https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Delež bolnikov s sladkorno boleznijo narašča

14.11.2019 ob 12:00  

Danes, 14. novembra, obeležujemo svetovni dan sladkorne bolezni. Bolezni, ki je med največjimi problemi javnega zdravja, saj število obolelih povsod po svetu še vedno vztrajno narašča. Letošnji dan je namenjen ozaveščanju in obvladovanju sladkorne bolezni v družini, na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje v sodelovanju z Inštitutom za nutricionistiko pa z novembrom 2019 pričenjajo tudi s projektom Odkrijmo sladkorno.

 

Za svetovni dan sladkorne bolezni je bil izbran 14. november, rojstni dan Fredericka Bantinga, ki je skupaj s Charlesom Bestom prvi razvil zamisel, ki je pripeljala do odkritja inzulina leta 1921.

Delež bolnikov pa danes vztrajno narašča, saj ima sladkorno bolezen ena od enajstih oseb na svetu, kar pomeni okoli 425 milijonov odraslih, pričakuje pa se, da bo do leta 2030 številka narasla na 522 milijonov. Za zdravljenje in oskrbo te bolezni se je leta 2017 porabilo vsaj 727 milijard dolarjev, kar je več, kot je znašal proračun za obrambo ZDA in Kitajske skupaj.

Najpogostejša sladkorna bolezen je sicer sladkorna bolezen tipa 2, ki jo ima devet bolnikov od desetih. Zanjo je značilno, da krvni sladkor narašča počasi, tekom let, brez kakršnihkoli težav, tako da oboleli sploh ne ve, da ima sladkorno bolezen. V Sloveniji je lahko takih bolnikov od 40.000 do 80.000, v ta namen pri NIJZ-u v sodelovanju z Inštitutom za nutricionistiko pričenjajo z raziskavo Odkrijmo sladkorno.

V namen ozaveščanja ob svetovnem dnevu te bolezni bodo v tem tednu po celotni državi potekali razni dogodki, nekateri kulturni objekti  pa se bodo v ta namen obarvali v modro. Med njimi sta tudi pročelje gradu v Beltincih ter občinska stavba v Radencih.

Delež bolnikov s sladkorno boleznijo vztrajno narašča

Delež odraslih s sladkorno boleznijo v starosti od 25 do 74 let je po podatkih anketne raziskave »Z zdravjem povezan vedenjski slog v letu 2016« znašal 6,9 odstotka. Sladkorna bolezen je zato pomemben javnozdravstveni izziv, ki terja učinkovite ukrepe. 

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) ugotavljajo velike razlike med regijami. Sladkorna bolezen je tako pogostejša v vzhodnem predelu države z največjim deležem v Zasavju, Posavju, Savinjski in Pomurski regiji ter na nekaterih območjih Podravske regije in Jugovzhodne Slovenije ter z najmanjšim deležem v Goriški regiji.

Razlogi za povečevanje števila sladkornih bolnikov so demografsko staranje, daljša življenjska doba ter manjša umrljivost splošnega prebivalstva in bolnikov s sladkorno boleznijo, večji delež odkrite sladkorne bolezni in izboljšano zdravljenje ter večja razširjenost dejavnikov tveganja, kot sta npr. debelost in zmanjšana telesna aktivnost. Obenem se sladkorna bolezen v naraščajočem deležu pojavlja tudi med prebivalstvom srednjih let, čedalje bolj zbolevajo tudi vedno mlajši.

O razširjenosti sladkorne bolezni govorijo podatki o izdanih zdravilih. V Sloveniji je leta 2008 zdravila za zniževanje glukoze v krvi prejemalo okoli 84.000 oseb, leta 2017 pa okoli 111.400 oseb, torej dobra tretjina več. Med moškimi je sladkorna bolezen pogostejša kot pri ženskah, saj ima ugotovljeno sladkorno bolezen vsak peti moški in vsaka deseta ženska nad 65 let. Po ocenah stroke je sladkorna bolezen prepoznana le pri polovici oseb s to boleznijo, od teh pa je le polovica deležna zdravljenja.

Raziskava Odkrijmo sladkorno bo odkrila neodkrite bolnike

K sodelovanju v raziskavi, ki jo opravlja NIJZ skupaj z Inštitutoma za nutricionistiko bodo vabljeni izbrani odrasli prebivalci Slovenije. V okviru raziskave bodo tisti, ki bodo prejeli vabilo, zaprošeni, da v laboratoriju izvedejo brezplačno testiranje na sladkorno bolezen tipa 2, ki je strokovno imenovan oralni glukozni tolerančni test.

Raziskava Odkrijmo sladkorno je pomembna, saj bo prikazala realnejšo sliko trenutnega stanja števila neodkritih bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2. Obstoječi podatki namreč kažejo, da se pojavnost sladkorne bolezni pomika v zgodnejša življenjska obdobja in da se vrh pojavnosti že kaže v obdobju delovno aktivne populacije. Zato lahko izsledki raziskave pomagajo tudi k oblikovanju ukrepov za krepitev zdravja na delovnem mestu ter za izboljšanje delovne zmožnosti bolnikov s sladkorno boleznijo. Raziskavo financirata Javna agencija za raziskovalno dejavnost in Ministrstvo za zdravje.

Vsebinska vodja projekta dr. Jelka Zaletel je ob tem povedala: »Za uspešno izvedeno analizo je ključnega pomena sodelovanje vseh, ki bodo prejeli vabilo, saj bomo le tako dobili ustrezne podatke, koliko neodkrite sladkorne bolezni je v Sloveniji. Na tej podlagi bomo lahko pripravili predlog ustreznih ukrepov.«

Dejala je tudi, da je sladkorna bolezen še vedno med najpomembnejšimi razlogi za hude zdravstvene težave. Previsok krvni sladkor poškoduje drobne in večje žile, ki prehranjujejo organe. Z zdravljenjem sladkorne bolezni lahko zmanjšamo pojav slepote, končne odpovedi ledvic, amputacij, možganske kapi in srčnega infarkta, ki sodijo med kronične zaplete bolezni.

Tema kampanje letošnjega leta: sladkorna bolezen – zaščitite svojo družino

Cilj letošnje kampanje je ozaveščati o simptomih in znakih za pojav sladkorne bolezni v družini in spodbujanje družine pri obvladovanju, skrbi, izobraževanju in preprečevanju bolezni. Dejstvo je da več kot 50% sladkorne bolezni tipa 2 lahko preprečimo, na drugi strani pa vsakih 8 sekund zaradi te bolezni umre oseba. Da bi zaščitili sebe in svojo družino, je zelo pomembno, da poznamo znake in simptome sladkorne bolezni. Če sladkorna bolezen tipa 1 ni pravočasno odkrita, lahko vodi do resnih zapletov ali celo smrti.

Tudi preprečevanje sladkorne bolezni tipa 2 vključuje družino, kajti v veliko primerih lahko sladkorno bolezen tipa 2 preprečimo z zdravim načinom življenja. Zmanjšanje tveganja se tako začne že doma. Navade, kot so uživanje zdravih obrokov in telovadba, lahko dodatno koristijo pri preprečevanju te bolezni.

Izobraževanje in stalna podpora bi morala biti dostopna vsem za lažjo pomoč pri obvladovanju te bolezni. Najpomembnejša zdravila bi morala biti na voljo in cenovno dostopna vsaki družini. Tudi vsi zdravstveni delavci bi morali imeti znanje in veščine, da bi lahko posameznikom in družinam pomagali obvladovati sladkorno bolezen, so na temo letošnje kampanje zapisali pri Zvezi društev Diabetikov Slovenije.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.11.2019 ob 17:54 Rajana gost

      Najboljše ponudbe za moške! Lepa dekleta čakajo na vas na različnih področjih. Pišite na---- www.2020.na.to

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.11.2019 ob 3:00 Hanna gost

      Jaz sem fkin moker. Naredimo to živo! pridruži se streameble uporabi moj vir, potrebuješ samo svoj vzdevek. moja soba je poklicala * Hannaxxx *, da se pridružim povezavi💚 >> www.cvetka.new.so

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.11.2019 ob 4:27 Cweta gost

      Geriausi pasiūlymai vyrams! Gražios merginos laukia jūsų skirtingose srityse. Rašykite---- www.2020.na.to

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      15.11.2019 ob 4:35 Sexyyy gost

      A laukia jūsų skirtingose srityse.Rašykite-- www.cvetka.new.so

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      17.11.2019 ob 10:05 Risto Kubura gost

      Tung,tung ..bunga, bunga!!!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.