https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: Ob proslavitvi stoletnice izdali zbornik Vanekovo stoletje

Murska Sobota, 14.11.2019 ob 8:00  

Včeraj, 13. novembra, je v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota potekala spominska slovesnost ob izidu zbornika Vanekovo stoletje.


V soboški knjižnici je tako potekalo obeleževanje stoletnice rojstva ustanovitelja Vrta spominov in tovarištva na Petanjcih in Ustanove prof. dr. Vaneka Šiftarja, s svečano predstavitvijo spominsko-znanstvenega zbornika »Vanekovo stoletje«, ki so se ga udeležili številni visoki gostje.

"Delal je v dobro Slovenije, " ta monografija pa je nastala v dobro njegovemu spominu. Je poklon slovenskih družboslovcev, naravoslovcev in humanistov njegovemu življenju in delu.

Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija je letošnje »Prekmursko leto« začela s knjigo in obeleževanjem stoletnice ter jo na tak način tudi zaključuje.  V januarju so ob letošnji stoletnici priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom predstavili monografijo dr. Uroša Lipuščka "Prekmurje v vrtinci pariške mirovne konference 1919", tokrat pa so se ob stoletnici rojstva poklonili prof. fr. Vaneku Šiftarju z izdajo zbornika.

Znanstvena monografija Vanekovo stoletje. Ob stoletnici rojstva dr. Vaneka Šiftarja, ki jo je uredila dr. in prof. na Pravni fakulteti v Mariboru Darja Senčur Peček, je originalno, aktualno in izvirno znanstveno delo, ki na primeren način obeležuje stoletnico rojstva in dvajsetletnico smrti Vaneka Šiftarja, znamenitega Prekmurca in pomembnega Slovenca, zaslužnega profesorja Univerze v Mariboru, nosilca srebrnega častnega znaka Republike Slovenije, zlatega znaka Univerze v Mariboru in snovalca Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija.

Vanek Šiftar je bil tudi eden izmed idejnih vodij Mednarodnega kulturno zgodovinskega simpozija Modinci (Mogersdorf), je tudi soustanovitelj Študijske in pokrajinske knjižnice v Murski Soboti, Pomurskega muzeja in Panonskega raziskovalnega centra na Gradiščanskem. Vanek je bil tudi pesnik, urednik, bil je tudi eden največjih prekmurskih intelektualcev, vrhunski pravnik ter navsezadnje tudi velik humanist.

Monografija je sestavljena iz 35 strokovnih in znanstvenih prispevkov in je tretja v seriji Šiftarjevih zbornikov. Pri nastajanju sta sodelovali Pravna fakulteta Univerze v Mariboru in Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija, pri njegovi izdaji pa je sodeloval tudi Inštitut za narodnostna vprašanja iz Ljubljane. Zbornik je zaveza k vsemu za kar se je Vanek Šiftar zavzemal - vrednotam humanizma, varstvu človekovih pravic, demokraciji in miru.

Zbornik je sestavljen iz treh delov. V prvem delu so spominski prispevki, ki osvetljujejo življenje in področja delovanja treh pomembnih, med seboj povezanih Prekmurcev: Vaneka Šiftarja, njegovega sopotnika Antona Vratuše ter Franca Kuzmiča. V drugem delu so zbrani strokovni in znanstveni prispevki, ki so v širšem smislu povezani s Prekmurjem in delovanjem Vaneka Šiftarja ali Antona Vratuše, v tretjem pa so zbrani znanstveni prispevki, ki posegajo na različna raziskovalna področja, od prava, zgodovine, humanistike, domoljublja, človekovih pravic, jezikoslovja ter družbene odgovornosti.

Izdaje zbornika so se tako med drugim udeležili Milan Kučan, Marjan Šiftar, dr. Darja Senčur Peček, Hajos Ferenc, prof. Tatjana Radonjič Kranjec, dr. Mitja Slavinec, Jožek Horvat Muc ter tudi drugi, ki so svoje spomine na Vaneka Šiftarja zapisali tudi v zborniku kakor tudi drugi pomembni gostje. Dogodek je med drugim glasbeno popestril Mešani pevski zbor Štefana Kovača.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.11.2019 ob 8:58 gost

      Rdečim Kučanovim procesijam po Prekmurju ni konca, ne kraja. Prekmurci pa si kruh služijo v Avstriji, ali pa doma delajo za minimalce.

      24 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.11.2019 ob 10:29 gost

        Kaj ima Kučan z delovnimi mesti leta 2019?? Zakaj pa cerkveni poslanec Jožef Horvat ne pride na nobeno kulturno prireditev? Ko pa ima župnik Benkovič mašo je pa prvi zraven.

        20 6 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.11.2019 ob 11:09 RDEČI KUČAN gost

        Imaš čisto prav, ka ta Kučan skoz paradejra po ton Prekmurji, ne vem, da bo to enkrat prišlo do konca, seveda zdravit se hodi v Švico, nima čakalnih vrst kot mi vsi ostali, delal v življenju tako ni nikoli penzija visoka nezaslužena 5250 € pa itak nema mira starec še naprej mora rovariti in drek mešati. Naj samo bo tak, da bo dočakal sojenje v Srbiji, kjer ga obtožujejo vojnih zločinov, naj ga vsaj Srbi obsodijo v Sloveniji je zaščiten kak kočevski medved

        20 12 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.11.2019 ob 11:24 gost

        To si pozabil povedati, da bodo obsodili tudi tvojega pastirja čelavega Jajota, če bodo Kučana. Penzijo pa Kučan dobiva po zakonih kot jaz in še vsi ostali penzionisti. Ničesar ne dobi mimo zakonov. Pa ne dobi toliko kot si zapisal. Še to. RDEČA ZVEZDA JE ZAKON.

        15 14 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.11.2019 ob 16:31 gost gost

        Knjiga je pomanjkljiva, ni obdelano pogumno dejanje v in med drugo svetovno vojno, ko je pogumno služil v madžarski armadi in dobil celo oficirski čin.

        13 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.11.2019 ob 10:31 gost

      Če ti je lepše lahko greš na Madžarsko ali Hrvaško ali pa bodi na sociali?

      14 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.11.2019 ob 16:11 gost

        Pokojnino naj bi Kučanu vladajoči zdaj še višali in sicer za tisoč evrov, ker se dogovarjajo, da bi povišali plače najpomembnejšim funkcionarjem, tudi predsedniku republike Borutu Pahorju. Plače bi povišali kakšnim 1.500 funkcionarjem: ministrom, poslancem, sodnikom itd. Pahorju bi se plača s slabih šest tisoč evrov povišala na slabih 7.200 evrov. Ker Kučanu pripada doplačilo do 80 odstotkov Pahorjeve plače, bi poskočilo tudi doplačilo k pokojnini. Kučan pa bi po novem dobil okoli 5.734 evrov pokojnine.

        4 7 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.11.2019 ob 16:54 gost

        16:11....... manj poslušaj in glej Janševo televizijo in boš veliko bolj srečen in pameten človek. Še to: plača predsednika države je približno 6.000 evrov BRUTO!!!! Penzija se pa dobiva v NETO znesku. Če mene vprašaš je plača predsednika države veliko prenizka glede na razne direktorčke, ki so politično nastavljeni.

        6 6 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      14.11.2019 ob 10:33 gost

      Malo poglejte Jožefa Horvata čigav sin bi lahko bil mene spominja na Tita?

      15 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.11.2019 ob 10:38 gost

        Saj imaš prav. Samo po videzu. Pameti je pa imel Tito veliko, veliko več. Kako, da cerkveni to še niso opazili?

        9 8 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      14.11.2019 ob 11:03 gost

      Saj ti tudi nisi opazil, da imajo vsi drugi pameti več kot pa ti.

      6 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      14.11.2019 ob 12:28 gost

      JOJ zraven Muca je bil na predstavitvi tudi veliki pisec iz Belti. Alojz Rous, zvani BAC ! On je veliko napijsal.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      14.11.2019 ob 17:52 Rajana gost

      Najboljše ponudbe za moške! Lepa dekleta čakajo na vas na različnih področjih. Pišite na---- www.2020.na.to

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      14.11.2019 ob 21:31 kaviar elitnik gost

      polovico prisotnih jih sploh ne zanima zbornik niti kaj v njem pise, prisli so ker morajo, ce si v rdeci sekti se kaj obetati hocejo po lestvici visje v kaviar rdeco elito.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      15.11.2019 ob 2:57 Hanna gost

      Jaz sem fkin moker. Naredimo to živo! pridruži se streameble uporabi moj vir, potrebuješ samo svoj vzdevek. moja soba je poklicala * Hannaxxx *, da se pridružim povezavi💚 >> www.cvetka.new.so

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      15.11.2019 ob 4:25 Cweta gost

      Geriausi pasiūlymai vyrams! Gražios merginos laukia jūsų skirtingose srityse. Rašykite---- www.2020.na.to

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      15.11.2019 ob 4:34 Sexyyy gost

      A laukia jūsų skirtingose srityse.Rašykite-- www.cvetka.new.so

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.