https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Pomgrad na čelu konzorcija, ki bo gradil novi odsek proge Maribor-Šentilj

08.10.2019 ob 14:45  

Novi odsek železniške proge Maribor-Šentilj bo gradil konzorcij podjetij Pomgrad, Kolektor, SŽ-ŽGP, GH-Holding in Gorenjska gradbena družba. Odločitev o izbiri ponudnika je že pravnomočna, sledil bo podpis pogodbe. Dela, ki so po oceni izvajalca ocenjena na slab 101 milijon evrov, naj bi se začela v začetku prihodnjega leta.


Gradnja omenjenega odseka, ki predvideva tudi gradnjo novega predora Pekel in novega viadukta Pesnica, je ena od faz modernizacije železniške proge Maribor-Šentilj. Odločitev o izbiri izvajalca je konec prejšnjega tedna postala pravnomočna, sledi podpis pogodbe, so danes na direkciji pojasnili za STA. Rok za izvedbo del je 30 mesecev od začetka gradnje. Ta se bo začela predvidoma v začetku leta 2020, saj mora izvajalec po podpisu pogodbe izdelati še del projektne dokumentacije za izvedbo.

Na razpis direkcije za infrastrukturo so prispele tri ponudbe, poleg izbranega izvajalca sta ponudbi oddala še turški Cengiz in avstrijski Strabag, a sta obe ponudbi presegli limitirano vrednost, določeno pri 101 milijonu evrov (z DDV). Cengiz je dela ocenil na 117,4 milijona evrov, Strabag pa na 136,6 milijona evrov, poroča STA.

Nadgradnja železniške proge med Mariborom in Šentiljem, ki, kot omenjeno, teče v več fazah, je sicer ocenjena na 253,7 milijona evrov, pri čemer je predvideno financiranje z evropskimi sredstvi v okviru kohezijskega sklada v višini 101 milijona evrov.

Železniška proga Maribor-Šentilj je dolga skoraj 16 kilometrov. Poteka skozi območje Slovenskih goric in pelje skozi dva predora ter ustavlja na dveh postajah in dveh postajališčih. Odsek je bil zgrajen že leta 1846 v okviru gradnje Južne železnice med Dunajem in Trstom. Medtem ko je od Sežane do Maribora železniška proga zgrajena kot dvotirna, je med Mariborom in Šentiljem oz. državno mejo enotirna. Proga je potrebna obnove, saj ni več ustrezna niti glede tehničnih parametrov niti glede zmogljivosti in kot taka ne zadošča več zahtevam sodobnih prevoznih potreb.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.10.2019 ob 14:47 gost

      VEČ BABIC BOLJ KILAVO DETE.

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.10.2019 ob 14:50 gost

        Pozivam vas u privatni hrvatski seks klub - www.lady4.fun Ovo je najbolje mjesto za pronalaženje seksualnog partnera! Čekam vas tamo :)

        1 3 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.10.2019 ob 14:52 gost

      Naj Polanič najprej tisto konča kar je v Soboti začel, pa se potem drugam sili. Ali pa naj to delo v Soboti pusti nekomu, ki ga bo prej končal. V Mariboru bo velika prenova Koroške končana v pol leta, v Soboti bo pa Polanič rabil leto in pol, da bo končal prenovo te male Slovenske. Lupijo nas na celi črti, vi ga pa še dalje volite.

      14 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.10.2019 ob 16:49 pomgradbun gost

      Kolektor je glavni.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      08.10.2019 ob 18:27 gost

      Tij ka si proti Pomgradi , si sigurno tele !!!! Največja gradbena firma v Sloveniji! Ponos meni in nam zaposlenim v njej! Tebi pa če kaj ne paše idi v rodni kraj pa tam ostani ! TELE !!!!

      1 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.10.2019 ob 19:18 gost

        ZATO, KER SI TI ZAPOSLEN PRI POLANIČU NE SME NIHČE KRITIZIRATI POMGRADA? LE KJE SE TAKŠNI RODITE?

        6 3 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      08.10.2019 ob 19:07 gost

      aradi mene je lahko Polanič največji v Evropi, dejstvo je, da bo v Mariboru večja prenova končana v pol leta, Polanič pa rabi za manjšo prenovo leto in pol. Nekateri ste res cepljeni.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      09.10.2019 ob 16:12 gost

      Opet si beda! Polanič dela v Maribori ! Ne vijdiš ka vse pijše Pomgrad! Koliko je denarja , toliko in z takšno hitrostjo se dela! Cepljen v noro glavo si pa tij !!!!! Nimaš pojma o gradbeništvu !!!!!!!

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.10.2019 ob 16:20 gost

        Če ti ne bil cepljen v glavo ne bi pri Polaniču delal 240 ur mesečno za 700 evrov. JEBI GA, TUDI TAKŠNI KOT SI TI, SE NAJDEJO.

        2 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.10.2019 ob 16:30 gost

        ZOPET SI MIMO BRCNO. GLAVNI IZVAJALEC KOROŠKE CESTE V MARIBORU JE NIGRAD. POMGRAD IN KOMUNALA SLOVENSKE KONJICE STA SAMO POMOČNIKA PRI TEH DELIH. POL LETA IN BODO DELA KONČANA. KAJ PA V SOBOTI........? CELO VEČNOST. DAJ STOPI KDAJ NA SLOVENSKO V SOBOTI IN POGLEJ KAKO SE DELA IN KOLIKO DELAVCEV DELA!!!!!!!! POTEM PA POROČAJ NA PORTALU.

        3 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.10.2019 ob 16:52 gost

        KO JE ČLOVEK PONOSEN NA TO, DA JE LAHKO NEKOMU HLAPEC IN NEPRESTANO HVALI SVOJEGA GOSPODARJA...........

        3 2 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      09.10.2019 ob 17:18 Strijc Džouže gost

      Ja temu se reče skupinsko pranje možganov

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.