https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: V Kulturnem centru Lendava predstavili tri publikacije iz serije »Prišo je glás«

Lendava, 27.10.2019 ob 7:00  

V četrtek, 24. oktobra, je v prostorih knjižnice v Kulturnem centru Lendava potekala predstavitev treh publikacij iz serije »Prišo je glás« avtorjev Gordane Šövegeš Lipovšek, Marka Krenna ter Attile Kovácsa.


Pogovor je vodila urednica publikacij in direktorica Pomurskega muzeja, Metka Fujs.

Dr. Attila Kovács je predstavil svojo publikacijo Odlikovanci, v kateri je zbral podatke vseh prekmurskih odlikovancev in prejemnikov medalj iz časa 1. svetovne vojne. Pregled odlikovanih prekmurskih vojakov zajema ime in priimek, kraj in letnico rojstva, enoto, v kateri so služili, odlikovanje in vir pridobljenih podatkov. "Iz vseh virov sem zbral 1691 imen, za katera imamo podatke, da so prejeli vsaj eno odlikovanje, gotovo pa jih je še več", razlaga Kovacs.

Mark Krenn je predstavil svojo publikacijo z naslovom Fotografije. Za to delo je zbral fotografije prekmurskih vojakov iz časa 1. svetovne vojne. Na zbranih fotografijah vidimo obraze prekmurskih vojakov, ki so odhajali na bojišča. "Vpoklicane fante so pripeljali v večja madžarska mesta, kjer so imeli usposabljanje. Tu so jih ujeli fotografi in naredili fotorazglednice, ki so jih skupaj z besedilom poslali domačim. Najbolj travmatičen del pa je, da so bili kmalu za tem poslani na bojišča in da so tam padli. Telegram o njihovi smrti pa je prispel pred fotorazglednico," razlaga Krenn.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.10.2019 ob 9:33 Emma gost

      www.GetMeets.Com - je odlično spletno mesto za zmenke za odrasle, s pametnim sistemom iskanja, ki najde spolnega partnerja!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.10.2019 ob 12:59 EPK gost

      Tudi ta prireditev spada pod kulturo, sedi pa 10 obiskovalcev. Zadnjič neka madžarska prireditev v Kulturnem domu in več kot 3/4 praznih sedežev. In vi draga lendafska gospoda se boste šli EPK? Kje so župan in kar trije podžupani? Občinski svet? Številni kandidati za občinski svet na sto in eni listi, tudi takšni, ki se bojda zavzema za multikulturo,...? Evropska prestolnica česa boste vi? Kulture sigurno ne.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      27.10.2019 ob 15:02 Lendavski nadvojvoda gost

      Ja,pod prejšnjim županom je bilo kar,komaj si sledil kulturnim dogajanjem,zdaj ni nič,podeljevanje plaket alkonavdihnjenemu,pa onemu z dobro penzijo nezasluženo.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      27.10.2019 ob 17:10 čigumi gost

      Saj ta celotna zadeva "kandidatka za naziv EPK" je larifari. Bila je pretveza, da se prekanalizirajo denarji in je to to. Ko je ptujsko-mariborska naveza videla, da tukaj ne bo več dosti haska, so pobrali šila in kopita in lepo odpeketali v smeri Ptuja. Predpostavljamo lahko, da ima Ptuj nekajkratni proračun za kulturo v primerjavi z Lendavo. Zdaj lahko tam obirajo sadje, vsaj dokler je še kaj sredstev oziroma na vrata ne potrka "Zima".

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.