https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Vsiljena dobrodelnost v eni izmed slovenskih trgovin

14.12.2019 ob 13:30  

Ninna Kozorog, bolj poznana kot predsednica Humanitarčka, je na družabnih omrežjih delila dogodek, ki se ji je pripetil ob obisku trgovine Dm drogerie markt Slovenija. “Stojim na blagajni. Gneča nepopisna. Prodajalka (po navodilih) prav vsakega posebej vpraša, ali bo kaj doniral, najmanjše je 50 centov. Evro ali dva se vam ne pozna. Vam kar na račun dodam, pove vsakemu. Tako hitro in glasno, da ne uspeš niti kontrirati,” opisuje.


V vrsti sta pred njo stali dve gospe. Prva je donirala 5 evrov in se ob tem opravičevala, da ne ve, ali je to dovolj ali ne, in da več ne zmore. Druga, starejša gospa pa išče po denarnici. "En evro se vam ne bo poznalo, se prodajalka ne da. Gospa na koncu šteje bakrenčke, živo rdeča v obraz. S seboj je imela natanko 10 evrov in nekaj bonusov na kartici – preračunano za prašek, detergent in mačjo hrano. Ko vidim zadrego – vskočim. "Bom jaz dala za obe, pet evrov." upam, da malo rešim gospo," opisuje Ninna. Prodajalka pa odgovori, da to ne gre, da je že dala gospe na račun in pove, da more sedaj stornirati cel račun. Gospa vedno bolj leze vase, Ninna pa po nekem čudezu najde v žepu kovanec za dva evra, da lahko doplača dobrodelnost.

"Za menoj starejši par vrne čokoladico: "Bova naslednjič, da zdaj ne delava vrste in jim dava to, kar zbirajo. Da nama ostane še za avtobus," gospod komentira."

“Podpiram akcijo zbiranja sredstev za socialno ogrožene družine… A ne podpiram tega načina, ki ne zagotavlja, da se vsak posameznik sam odloči, kaj, kdaj in koliko bo doniral,” pojasni in doda, da v nabito polni trgovini to ni mogoče – saj moraš jasno in glasno povedati, koliko boš daroval. Res se vsak odloči sam, a kako se boš odločil samostojno, če si stiščan med prodajalkin pritisk in tujca za teboj, ki te ocenjujoče gleda," komentira Ninna.

"Kam so šli časi, ko smo lahko kovančke spustili v zato pripravljene škatle, brez, da bi nam nekdo razlagal, koliko bo nam en evro pomenil. Ta ista akcija ima možnost sms donacij. Zakaj ne bi pozivali k temu? Naj ostanejo donacije nekaj, za kar se odločimo sami, brez represije. Nekomu en evro pomeni veliko, sploh v teh praznikih. Ti naši starostniki morajo s tem enim evrom čarati… dobesedno," še doda Ninna.

Gospo je Ninna nato srečala na klopci pred tem trgovskim centrom. Še vedno je bila živo rdeča v obraz. "Povabila sem jo na kavo, ki jo je zavrnila. Se mi je pa zahvaljevala. In se opravičevala … nad svojo revščino," zaključi Ninna.

Dm drogerie markt Slovenija so se na dogodek odzvali z naslednjim sporočilom: "Spoštovani, hvala, ker ste z nami delili svojo izkušnjo. dm v dobrodelnem maratonu z Radiem 1 sodeluje že peto leto zapored. Po zaslugi poslušalcev, ki donirajo prek SMS sporočil in kupcev dm prodajaln je to ena največjih dobrodelnih akcij v Sloveniji. Donacija je prostovoljna. Naše prodajalke k donaciji povabijo, odločitev vsakega posameznika sprejmemo in spoštujemo. Naš namen ni, da z nagovorom stranke postavljamo v neprijeten položaj, zato smo se po prebiranju vaših izkušenj odločili, da bomo preoblikovali način nagovora strank. Želimo si, da si ljudje akcijo zapomnijo po njenem namenu in spodbujanju solidarnosti in dobrodelnosti v prazničnih mesecih."

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.12.2019 ob 14:59 čondraš gost

      Kot vsiljivi klošarji, sramota, ker pa njim tega zares ne bi bilo treba.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.