https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Desetih pokrajin, poseben status Ljubljane in Maribora, Pomurje brez delitve

21.10.2019 ob 6:00  

Zadnji predlog ustanovitve pokrajin, ki se je izoblikoval znotraj širše strokovne skupine pod vodstvom Boštjana Brezovnika, predvideva ustanovitev desetih pokrajin s posebnim statusom mestnih občin Ljubljana in Maribor. Pomurje ne bo razdeljeno.

Državni svet je v sodelovanju z ljubljansko pravno fakulteto in občinskimi združenji v prostorih Pravne fakultete v Ljubljani pripravil posvet o pokrajinah v Sloveniji, kjer so predstavili osnutek pokrajinske zakonodaje, ki se je izoblikoval znotraj širše strokovne skupine pod vodstvom Boštjana Brezovnika. Po besedah predsednika DS Alojza Kovšce, ki je prevzel koordinacijo aktivnosti, so v sam proces privabili več kot 60 uglednih imen.

Brezovnik je pojasnil, da bi bilo po oceni geografov z razvojnega vidika, upoštevaje obstoječih 20 upravnih sistemov, najbolj smiselno in tudi smotrno ustanoviti osem pokrajin. A bi tak model hkrati pomenil tudi izrazito močno in veliko osrednjeslovensko pokrajino s skoraj 770.000 prebivalci, na drugi strani pa izrazito šibko pomursko pokrajino s 117.000 prebivalci, ki že sedaj razvojno zaostaja.

Tako so prišli do nekaterih izjem, ki po Brezovnikovih besedah z nekaterih vidikov niso vsebinsko dobre, so pa pomembne, ker so upoštevali tudi predloge, ki so jih dobili iz lokalnih okolij, predvsem od občin. Poleg tega so upoštevali tudi vidik t. i. lokalne identitete.

Na tej podlagi so uspeli doseči konsenz o predlogu, "po katerem bi ustanovili deset pokrajin, s posebnim statusom mestnih občin Ljubljana in Maribor". Kot argument za slednje je Brezovnik navedel, da ti dve občini dosegata standard 100.000 prebivalcev, obe mesti sta urbani središči mednarodnega pomena in se ob ustrezni pravni ureditvi lahko intenzivneje vključujeta v pokrajine, na območju katerih se nahajata.

Zadnji predlog, ki je objavljen tudi na spletni strani projekta, tako predvideva deset pokrajin: Dolenjsko-belokranjsko, Gorenjsko, Goriško, Koroško-šaleško, Osrednjeslovensko, Savinjsko, Štajersko, Pomursko, Primorsko-notranjsko in Zasavsko-posavsko pokrajino. Ob tem pa bi poseben status imeli mestni občini Ljubljana in Maribor. Pokrajine bi predvidoma začele delovati leta 2023, v celoti pa bi zaživele do leta 2030.

Foto: pokrajine.si

Pomurska pokrajina bi po tem predlogu zaobjemala 27 občin Pomurja. Ob tem pa bi imela sedež Pomurske pokrajine v Murski Soboti, sedež pokrajinskega sveta v Ljutomeru ter sedež sveta občin v Gornji Radgoni.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.10.2019 ob 8:58 Lendavski nadvojvoda gost

      Mi,tukaj ,čist na vzhodu,zahtevamo podpokrajino z imenom Orbantraktor.Človeka primernega imena(Magyar),že imamo,tri podguvernerje,ki se šele segrevajo,tudi,javno stranišče bomo zgradili ,to je domena razmišljanja omenjenih treh,severni podpokrajinci tam višje, itak,kot vedno,nimajo besede, jeb....pa se tak ali tak vsi povprek,nataliteta bo.

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.10.2019 ob 17:04 Emma gost

        Vabim vas v zasebni slovenski seks klub - www.lady4.fun To je najboljši kraj za iskanje spolnega partnerja! Čakam vas tam :)

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.10.2019 ob 9:08 Lendavski nadvojvoda gost

      Da,ne boste spraševali zakaj gradnja javnega stranišča.Ko vidiš omenjene vladarje bodoče podpokrajine,te stisne že zdaj,te pa ni najlepše.Predlagam zraven tega punkta tudi lokalček,da si z kakšnim kratkim urediš prebavo in zdravo pamet na mesto spraviš.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.10.2019 ob 10:07 gost

      Nehajte že s to umetno tvorbo Pomurja...

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.10.2019 ob 10:21 gost

        Pa s temi pokrajinami od katerih mali človek ne bo ničesar pridobil. Samo še več direktorjev in raznih uradnikov z visokimi plačami bomo imeli. In te lutke se najbolj borijo za pokrajine. Takoj ukiniti tričetrt občin in še več, ne pa še pokrajin zraven.

        8 1 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.10.2019 ob 10:41 Ne laži gost

      Banda pokvarjena, posebni statu Maribori pa ljubljani, pa tou je pa centralizacija, še slabše de. Naj prvo ukinejo 200 občin pa te se idemo pokrajine, pa brez posebnoga statusa.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      21.10.2019 ob 13:15 DF gost

      Lendavi bi moral tudi biti priznan poseben status! Saj pa nas ne morate metati v isti koš z goričkem. Mi smo svetlobna leta naprej na vseh področjih. Še posebej ženske imamo najlepše v ovih koncah.

      6 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      21.10.2019 ob 13:43 77 gost

      Prosim da se kumonizem ,takoj vrne in to zares ker ,če ne potem nas kapitalisti požrejo žive.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.