https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: Fotograf Ivo Borko se v soboški knjižnici predstavlja z izborom nagrajenih fotografij

Murska Sobota, 22.10.2019 ob 9:00  

V ponedeljek, 21. oktobra, je v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota potekalo odprtje razstave priznanega fotografa Iva Borka. Na njej avtor predstavlja izbor nagrajenih fotografij, ki so bile predstavljene na mednarodnih fotografskih salonih, samo razstavo pa si lahko ogledate vse do 6. novembra 2019.

 

Priznani fotograf iz Gornje Radgone, ki je prijel najvišje svetovne nazive iz klasične fotografije, predstavlja svoja dela tudi v murskosoboški knjižnici. Njegova razstava je postavljena v sklop dogodkov s katerimi Gimnazija Murska Sobota obeležuje stoletnico delovanja, saj je bil tudi sam dijak te gimnazije.

Kot je dejal, se s fotografijo ukvarja od gimnazijskih let dalje, ko se je vpisal v fotografski krožek ter se seznanil s osnovami fotografije, prava prelomnica v njegovem fotografskem ustvarjanju pa je bilo leto 2008, ko je s somišljeniki v Gornji Radgoni ustanovil Fotoklub Proportio divina, ki mu tudi predseduje.

Med leti 2013 – 2018 je bil tudi predsednik Fotografske zveze Slovenije (FZS). Od leta 2014 naprej pa je strokovni vodja »Fotogradu Negova«, ki je prejelo status »FIAP exhibition centre«, ki ga je prejelo šele peto razstavišče na svetu.

Do sedaj je imel že več kot 30 razstav v mednarodnem okolju, sodeloval pa je tudi na več kot 350 skupinskih razstavah, na katerih je prejemal številne nagrade. Leta 2012 je bil proglašen za najuspešnejšega razstavljalca Fotografske Zveze Slovenije, od leta 2013 je v okviru zveze tudi nosilec fotografskega naziva Mojster fotografije. Leta 2018 je od Svetovne zveze za fotografsko umetnost prejel diamantni naziv "Excellence FIAP/diamond" in od leta 2016 častni naslov "Excellence for Services Rendered".

Sprva se je ukvarjal predvsem z naravoslovno in popotniško fotografijo, sedaj pa v ospredje postavlja človeka, v obliki nepoziranega ali poziranega portreta, akta ali objekta inscenirane fotografije.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.