je zatorej odpravil k njenemu izvoru. Prišel je na Goričko, na posest MAROF, kjer ima pridelava te žlahtne rdeče sorte dolgo tradicijo, njena modra frankinja pa velja za najboljšo pri nas.  “Pokušali smo najbolj pomembna vina in smo kmalu spoznali, da vinar Uroš Valcl ne dela kompromisov. V vinih ujame vso moč grozdja. Delujejo resno, skorajda strogo in v vsakem primeru terjajo spremljavo hrane. Tako bela, kakor tudi rdeča vina.”

Gabriel je seveda tudi strokovnjak za modro frankinjo. O njej ima izoblikovano jasno prepričanje. Tako jo je opisal: “Globoka granatno-škrlatna, na robu opazno svetleča. V prvem trenutku spominja cvetica na veliki barolo Bruno Giacose. Suh, zemeljski pričetek, z globoko nakazano noto terroirja. Železo, tobak, tartufi, usnje, rozine, sušena zelišča (timijan, rožmarin). Zaradi izrazite mineraličnosti v uvodu deluje skoraj slana. Okus razkriva vso izvorno moč surove modre frankinje. Deluje robustno, mogočno, orjaško. Trpkost je intenzivna in podaljšujoča. Kite in mišice dominirajo skoraj celotno bogato telo. Potencial je neizmeren. Užitek deluje desetletja oddaljen. Torej čakati najmanj deset let in potem več ur dekantirati. Očitno brezkonkurenčna “terminator modra frankinja”: 19/20 2030 – 2050.” Gabriel ne razmetava z visokimi ocenami za vina. Edino še možno višjo oceno si po njegovem mnenju praviloma zaslužijo le najbolj izjemna (arhivska) vina, predvsem tista iz najbolj elitnih in prestižnih vinskih kleti sveta.


Biti v takšni družbi zgolj še dodatno potrjuje naše prepričanje, da na posesti MAROF pridelujemo ena izmed najboljših vin v celotni regiji, če ne celo širše,” je Švicarjevo kritiko komentiral vinar Uroš Valcl. “Še posebej me veseli, da je René Gabriel v modri frankinji MAROF prepoznal njeno edinstveno rastišče in poreklo. Terroir je točna tista komponenta naših vin, ki jo najbolj postavljamo v ospredje. Vina iz Goričkega so pač nekaj posebnega. Takšnih se ne da pridelati nikjer drugje. Upam, da bo René Gabriel čez deset let znova imel priložnost pokusiti naša vina. Morda bo kateremu tedaj dal še točko več.”


Letos mineva deset let od otvoritve nove vinske kleti MAROF v Mačkovcih. Posest, ki jo je ustanovil prekmurski podjetnik Stane Polanič, sodi danes med najbolj prepoznavne domače vinske znamke. Zgodovina posesti je dolga ter plemenita. Že pred več sto leti so grofje Szapary v Mačkovcih pridelovali vrhunska vina. Ta pretrgana nit zgodovine se je začela obnavljati leta 2007, ko so pod blagovno znamko MAROF napolnili prvih 15.000 steklenic vina.  Prvi letnik, ki je zorel v novi kleti, sezidani po idejni zasnovi arhitekta Andreja Kalamarja, je bil letnik 2009. Znašal je približno 30.000 steklenic. Danes jih napolnijo približno trikrat več. Na posesti obdelujejo približno 100.000 trt, ki rastejo v treh imenitnih vinogradniških amfiteatrih na vrhunskih legah v Mačkovcih, Bodoncih ter Kramarovcih.

"Med obnovo vinogradov smo na vrh postavili svojo slovensko domorodno, najplemenitejšo rdečo sorto - modro frankinjo. Danes modra frankinja zaseda približno tretjino naših leg," razlaga Uroš Valcl. "Tej sorti smo se zavezali, še preden je mednarodna ampelografska stroka razvozlala, da modra frankinja dejansko izvira z območja Slovenije. Zaradi te srečne okoliščine je pri nas začela končno doživljati pozornost, ki si jo zasluži.”

Trgatev letnika 2019 so na posesti MAROF pričeli 12. septembra, s sorto sauvignon, na legi Bodonci. “Za zdaj kaže odlično, grozdje je zdravo, pridelek je uravnotežen,” je optimističen Uroš Valcl. Če bo jesen še naprej tako lepa, bodo modro frankinjo v Mačkovcih začeli trgati začetek oktobra.


    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.09.2019 ob 9:59 DF gost

      Vi še očitno niste probali vino s lendavskih goric. Barva, vonj in okus so najbolji med vini v srednji evropi. Samo poglejte kako naši vrli vinogradniki pobirajo nagrade. Kot za šalo. Se moram tudi sebe pohvaliti imam tudi sam nekaj priznanj.

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.09.2019 ob 10:56 gost

        Članek je o modroj frankinji o keri nemaš pojma, Mađarsko vino p alejko komentiraš na Lentiinfo alo pa lendva.turba

        3 10 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.09.2019 ob 10:55 Inšpektor gost

      Opet članek kjer šinfaš, tvoje življensko poslanstvo LOL zagrenjen starček LOL

      2 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.09.2019 ob 13:38 gost

        Vejpa, inšpektor, brez Polaniča še Prekmurja ne bi bilo?? Je tak? Te nagrade so pa tak kot trije Muraši v najboljši enajsterici kola. Sama tekma je pa bila daleč najslabša med vsemi. Ali pa tisto, ko Rajh neprestano dobiva neke nagrade.

        9 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.09.2019 ob 13:48 Inšpektor gost

        Samo san omejno ka je šinfanje tvoje poslanstvo tij pa esej o Polaniču pijšeš LOL

        1 5 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      18.09.2019 ob 11:08 gost

      Ne vem v kon je fora ali na tem portalu lekar visijo gor samo mađari pa marki

      2 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      18.09.2019 ob 12:05 potač gost

      DF, ti si svetski človek, v vse se razmiš !

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      18.09.2019 ob 13:01 gost

      Najbole pa na svinjsko rit tarmpetati !

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      18.09.2019 ob 13:04 domačin gost

      Če nebi bilo gos. Polaniča, te za tole frankinjo sploh nebi slišali. O kvaliteti mislim in urejenosti Marofa. Polanič je vložil trud in investiral v tole pozabljeno vinorodno območje !!!

      1 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      19.09.2019 ob 12:10 domačin gost

      Vajenec za nekoga!? Če on tega nebi kupil in naprej delal, kaj bi danes bilo tam ????Eni znate samo piti ,mij drugi pa tole obdelovati , kletariti in po pameti piti! Stem ščen povedati, da je gos. Polanič ,dobro delo začel, ga dopolnil in že pobira prave sadove !!!!?

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.