https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Prelaganje rekonstrukcije cest Murska Sobota – Gederovci in Petanjci – Krajna je nesprejemljivo

Gederovci, 22.11.2019 ob 14:20  

Danes, 22. novembra, so v vaško gasilskem domu v Gederovcih predstavili civilno iniciativo, v okviru katere se bodo zavzemali za obnovo in ureditev cest Murska Sobota – Gederovci in Petanjci – Krajna.


Civilno iniciativo sestavljajo vodja civilne iniciative Franc Gibičar in predsedniki vaških odborov vasi, skozi katere potekata ti dve državni cesti. Civilna iniciativa je bila ustanovljena po prejetih informacijah, da se obnova cest Murska Sobota – Gederovci in Petanjci – Krajna z novim načrtom države prestavi.

Rekonstrukcija državne ceste Murska Sobota – Gederovci se prestavlja iz leta 2020 na leto 2022, 2023 in 2024, rekonstrukcija državne ceste Petanjci – Krajna pa se prestavlja iz leta 2022 na leto 2024, 2025 in 2026. V civilni iniciativi so izpostavili, da se ponovno prelagajo obljube države, da se bosta ti dve cesti uredili in da se bo zagotovilo za prometno varnost krajanov ob teh cestah.

"Prelaganje rekonstrukcije obeh cest je za nas nesprejemljivo. Oba odseka sta že v redno slabem stanju in iz leta v leto se stanje vozišča le še poslabšuje. Še posebej pa stanje poslabšuje stalno povečanje prometa. Ob takšnem stanju prometa varnost ni zagotovljena, kar povečuje še dejstvo, da ob obeh cestah manjkajo površine za kolesarje in pešce," je povedal vodja civilne iniciative, Franc Gibičar.

V civilni iniciativi razlagajo, da o nevarnosti in slabi prometni varnosti priča tudi dejstvo, da je predvsem na odseku Murska Sobota – Gederovci v preteklosti prišlo že do prometnih nesreč, ki so se končale s hudimi telesnimi poškodbami, v nekaterih primerih pa celo s smrtnim izidom. Ker gre za odseka na državnih cestah, je njuna ureditev v zavezi države, ki pa kljub prestavljenim dejstvom rekonstrukcijo cest spet prelaga. Zaradi tega so se odločili, da stopijo skupaj in našo državo prisilijo, da ukrepa. Zavedajo se namreč, da je ob trenutnem stanju teh dveh odsekov vprašanje časa, kdaj bomo priča kaki tragediji. Zato se bodo v okviru ustanovljene civilne iniciative trudili in izpeljali aktivnosti, s katerimi želijo uresničiti dva cilja: da se takoj pristopi k rekonstrukciji teh dveh cest in da država rekonstrukcijo v celoti financira v vseh izvedbah. Po informacijah bi bila cena obnove teh cest slabih 20 milijonov evrov. Zavedajo se, da pa občina z dobrimi 4 tisoč prebivalci v tako kratkem času ne bo zmogla sofinancirati deleža.

Tiskovne konference se je udeležil tudi župan občine Tišina, Franc Horvat, ki je pozdravil pobudo k civilni iniciativi in izrazil podporo s tega dejstva, da so prometne razmere na teh dveh cestah nevzdržne. "Država je ves čas odlašala, v letu 2018 smo sami dali predlog v proračun občine Tišina, da bi sami izvedli projekte. Država nam je leta 2018 prisluhnila in je izvedla javni razpis ter izbrala izvajalca. V zadnjih pol leta pa se na obeh trasah zadeva prelaga. Vedno so neki izgovori in razlog za to je bil, da se je pripravljal nov načrt, kjer se rekonstrukcija teh dveh cest prestavi. Kot so v civilni iniciativi povedali, je obnova cest ocenjena na slabih 20 milijonov evrov. V investicijo ceste Tišina – Tropovci, ki jo sedaj zaključujemo, je občina prispevala dobrih 20 %. V primeru obnove cest Murska Sobota – Gederovci in Petanjci – Krajna je to slabe 4 milijone evrov, kar pa si občina pri 4 milijonih proračuna ne more privoščiti," je razložil župan.

V nedeljo, 24. novembra ob, 14. uri, bo v vaško gasilskem domu v Gederovcih sestanek, na katerega so povabili vse vaščane vasi, skozi katere potekata ti dve državni cesti, da se predstavi problematika občanom s strani civilne iniciative in se dogovorijo o aktivnostih za naprej. Izvedba protesta oziroma motenje prometa oziroma opozorilo državi, da mora ukrepati pa bo v ponedeljek, 9. decembra.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.11.2019 ob 17:33 gost

      Tišina je pogejla te pejneze za cesto! Vij revežge pa čakajte na milost ,če vam tej podrepniki v Ljubljani kaj dajo do konca tridesetletja!?

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.11.2019 ob 19:24 gost. gost

      Koga so volili tile za mizo, tistemu naj sedaj pisejo jokajoce pismo.

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.11.2019 ob 22:15 FRANČEK gost

        👍👍👍 Tako je! Nategavle volilce tak kak elastiko za spodnje hlace!!! Naredo je komasacijo za 5 kmetov v občini, ostale je vse med sebov sposvado. Zdaj je na obzorje nova sezona kreganja v občini tišina. Župana ščejo ritolizniki prikazati kot jagnje božje, on se pa lepo smeji iz vseh. Vsega je kriv župan!!! Če je nej sposoben asfalerati 10 kilometrov ceste za državne pejneze, te ga vlejčte na cesto,pa naj jo pomeče ker je za župana nej sposoben!!!

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.11.2019 ob 20:07 ghost gost

      Župan vam ne bo pomagal. Kot je že nekdo omenil: sizifovo delo. Župan je tam, je breme, breme, ki se vedno "zakotali" v eno smer. Navzdol. Mediji so premalo. Zakaj ne podate prijave proti "neznanemu storilcu" zaradi ogrožanja splošne nevarnosti, malomarnosti,..., priložite dokumentacijo, pod prijavo zberite podpise, odnesite direkt na ministrstvo za notranje zadeve, NPU,...

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.11.2019 ob 20:24 Tišina gost

        Kak ima obraz priti župan na svetlo. Za prek 100.000 evrov bo delal vodomet na Tišini no spomenik.....

        4 1 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      22.11.2019 ob 21:07 ghost gost

      A resan nucate župana za to? Župan vam ne bo pomagal nič. Da vas malo spomnim. A ne služi že tretjega mandata? Drugače pa zberite podpise, ampak ne pod peticijo, dajte jih pod kazensko prijavo zaradi ogrožanja splošne varnosti, splošne malomarnosti, malomarnosti na delovnem mestu, ... proti "neznani osebi ali storilcu". Prijavo s "pomočjo medijev" odnesite neposredno na ministrstvo za notranje zadeve, NPU, seznanite pa tudi infrastrukturno ministrstvo, direkcijo za ceste... Zahtevajte takojšnji tehnični pregled obeh spornih cestišč. Namreč vsak, ki ve za dejanja, ki ogrožajo zdravje in življenja ljudi, mora ukrepati. In to po uradni dolžnosti: s sprožitvijo postopkov in posledično z zaporo ceste! Vsak dan nam trobijo, da morajo biti VSI udeleženci v cestnem prometu, tehničo brezhibni, trezni, ... V cestnem prometu je namreč VEDNO SOudeležena cesta. Ne vem zakaj bi vi igrali "bedake", če je nekdo mastno plačan za to.

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.11.2019 ob 21:36 ghost gost

        Sicer pa: A NI ŽUPAN, TISTI, KI MORA PRVI POSKRBETI ZA ZDRAVO IN VARNO OKOLJE V SVOJI OBČINI? Če je tako pri smeteh, zakaj še ni tako pri prometni varnosti?

        6 1 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      23.11.2019 ob 7:50 FRANČEK gost

      Naj vrne zupan tistih 10.000€ ka si jih je pridobil protipravno z afere internetne strani, povedano v pravnem jeziku, oz. ce ne razmi. Po domace to pomeni naj da nazaj tisti 10.000€ kak jih je mrdno z obcinskoga proracuna. To je kar nekaj šleperov gramoza!!! Naj ga skipajo na cesto pa jo zaprejo!!!

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.11.2019 ob 10:08 ghost gost

        Ni problem v 10.000€. Večji problem je, da je zavajal sodišče, občane, javnost, da ni kriv. Takoj po volitvah pa se pogodil za pogojno kazen in priznal krivdo. Takšno zahrbtno, hinavsko dejanje je hujše, kot problem spletne strani. Ampak volivci pač pozabijo...

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      23.11.2019 ob 12:09 gost

      Na državni cesti je država dolžna poskrbeti za varnost vseh udeležencev v prometu. To odlaganje začetka obnove je samo odraz odnosa države do Prekmurja. Alenka Bratušek je tu dobila malo glasov in sedaj vrača z obrestmi.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      23.11.2019 ob 12:47 gost

      Ja ja je.. se pomurskim poslancev za Pomurje. Ko vidiš kako so glasovali proti dvigu povprečnine in oškodovali Soboško občino za 1.3 mio€, Ljutomersko za 787.000€, Tišinsko recimo za 275.000€. Link kjer se vidi za koliko so Pomurske občine oškodovala Židan in Jurša: https://pomurske-novice.si/to-so-pomurski-poslanci-ki-so-glasovali-proti-vec-denarju-pomurskim-obcinam/

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.11.2019 ob 14:34 Gostbcar gost

        Pri teh ni pomembno od kod prihajas, kaksne so tvoje korenine, oni zivijo za ideologijo boljsevizma in temu se vse podreja in glasuje. Kot v severni koreji.

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.