https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Sporočilo črenšovske županje glede oskrbe s pitno vodo Pomurja - sistem A

12.12.2019 ob 16:30  

Sedmim pomurskim občinam vključenim v sistem A pomurskega vodovoda (Dobrovnik, Kobilje, Odranci, Črenšovci, Lendava, Turnišče in Velika Polana) je grozilo vračilo dobrih 24,5 milijona evrov evropskih sredstev.

Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) – Direktorat za vode je dne, 16. 9. 2019, Občini Črenšovci, kot vodilni občini v projektu, poslal opozorilo v katerem ugotavlja, da Občina Velika Polana ne spoštuje določb v sklenjenih pogodbah o sofinanciranju za projekt vodovod sistem A. To bi posledično lahko povzročilo vračilo celotnih sredstev, ki jih je MOP financiralo v okviru tega projekta, kar znese 24,552.318,11 evrov ter dodatno še zakonite zamudne obresti.

Po prejetem opozorilu so se predstavniki vseh naštetih občin ter predstavniki Eko – Parka Lendava, konec septembra sestali in sklenili, da mora občina Velika Polana do 15. oktobra skleniti upravljavsko pogodbo s podjetjem Eko – Park Lendava ter se do navedenega datuma tudi funkcijsko povezati v sistem A pomurskega vodovoda.

V odgovor na opozorilo pa so Ministrstvu za okolje in prostor posredovali vso razpoložljivo dokumentacijo in sklepe, ki so jih občine partnerice v projektu sprejele dne 30. 9. 2019.

Kot so danes sporočili iz Občine Črenšovci so pred dnevi z Ministrstva prejeli sklep, da ni podlage za sklepanje, da je prišlo do bistvenih sprememb projekta v smislu 57. člena Uredbe 1083/2006/ES, ki bi zahtevale korektivni ukrep z določitvijo finančnega popravka. Sporočilo za javnost županje Vere Markoja glede Oskrbe s pitno vodo Pomurja – sistem A objavljamo v celoti.

"Ministrstvo za okolje in prostor, Direktorat za vode in investicije je Občini Črenšovci, kot vodilni občini v projektu Oskrba s pitno vodo Pomurja – sistem A, dne 10. 12. 2019 posredovalo dopis, v katerem sporoča, da so na posredniškem organu MOP proučili vse relevantne informacije v zvezi s spremljanjem operacije »Oskrba s pitno vodo Pomurja – sistem A« po zaključku operacije ter se glede okoliščin posvetovali tudi z Organom upravljanja. Upoštevajoč razpoložljive podatke in dokazila je stališče obeh organov, da ni podlage za sklepanje, da je prišlo do bistvenih sprememb projekta v smislu 57. člena Uredbe 1083/2006/ES, ki bi zahtevale korektivni ukrep z določitvijo finančnega popravka.

Na podlagi opozorila pred izvršitvijo finančne korekcije na projektu »Oskrba s pitno vodo Pomurja – Sistem A«, ki je bila vodilni občini v projektu, Občini Črenšovci poslano dne 16. 9. 2019 in pozivu, da v roku 30 dni posreduje dokazila, da je Eko Park d.o.o. Lendava določen za skupnega upravljavca v vseh občinah, ki nastopajo kot upravičenke v projektu vodovod ter dokazila da je vodovodni sistem Občine Velika Polana funkcijsko povezan z vodovodnim sistemom Oskrba s pitno vodo Pomurja – Sistem A, je bila Ministrstvu za okolje in prostor v roku poslana vsa razpoložljiva dokumentacija. Ministrstvo je bilo v odgovoru tudi seznanjeno s sklepi, ki so jih občine partnerice v projektu sprejele dne 30. 9. 2019.

Informacija in ugotovitev posredniškega organa MOP po proučitvi informacij je dobrodošla za vse občine upravičenke, ki se bodo v prihodnje morale dogovoriti o še nedorečenih medsebojnih razmerjih."

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.12.2019 ob 16:43 Ne daj se ne daj gost

      HE,HE. In sedaj "nagradno pitanje" za milijun dolara : Kdo je tu zmagal ?

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.12.2019 ob 18:22 mimoidoči gost

      Se pravi, če dobro razumem, popravkov glede pretople vode ne bo, EKO park bo zaračunaval kot bo hotel, Polana bo delal po svoje, ... V glavnem ni nekih nepravilnosti vse je v skladu z, ... blablabla.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      12.12.2019 ob 18:34 teče teče bistra voda gost

      "mimoidoči". Jap, dobro razumeš.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      12.12.2019 ob 18:47 teče teče bistra voda gost

      "mimoidoči". Jap, dobro razumeš.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      12.12.2019 ob 20:05 Marmur gost

      Ni mi jasno, ker je tako tudi zapisano (nejasno), ali se je Občina Velika Polana povezala z medobčinskim vodovnim sistemom A in ali je sklenila upravljavsko pogodbo s podjetjem Eko Lendava.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.12.2019 ob 20:28 Marmur gost

        Dopolnitev: Dobro pa je, najpomembneje, da ne bo potrebno vračati denarja, ker je Ministrstvo R Slovenije za okolje in prostor sporočilo, da ni prišlo do bistvenih sprememb projekta.

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      12.12.2019 ob 23:36 Jurij gost

      Kakorkoli že ta voda ni dobra,,,le na papirju je vse ok,čas bo pokazal svoje.To je tko kot če naredis tehničnega za avto ki je v razsutem stanju,kaj pa naša varnost in zdravje.....

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      12.12.2019 ob 23:59 gost gost

      Jes san tou zriktau. Jes san najbole sposoben. Jes že cejli čas gučin, ka črenšovska občina möre meti podžupana, vači mo razpadnoli.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      13.12.2019 ob 6:02 gost

      Kak se pravi kraji,da prijdeš od Gomilice,tan so cigani,pa neven kak se pravi tumi kraji,ka nega nikše table.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      13.12.2019 ob 7:05 Horgoš gost

      Velika zmaga polanskega župana g. Jaklina. Čestitke za pokončno držo, katera tako primanjkuje v Dobrovniku, Čerensovcih, Kobilju, Odrancih. Mi bomo še naprej pili visokotemperaturni klorni koktejl, občani Polane pa svojo svežo, poleti hladno in neoporečno vodo. Tu se lepo vidi da nikomur ni mar za zdravo pitno vodo, ampak samo za kapital. Pozval bi zgoraj omenjene župane, če si upajo stopiti pred otrokev vrtcu ali šoli in povedati, da naj pijejo vodo iz pipe. Da se razumemo. Voda je na viru zelo kvalitetna. Pokvarili so jo z nestrokovno, šlampasto zgrajenim omrežjem. In tu svoj del krivde nosijo župani, ki so v imenu nas občanov podpisali pogodbo o izgradnji takšnega omrežja.

      17 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        13.12.2019 ob 9:06 Milan gost

        Niti ne toliko župani...v prvi vrsti je kriv izvajalec in pa nadzornik, ki je očitno nadzoroval le svojo denarnico, ko se polni. Žalost, sama žalost..

        13 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.