https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Kako se bo polnil državni proračun v letu 2020 in kam bo šel naš denar?

27.11.2019 ob 6:00  

Državni zbor je pretekli teden sprejel državna proračuna za prihodnji dve leti. V letu 2020 bodo prihodki državnega proračuna znašali 10,77 milijarde evrov, odhodki pa 10,36 milijarde evrov. Proračun bo imel tako presežek v višini 415 milijonov evrov ali 0,8 odstotka BDP, so zapisali na Ministrstvu za finance.

Glavni proračunski prihodki, s katerimi se bo v prihodnjem letu v proračun države nateklo skupaj 10,77 milijarde evrov, so davek na dodano vrednost (4,19 milijarde), trošarine (1,53 milijarde), dohodnina (1,36 milijarde), davek od dohodkov pravnih oseb (1,11 milijarde) in sredstva, prejeta iz Evropske unije (1,07 milijarde).

Glavni proračunski prihodki v milijonih evrov; Vir: Ministrstvo za finance

V letu 2020 bo med drugim 393 milijonov evrov namenjenih znanosti, kar je bistveno več kot pretekla leta. Denar bo usmerjen predvsem v javne raziskovalne zavode, v usposabljanje in razvoj znanstveni kadrov ter v raziskovalno opremo.

Spodbujanju konkurenčnosti in podjetništva, vstopanju podjetij na tuje trge, pospeševanju tehnološkega razvoja, spodbujanju investicij in razvoju turizma bo namenjenih 193 milijonov evrov, za socialno varnost 1,2 milijarde evrov.

V razvoj kakovostnega in dostopnega zdravstva, preventivo in izboljšanje zdravstvene oskrbe ter uspešnejše delovanje sistema zdravstvenega varstva bo iz državnega proračuna usmerjeno 198 milijona evrov. Dodatno pa zdravstvena blagajna za ta namen načrtuje 3,3 milijarde evrov.

Proračunski odhodki v milijonih evrov; Vir: Ministrstvo za finance

Za izobraževanje in šport bo namenjenih 1,9 milijarde evrov, kar je skoraj 18 odstotkov vseh proračunskih odhodkov. Približno polovica teh sredstev bo namenjena za osnovnošolsko izobraževanje, petina pa za srednje in poklicno ter visokošolsko izobraževanje.

Za zagotavljanje notranje varnosti, nakup opreme za policijsko in kriminalistično dejavnost, ukrepe migracijske politike, modernizacijo Slovenske vojske in varovanje pred naravnimi in drugimi nesrečami bo namenjenih 983 milijonov evrov, za delovanje sodišč in tožilstev, izvrševanje kazenskih sankcij ter povečanje učinkovitosti pravosodja pa še dodatnih 317 milijonov evrov.

Za okolje in okoljsko infrastrukturo je načrtovanih 273 milijonov evrov. Namenjeni bodo predvsem zagotavljanju protipoplavne varnosti, upravljanju s čistilnimi napravami, prilagajanju podnebnim spremembam ter ohranjanju biotske raznovrstnosti. Prostorskemu načrtovanju in stanovanjski politiki pa bo namenjenih 80 milijonov evrov.

Skoraj milijardo evrov bo iz državnega proračuna dodano v pokojninsko blagajno, iz katere so izplačane pokojnine 600.000 upokojencem v višini 5 milijard evrov letno.

Za investicije (vključno s sofinanciranjem občinskih projektov) je načrtovanih nekaj več kot 1,1 milijarde evrov, kar predstavlja 11 odstotkov državnega proračuna. Več kot polovico teh sredstev bo namenjenih financiranju železniškega in cestnega prometa ter njune infrastrukture.

Za plačilo obresti bo v letu 2020 namenjenih 751 milijonov evrov, kar je najmanj po letu 2012 in 332 milijonov manj kot leta 2014, ko so bile obresti najvišje. Javni dolg bo leta 2020 znižan na približno 62 odstotkov BDP, leta 2021 pa pod mejo 60 odstotkov BDP, ki jo kot najvišjo dopustno mejo zadolženosti določajo pravila Evropske unije.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.11.2019 ob 8:17 LAŽ ZAVAJANJE gost

      E dragi državljani, kako vam laže ta banda, na strani odhodkov bo šlo 3,5 milijarde evrov samo za plače javnih uslužbencev, 700 milijonov evrov bo šlo za plačilo obresti za kredite, ki jih ima država. Tega vsega v diagramu nega prikazanega. Zgovorno pa pove podatek da bo za zdravstvo šlo najmanj le 198 milijonov evrov. To so podatki iz proračunskih dokumentov. Res me zanima katero tele je tu zraven dal diagram odhodkov, ki ne drži.

      7 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.11.2019 ob 10:40 gost

      Preveč za šport, spodbujanje podjetništva, znanosti ( vemo, kam ta denar gre ), premalo za stanovanjsko izgradnjo. Kje so stanovanja, domovi za starejše, ........?

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      04.12.2019 ob 20:27 LFL gost

      Tak vam je treba vsem tistim ki ste NA VOLITVAH PODPRLI RDEČO GAMAD. Da bi vam bilo še SLABŠE .Jebe se poceni KLOVNU za SLOVENCE. Glavno da RDEČUHARJI podpirate Muslimanske smrdljivce in jih vlačite v SLO.Boste že nekoč plačevali račun za to početje. Živi bili in videli.

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      04.12.2019 ob 20:58 Lendavski nadvojvoda gost

      LFL,glej,sedi,premisli ,če imaš s čim.Ne bo škodilo iti na spoved v črno odetemu župniku,dnevi in duša so ti črni,Musli so itak črni,prihodnost ti je črna ,celo noč je taka, denarnica ti je v temi,prihodnost pa tudi.Ne peri se,ne boš več črn.Itak pa,tudi zemljica,pa grobek, bo ti črn.Kaj če bi bil malce rdeč,boš dobil barvo,celo v pimpeku,bo oživel.

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      07.12.2019 ob 9:57 LFL gost

      Lendavski RDEČKO vse kar si napisal ne drži čisto nič. TI si RDEČ ker, ko je človeku nerodno ali ga je SRAM PORDEČI. PA RAVNO TO SI TI Z TVOJO RDEČO GOLAZNIJO.Samo to ti odgovorim da je bo tvoj grobek lahko RDEČ da bojo vsi vedeli da je to grob RDEČEGA TELETA. Pa počivaj v miru TELE RDEČE, naj ti bo lahka RDEČA ZEMLJA - Lendavska.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.