https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Ni martinovanja brez martinove gosi

08.11.2019 ob 14:30  

Pregovor pravi, da "Martin iz mošta dela vino". V ponedeljek bomo tako dobili pravo vino, večina pa bo martinovo praznovala ta konec tedna.


Martinovo je pri nas priljubljen praznik, ki izhaja že iz keltskih časov. Na jesenskih slavjih so se naši predniki poklonili in zahvalili rodovitnosti jesenskega časa na poljih in v vinogradih.

Sveti Martin, škof iz francoskega Toursa z madžarskimi koreninami, se je zdel najprimernejši naslednik in zaščitnik tega pomembnega časa. Legenda pravi, da je sveti Martin, tako kot Kristus, spremenil vodo v vino, in zaradi tega naj bi se okrog martinovega mošt spremenil v vino.

Nekoliko kasnejša legenda je o goseh, ki naj bi izdale svetega Martina. Ta se je med njimi skrival, ko so mu hoteli sporočiti, da je bil izvoljen za škofa. Po legendi morajo gosi na dan njegove smrti umreti. Najbolj značilna praznična jed je tako prav gos, ob njej pa se pije vino.

Martinovo ima poleg praznovanja nove vinske letine tudi svoje značilne jedi. Med temi se na jedilniku najpogosteje znajde pečena gos ali raca z mlinci in dušeno rdeče zelje.

Martinova gos (po receptu sestre Felicite Kalinšek iz Velike slovenske kuharice):

Sestavine: očiščena goska, 20 dag kutine ali jabolka, 0,5 kg oluščenih kuhanih ali pečenih kostanjev, 0,5 kg praženih orehov, 5 dag masla, sol, poper, 1 dcl juhe ali vode.

Priprava: Martinovo gos znotraj in zunaj posolite ter popoprajte. Nadevajte jo s kutinami, kostanji in orehi, zašijte in dajte peči. Med pečenjem jo oblivajte s sokom pečenke, pred koncem pečenja jo namažite z maslom in zvišajte temperaturo, da se koža hrustljavo zapeče. Pecite pri 180 stopinjah Celzija skoraj tri ure. Med pečenjem jo lahko obložite z dodatnimi kutinami ali jabolki, ki jih, preden jih daste na mizo, pokapajte z mastjo, da se svetijo. Pečeno gos vzemite iz pekača, soku pečenke in masti pa prilijte juho, prevrite in po potrebi precedite, nato pa ponudite v omaki ali pri gosi.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.11.2019 ob 15:48 gost

      Mij doma jo napravimo dosti boljšo ,kot sestra Felicita! Vsak sam najbolje pozna svoj okus! Recepti so za tiste , ki v življenju nič ne znajo narediti , razen po receptu! To pa so neizkušeni kuharčki , ki se samo hvalisajo in bohotijo.

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.11.2019 ob 20:33 kuhar gost

        Ne strinjam se povsem s tabo - recepti pa so tudi za tiste gospodinje, ki želijo kdaj kaj pripraviti na dug način - ne pa vedno in isto v "skledi grožati". Dobra kuharica pa zna že iz samega predloga recepta presoditiv ali je recept pravšnji. Jaz v tega od sestre Felicite ne dvomim.

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.