https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Za Krisa zadnji evro iz Murske Sobote, za katerim se skriva žalostna zgodba

11.10.2019 ob 11:00  

Zgodba malega Krisa iz Kopra, ki je združil in povezal vso Slovenijo in so dobri ljudje, posamezniki, organizacije, društva, podjetja in vsi drugi zbrali več kot 3.800.000€, je s seboj povezala tudi nekaj drugih srce parajočih ter nadvse čustvenih zgodb. Ena takšnih, ki je tudi zelo žalostna, prihaja iz Murske Sobote.

Prekmurka, upokojena 62-letna Cvetka Talaber, je namreč dobesedno vzelo slogan »za Krisa vsak evro šteje« in je fantu poslala 1€, zraven pa je posredovala tudi fotografijo laboda iz Soboškega jezera, kjer je na drugi strani razložila, kaj si misli in zakaj fantku ne more poslati več denarja. “Jaz sem v ponedeljek napolnila 62 let, ti še dve ne, a imava skupno to, da sta naši dušici bele barve. Če že niso meni zdravniki, ZZZS, ali ljudje pomagali iz Amerike pripeljati potrebni aparat, ti bom jaz pomagala čeprav z enim samim evrom. Več nimam, saj od sobote nisem nič jedla (pisala je v sredo, op.p.), kajti moja invalidska pokojnina je zadosti le za položnice. Politika me raje pusti umreti od pomanjkanja. Ti si še premlad, da bi to razumel, a jaz tu bom preko misli pošiljala borben duh, da boš zmagovalec, jaz pa najsrečnejši človek. Ta labod je zate. Nesi ga s seboj in ko ga pogledaš se do ušes nasmej in dal ti bo moč. V mislih in srcu si z mano, čeprav se ne poznava,” je na hrbtni strani fotografije napisala Cvetka Talaber.

Cvetka živi sama v večjem večstanovanjskem bloku v Murski Soboti in je jezna na politike, ki da ne znajo voditi države, ki bi lahko bila bistveno prijaznejša za vse državljane, enako na uslužbence različnih državnih ustanov, ki da “ne vidijo dlje od nosa in ne delajo nič za ljudi. Vse te neumnosti in vrednote nam je prinesla t.i. demokracija in sploh politika.” Ni presenečena, da je veliko ljudi, ki s težavo shajajo. Predvsem pa je vedno več otrok, za katere moramo državljani zbirati denar za zdravila, terapije ali operativne posege v tujini.

Cvetka je bila 26 let zaposlena, nato pa se je hudo poškodovala in je po večletnem zdravljenju, terapijah in bolniški, končala kot invalidska upokojenka. Danes tako prejema točno 489€, in ko poravna vse obveznosti, ji za hrano ostane zgolj 60€, o nakupu kakšnega oblačila ali obutve, o počitnicah ali sploh kakšnem priboljšku pa lahko le sanja. Po drugi strani pa vedno skuša pomagati drugim, vsaj z minimalnim zneskom. “In ko sem pred dnevi ostala brez denarja, imela sem en sam evro. Šla sem na CSD Murska Sobota, kjer sem jih prosila za nekaj živilskih izdelkov in dejala, da bom zadnji evro namenila za Krisa. Morala sem ga poslati v pismu, saj bi na pošti morala za nakaznico plačati dodatnih 1,5€, kar nisem imela. Bila sem na soboški “kamenšnici,” kjer mi se je prijazno približal labod, da sem ga lahko fotografirala in sem imela lepo fotko za Krisa, kateri sem priložila omenjeni evro. Labod prinaša srečo in Kris jo dejansko potrebuje. Prepričana sem, da jo bo odnesel fantu, in jaz se bom takrat smejala in bom srečna, ko bo Kris normalno zaživel brez vseh težav in zapletov,” razlaga Cvetka, ki se spominja, kako je tudi sama imela podobno težavo, ko se ji je sin – nogometaš huje poškodoval in bi leta 2002 potreboval okoli milijon takratnih tolarjev, da bi v ZDA nabavili ustrezen aparat za pozdravitev njegovega zapestja. Ni ga dobila in fant, danes že odrasel možakar, se nikoli ni dokončno pozdravil in tudi njegova nogometna kariera je splavala po Muri.

Osemdesetodstotna invalidka Cvetka pravi, da bo v okviru svojih zmožnosti pomagala tudi v prihodnje. Tako je zdaj na vrsti mali Gal iz okolice Maribora, saj je prav te dni prodala svojo zapestnico, ki jo je dobila, ko je praznovala srečanje z abrahamom.“Nekoč smo dobro živeli, ni bilo pomanjkanj, toda uničila in izčrpala me je nesreča in poškodba, seveda tudi sinova poškodba na tekmi. Najdražje je bilo drugo mnenje iz ZDA, a kaj ko potem nismo mogli nabaviti potrebnega aparata. Zaradi vsega tega sem zasovražila sistem, zato skušam pomagati vsakomur, ki je pomoči potreben, zlasti otrokom, ne glede na barvo, raso, versko pripadnost ipd. Otroci morajo imeti prednost pred kapitalom in to mora biti vsakomur jasno in tudi, če bom pet dni v tednu lačna, bom pomagala. Bolj kot bodo politiki sprejemali neumne zakone, bolj bom jaz humana,” pravi Cvetka in dodaja, kako dejansko težko živi v Sloveniji: “Če bi bila vsaj deset let mlajša bi se takoj odselila v sosednjo Avstrijo. Kljub temu tako Krisu, kot vsakemu drugemu otroku želim vse najboljše. Žalosti pa me, da morajo ljudje v 21. stoletju zbirati sredstva za tako srčkane malčke, ki jim je življenje odvisno od enega samega zdravila ali medicinskega posega. Povem tudi, da bi v primeru, če bi Kris ali katerikoli otrok potreboval kakšen moj organ, bi mu ga brez pomislekov odstopila. Karkoli odgovorni v državi delajo me ne bodo zlomili, saj jim tega iz principa ne bom dovolila,” še pove Sobočanka Cvetka Talaber, ki rada ljubiteljsko slika, ter fotografira. To jo veseli in tudi čas mineva bolj zanimivo in prijetno.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.10.2019 ob 12:02 gost

      Neven malo samopromocijsko deluje ta zgodba. Mejla je samo 1€, nej pa 1,5€, ali za sliko printat dati je pa bilau? No ja, jaz ne verjamem.

      28 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.10.2019 ob 13:09 vvv gost

        kdo jo ne pozna Lahko je srečna da živi v naši državi, ker izkorišča zdravstveni sistem in pokojninsko, tako taka kot je ona in cigani nam uničujejo državo, Naj pove koliko obravnav je imela v zdravstvenih ustanovah pa ne zaradi bolezni ampak ker je milo rečeno - izkoriščevalka in umsko bolna/ zanalašč .

        29 13 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.10.2019 ob 12:33 gost

      Vse skupaj napisano kot pravljica za 5 letne otroke. Ženska ima vso pravico, da zaprosi in dobi varstveni dodatek in bo dobila mesečno 577 evrov. Ima tudi možnost, da gre v kakšen dom starejših in ji bo razliko do polne cene plačevala občina. Tako, da nehajte s takimi limonadami.

      31 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.10.2019 ob 18:35 Peter gost

        Prvo moraš bit seznanjen z zakoni o varstvenem dodatku,potem pa piši.Tu vsi z nekimi incealkami in psevdonimi pišete kaj vam slina na jezik prinese.Bodi pogumen in se istoveti

        6 6 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.10.2019 ob 12:39 hg gost

      zakoj pa te šakši den sedi v hemihgveji pa pomaranči na kavi in na velko kadi samo se nekaj ta gospa promovera

      41 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      11.10.2019 ob 14:04 gost

      NEHAJTE ŽE ZLORABLJATI TEGA BOLNEGA OTROKA ZA SVOJE BOLANE ČLANKE. DOVOLJ JE BILO.

      25 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      11.10.2019 ob 16:59 Pohodnik gost

      Gor je pa spakivana pa zgvantana po zadnji modi,po kavaj hodi na trznico pa kadi kak turek....sin ji je bogat naj ne glumi,nihce jo od rodbi ne nemara ...no ze znajo zakoj!!!

      23 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      11.10.2019 ob 19:19 Marjetka gost

      Svasta majka rodi ce resan ka pisete. Tau pa je te grdo pa podlo. Po mojr stela ka be sr za njo odpro sklad pa br njej nakazuvale kes pa tau. Sramotno !!! Samo jaz vseeno neven kera je pa san sake den v stike z ogromno lidij. Pa li nvn kera je tau.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        13.10.2019 ob 11:17 fekonja gost

        Marjetka ............ Gučij 100 na uro ne moreš je zgrašiti .Če prav je ne vidiš je zadosti,da čuješ njen glas in veš kdo in kje je .

        5 0 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      11.10.2019 ob 22:40 Nacika gost

      Zalostno,kako ljudje izkoriscajo nesreco drugega v svojo korist. kdor da zadnji evro se ne bo dal v cajtunge.

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      12.10.2019 ob 12:30 gost

      Google plača € 90 na uro, moj zadnji plačani ček je bil € 8000 100 ur spletnega časa. Ne morem verjeti, kako preprosto je bilo, ko sem ga enkratt poskusil tukaj. ...... >>>>>>>>> www.CashFlow77.Com

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      12.10.2019 ob 16:02 gost

      Z njo boljše ne imeti opravka...dno dna.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      13.10.2019 ob 9:48 čondraš gost

      Večje bedarije pa še ne..otroku je donirala 1 € da je lahko spisala politični manifest in pljuva po Sloveniji...v njeni Jugoslaviji se niti zbiralo ni denarja za pomoči potrebne, so enostavno...umirali ali se množično izseljevali v nemčijo, Švico, avstrijo, Švedsko itd...kjer mrgoli migrantov z tako "zelo uspešne " Juge. Niste živeli v pomanjkanju, adijo pamet, 1 tedensko ste emso jedli, pa 3 litre mleka popili, kave niste imeli, ne pralnega praška, ne goriva, okolje ste zastrupljali s premogom, zapiti bili vsi po vrsti, delali pol manj kot more danes delati en delavec za minimalno plačo..pa saj res, kaj vam je manjkalo..danes nimaš nič, si lačna, imaš pa za internet, pa mobilno telefonijo..bravo. Na bruhanje mi gredo takšni hinavski zapisi, ki jih je za politične namene spacal skupaj slab scenarist. Je resno potrebno politično provociranje za bori 1 € na račun bolezni fantka ? Mislm da je ta vaš " članke " nespoštljiv do Slovencev in do Kris-a.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      13.10.2019 ob 10:16 Lendavski nadvojvoda gost

      V Soboti mate prave babe,ali kakša jaše župnika,ali se dela srmaško...Pa same starjače,generacija Italijanskih lovcev iz Diane.Pa šče kefale bi se rade . .

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      13.10.2019 ob 11:20 milena gost

      Zakaj živi v tro sobnem stanovanju sama ? Naj proda in kupi eno sobno . Joj samo bejžati vkraj od nje

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      13.10.2019 ob 11:54 gost

      PUSTITE ŽENSKO, OBSOJAJTE NOVINARJA ALI NOVINARKO, KI IZKORIŠČA HUDO BOLEZEN MALEGA OTROKA ZA SVOJE BREZVEZNE ČLANKE. PODEN OD PODNA.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        13.10.2019 ob 13:04 čondraš gost

        Zakaj bi jo pustili pri miru, pa saj s takšnimi zapisi išče pozornost, problem je le da ni dobila pozitivne. Težko s eje odločiti kdo je tu bolj blesav, ta ki je spisal to bedastočo ali ta ki je to objavil ?

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      14.10.2019 ob 9:09 žrebec gost

      Sramota od ženske. Celi den na kavi pa resno celi den z cigareton v roki. Vsi bežijo od nje. Ven se meče ka denar ma zdaj pa pa obratno. Kdo je ne pozna naj samo biži. Ka govori od sina. Starejši sin dela, pa to pridno dela, si ostvaro dobro družino - ka de si kdo od njega mislo. Ka de ji za cigarete davo. Sramota ka s ten ponižuje celo družino. Mlajšega si naj pogledne ka celi život na socialnoj žive pa doma sidi. Naj proda stanovanje nej ka se ven meče. Ka ji pa fali namazana, sfirzirana ...od gvanta ka sploj ne gučimo. Čudno ka nej od lakote mrla - naj čike pogej. Lažnivka ena. Si bežijo od nje- cela rodbina. Samo promocijo si dela. Pri tej letaj bi lajko bole pametna bila. Pa po članki dale sidi v gostilni joj joj.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.