https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

V Moravskih Toplicah poteka 25. Slikarska kolonija Primož Trubar

Moravske Toplice, 17.10.2019 ob 13:00  

V 25. Slikarski koloniji Primož Trubar, ki se odvija v kletnih prostorih cerkvenega doma Evangeličanske Cerkve v Moravskih Toplicah, se je na povabilo umetniškega vodja akad. slikarja Nikolaja Beera zbralo 8 uveljavljenih sodobnih likovnih umetnikov.


Organizatorji vsakoletne kolonije so Slovensko protestantsko društvo (SPD) Primož Trubar, Občina Moravske Toplice in Evangeličanska cerkvena Občina (ECO) Moravske Toplice. Od samega začetka slikarske kolonije in tudi letos je vodja kolonije Nikolaj Beer, akademski slikar.

V okviru enotedenske kolonije, ki se odvija med 13. in 20. oktobrom 2019, ustvarja naslednjih osem akademsko izobraženih umetnikov: Nikolaj Beer (umetniški vodja), Igor Banfi, Herman Gvardjančič, Milena Gregorčič, Veljko Toman, Viktor Šest, Apolonija Simon, Rudi Benetik (zamejski Slovenec v Avstriji).

Na vprašanje, kako je ustvarjati v Moravskih Toplicah, so mnenja slikarjev zelo enotna, saj navajajo, da se v vsakoletni koloniji v Moravskih Toplicah počutijo zares prijetno. Slednje je, kot navajajo, ne nazadnje tudi tesno povezano z njihovim ustvarjanjem, s katerim svojim zanamcem zapuščajo posebno sporočilo, in je pomembno, kakšno je to sporočilo. Vse ustvarjalce na svojevrsten in poseben način navdušuje naše ljubo Prekmurje.

Slikarska dela, nastala v dosedanjih kolonijah, so bila razstavljena v številnih inštitucijah, med drugim v Splošni bolnišnici Murska Sobota, v sejni sobi Občine Moravske Toplice in drugod. Razstava del, nastalih v letošnji koloniji, bo potekala 2. decembra 2019 ob 17. uri v Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti. Retrospektiva vseh slikarskih del, nastalih v dosedanjih 25 letih, pa bo leta 2021 z razstavo v Galeriji Murska Sobota.

Foto: TIC Moravske Toplice

Geza Erniša, predsednik podružnice SPD v Murski Soboti, sicer tudi evangeličanski častni škof in predstavnik ECO Moravske Toplice, ter župan Občine Moravske Toplice Alojz Glavač s sodelavci so zaslužni, da izvedba kolonije nemoteno poteka v takem obsegu in s tako umetniško vrednostjo ravno v Moravskih Toplicah.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.10.2019 ob 14:07 risar gost

      Lepo ampak nekatere umetnice izgledajo bolj za seme jemati !

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.