https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KRONIKA

Soboški kriminalisti razbili organizirano združbo preprodajalcev drog

23.10.2019 ob 14:30  

Vodja Oddelka za organizirano kriminaliteto Policijske uprave Murska Sobota Roman Medik je danes v izjavi za javnost predstavil potek kriminalistične preiskave s področja prepovedanih drog in hišnih preiskav, ki so bile izvedene na območju več policijskih uprav v Sloveniji.

 

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Murska Sobota so letos več mesecev na podlagi utemeljenih razlogov za sum zbirali obvestila in materialne dokaze zoper osumljene, ki so v tem časovnem obdobju iz koristoljubja v organizirani kriminalni združbi storili večje število kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po I. in III. odstavku 186. člena KZ-1, s tem da so vršili organizirano preprodajo prepovedanih drog, in sicer heroina in kokaina.

Kriminalisti so skozi izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov kakor tudi na podlagi izvedenih klasičnih policijskih ukrepov za vse navedene osumljence ugotovili, da so bili organizirani v tri manjše hudodelske združbe, med katerimi je ena združba delovala neodvisno od drugih dveh, medtem ko sta bili drugi dve združbi povezani, saj so se posamezni osumljenci med sabo poznali. Posamezni osumljenci so si pri izvrševanju omenjenih kaznivih dejanj organizirali mrežo prekupčevalcev in posrednikov. Osumljeni so za izvrševanje kaznivih dejanj imeli točno razdeljene vloge, prav tako pa je bila razvidna hiarhija združbe.

V navedenem obdobju so kriminalisti osumljenim uspeli dokazati storitev 74 kaznivih dejanj in izvesti 15 zasegov prepovedane droge. V času preiskovanja, vključno s hišnimi preiskavami, je bilo zaseženo 759 gramov prepovedane droge heroin, 35 gramov prepovedane droge kokain, 5.200 gramov prepovedane droge konoplja in 220 gramov konopljine paste (smole). Kriminalisti so tako v predkazenskem postopku, na podlagi zasegov droge in na podlagi drugih zbranih materialnih dokazov, osumljenim uspeli dokazati preprodajo več kot 100 g kokaina in več kot kilogram heroina. Vrednost omenjene količine prepovedane droge v ulični preprodaji znaša okrog 60.000 evrov.

Na podlagi odredbe Okrožnega sodišča v Murski Soboti je bilo 21. oktobra 2019 opravljenih 10 hišnih preiskav na območju policijskih uprav Murska Sobota, Maribor, Celje in Ljubljana, pri dveh osumljenih pa so kriminalisti opravili le osebni preiskavi.

Osmim osumljenim, starim od 21 do 55 let, je bila odvzeta prostost zaradi utemeljenih razlogov za sum, da so kot člani organizirane kriminalne združbe storili več kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po I. in III. odstavku 186. člena KZ-1B. Osumljeni so bili 22. oktobra 2019 s kazensko ovadbo privedeni k preiskovalnemu sodniku okrožnega sodišča v Murski Soboti, ki je zoper vseh osem odredil pripor.

Vsi osumljeni so bili v preteklosti že obravnavani za istovrstna kazniva dejanja, prav tako pa so kriminalisti med preiskovanjem navedenih kaznivih dejanj ugotovili, da osumljeni za preprodajo in uživanje prepovedanih drog niso izbirali odročnih krajev in so dejanja izvrševali v urbanih naseljih v neposredni bližini šol, javnih ustanov, na javnih krajih, kar je pri lokalnem prebivalstvu povzročalo zgražanje in strah.

Za kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami po I. odstavku 186. člena KZ-1B je predpisana kazen zapora od 1 do 10 let. Za kvalificirano obliko po III. odstavku (storjeno v hudodelski združbi) pa je predpisana kazen zapora od 5 do 15 let.

Foto: policija.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.10.2019 ob 18:04 Lendavski nadvojvoda gost

      ...katera koža najbolj diši...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.10.2019 ob 19:39 Marčančar gost

      Što je biu?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      23.10.2019 ob 20:02 Gosak gost

      Kot kaže, policija vedno objavi samo splošne informacije o določenem primeru to pa ni zanimivo. Zakaj ne bi objavili vsaj krajev, od koder so doma tatovi, preprodajalci mamil in drugi kriminalci?

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.10.2019 ob 0:55 Risto Kubura gost

      Na delu je bil ĐANGO DILLER.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      24.10.2019 ob 9:24 gost

      vse lepo in prav a policija ne pove kam z zaplenjeno drogo gre na uničenje ali za nadaljno prodajo tega nikoli ne pove in niti nikoli ne pokaže kje in kako se uničuje zaplenjena droga to bi bila zanimiva novica

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      24.10.2019 ob 16:37 martian gost

      gda san vido to sliko san si po 2mescoma eno debelo mogo napravte

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.