https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

O duševni motnji družinskega člana se je dobro pogovoriti tudi z otroki in najstniki

18.10.2019 ob 6:05  

Kadar nekdo v družini doživi duševno motnjo se lahko znajdemo v dilemi, glede tega kako to (če sploh) povedati svojim otrokom. Razumevanje duševnih motenj je lahko težko tako za odrasle kot tudi otroke. A otroci hitro opazijo spremembe v vedenju neke osebe in to jih lahko plaši, če si sprememb ne znajo ustrezno razlagati. Zato je pomembno, da si vzamemo čas za odkrit pogovor in morebitna vprašanja, ki jih ima otrok ali najstnik, ter mu tako pomagamo pri razumevanju in soočanju z duševno motnjo bližnjega.


Pri kateri starosti je primerno začeti pogovor?

Takoj, ko otrok opazi, da je v njegovi družini, z njegovim staršem, sorodnikom nekaj drugače, je primeren trenutek za pogovor o duševni motnji bližnjega. Ko otrok odrašča lahko z vsakih nadaljnjim pogovorom bolje spoznava in razume duševno motnjo.

Otrokom je pomembno razložiti na koga se lahko v stiski obrnejo, ko jih je strah ali ne vedo kaj storiti. To smo lahko npr. mi sami, drugi družinski člani ali kateri drugi odrasli, ki mu otrok zaupa in ve da ima družinski član duševno motnjo.

Pomembno je, da se vsak zaveda na koga se lahko v stiski obrne ali koga lahko pokliče, ko ne ve kaj storiti

Odkrit pogovor o našem počutju, morebitnih težavah in izzivih, ki jih doživljamo v odnosu s samim sabo ali bližnjimi lahko pomaga pri spopadanju s stisko, ki jo morda čutimo. Obenem pa pripomore k hitrejši prepoznavi duševnih motenj pri sebi in drugih ter k zmanjševanju stigme povezane z duševnimi motnjami v družbi.

Tudi več kot 11.000 zaposlenim in njihovim ožjim družinskim članom iz sedmih sodelujočih pilotskih podjetij v projektu »Celovita psihosocialna podpora podjetjem za aktivno staranje delovne sile (NAPREJ) – Zdravo in aktivno v prihodnost!« je na voljo strokovna pomoč v primeru duševne stiske. Zaposleni lahko svetovalce kontaktirajo elektronsko, telefonsko ali se dogovorijo za osebno srečanje.

Preko spletnega portala pa so jim na voljo tudi raznovrstne vsebine s področja ohranjanja krepitve duševnega zdravja v obliki člankov, novic, spletnih seminarjev, vprašalnikov ter kvizov, ki prispevajo k večanju informiranosti in osveščenosti na področju duševnega zdravja.

Več o projektu NAPREJ na www.naprej.eu

 

PR

    Fotogalerija