https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Nujno gradnjo vrtca zaradi prostorske stiske ovirajo spori in nesoglasja v občini

Sv. Jurij ob Ščavnici, 18.12.2019 ob 6:00  

V torek, 17. decembra, je župan Občine Sveti Jurij ob Ščavnici, Anton Slana na pobudo ravnatelja Osnovne šole Sv. Jurij ob Ščavnici,  Marka Kranerja, sklical tiskovno konferenco na temo »Problematika izgradnje vrtca Sonček, s poudarkom na dejanskih potrebah po dodatnih prostorih vrtca, glede na število oddelkov in otrok, « ki je potekala v Kulturnem in upravnem središču Sveti Jurij ob Ščavnici.


Kot je dejal Marko Kraner, ravnatelj Osnovne šole Sv. Jurij ob Ščavnici, že več let opozarja na pomanjkanje prostora v lokalnem vrtcu Sonček, saj ta pereč problem traja že 10 let. Trenutno je v vrtcu vpisanih 124 otrok, a jih obstoječi vrtec lahko sprejme največ 58. Trenutno so v prostorih vrtca tri skupine prvega starostnega obdobja (oz. tri skupine jaslic), ter ena skupina drugega starostnega obdobja (3-4 letniki) v večnamenskem prostoru, ki bi moral biti namenjen telovadnici ter druženju.

Tri skupine drugega starostnega obdobja pa so locirane v Osnovni šoli Sv. Jurij ob Ščavnici, ki tudi nima ustreznih pogojev za shranjevanje igralnih pripomočkov. Vsega skupaj je tako 7 skupin, ki pa so že sedaj povečane glede števila otrok. »Mi vse naredimo na maksimum, da jih lahko čim več vzamemo, kljub temu bomo morali tri, ker ni več možnosti vpisa odkloniti

Kot je dejal župan Anton Slana je 21 otrok vključenih v vrtce v drugih občinah, od tega jih je 15 v vrtcu Radenci, kar je več otrok glede na ostale občine. Povedal je tudi, da je bila ideja namestitve otrok v šolah začasna, a se zaradi nezmožnosti dogovora o gradnji, pri kateri sta sicer dve idejni podlagi, ta zadeva zavlačuje.

»Ugotavljamo, da je trend priseljevanja oz. ostajanja v naši občini obetaven, tudi za demografsko sliko, to pomeni tudi da bo potrebno razmisliti o dozidavi vrtca, ustrezen standard učilnicam in ostalih prostorov. Občinska uprava je v fazi priprave idejne zasnove za vrtec, da bi ta zagotavljal minimalne pogoje, kar se tiče igralnic, kuhinje in drugih pomožnih prostorov« je dejal župan.

Navzkriž oziroma nejasnosti so tudi pri potrditvi proračuna za letošnje in prihodnje leto. »Prišlo je do pisne korespondence med članom občinskega sveta Mirkom Ljubcem in ravnateljem Markom KranerjemMirko Ljubec, član svetniške skupine Naprej, se konference, da se razrešijo vprašanja o gradnji oziroma podajo argumenti ni udeležil.

Vzrok za konferenco pa je bila tudi nedavna izjava Mirka Ljubca na zadnji občinski seji: »Po normativih, ki opredeljujejo število otrok v vrtcu, imamo možnost vključiti v 7 skupin 130 otrok. Če izkoristimo vse možnosti teh normativov, je najvišje število 133.« Ravnatelj pa je potem razjasnil dejanske normative vrtca, ki po njegovem ne morejo presegati 126 otrok. »Kajti skupine niso homogene, temveč heterogene, pri katerih se upošteva tudi otroke z odločbami, pri katerih se normativ zmanjša. Zaradi večjega števila otrok je oblikovan fleksibilen normativ« je pojasnil Kraner. Na podlagi tega bi lahko danes na račun števila otrok oblikovali 8 skupin.

Nesoglasje glede dveh predlogov razširitve vrtca

Problematiko predstavljata predvsem dva projekta  za gradnjo novega vrtca, eden z veljavnim gradbenim dovoljenjem in drugi v obliki idejne zasnove. Že leta 2011 se je občina zaradi prostorske stiske obrnila na arhitekta Aleksandra Ostana, ki je pripravil projekt za gradnjo nizkoenergijskega vrtca, ki bi bil umeščen za trenutnim vrtcem, na mestu kjer so sedaj tudi igrala. Po tej predlogi bi nastali štirje novi oddelki in sicer 2 oddelka za 1. starostno obdobje in 2 za drugo starostno obdobje. Gradbeno dovoljenje so sicer dobili leta 2016, vendar z deli niso začeli.

Čeprav je arhitekt Ostan pripravil načrt, je po besedah župana med tem prišlo do razveseljivega popravka demografske slike, kar je pomenilo povečanje potreb za zagotavljanje prostorov v vrtcu. Takrat je tudi sama občina odkupila stavbno zemljišče pod sedanjim vrtcem, zato se je občinska uprava leta 2019 obrnila na podjetje Pogrin iz Gornje Radgone, da pripravi idejno zasnovo za vrtec na tej lokaciji.

Sam projekt o predlogu druge idejne zasnove je orisal višji svetovalec občine Marko Čuš, ki je dejal takole: »Pri prvi varianti projekta za prizidavo vrtca obstaja prostorska omejitev, ker ni ustreznih površin za izgradnjo, saj bi se s to prvo varianto poseglo na igrišče za vrtec. Takrat so potrebe izkazovale dodatne štiri oddelke, ampak se je zadnjih nekaj let vpis otrok povečal, pridobili smo dodatna zemljišča, zato je bila podana druga varianta, ki obravnava lokacijo sosednjega zemljišča. Pripravlja se idejna zasnova, ki se usklajuje ter poskuša maksimalno racionalizirati to drugo varianto, kjer bi bilo postavljenih 5 oddelkov s pripadajočimi servisnimi prostori kot so kuhinja, ki je v obstoječem vrtcu dimenzionirana za tri oddelke.«

Kot je dejal ravnatelj je na projekt pomembno gledati celostno, če imamo možnost zagotavljati površine, ki so z normativi potrebne, bi bilo to ustrezno narediti. Pri novem projektu bi tako nastali dve igralnici za prvo starostno obdobje in dve igralnici za drugo starostno obdobje, ena igralnica pa bi bila kombinirana. Vrtec na novi lokaciji bi imel prostor za kuhinjo, pralnico, shrambe in pisarno, ustreznih načrtov glede teh prostorov pa ni zaznati pri prvem projektu. Trenutna kuhinja, ki je v vrtcu, namreč ne bi bila dovolj velika za še enkrat toliko otrok, kot jih je sedaj.

Težav pa ne povzroča le izgradnja vrtca, ampak tudi uskladitev glede proračuna, tudi v osnovni šoli primanjkuje prostorov »Vpis se še povečuje, za naslednje leto ne moremo zagotoviti, da bomo lahko sprejeli vse otroke.« Zaradi povečanega števila otrok, ki bodo obiskali prihodnje leto prvi razred, namreč ne bodo mogli zagotoviti prostora trem skupinam vrtca. Na občinskih sejah so se sicer pojavile ideje o začasnih nastanitvah v nekdanjih občinskih prostorih ali v gasilskem dom.

Mirko Ljubec, občinski svetnik se tiskovne konference ni udeležil, svoj razlog odsotnosti pa je zapisal takole:

»Spoštovana g. sklicatelja tiskovne konference. Bolj primerno bi bilo,če bi ta sklic glede na sestavo predlaganih sodelujočih poimenovali SOOČENJE. Svetniška skupina NAPREJ je na 5. zaporednih sejah predlagala uvrstitev točke na dnevni red pod istim imenom kot ga imate vi za sklic soočenja "PROBLEMATIKA IZGRADNJE VRTCA SONČEK" pa ste predlog pet krat zapored zavrnili, češ, da o tem ne bomo razpravljali.

Zelo primerno bi bilo, da bi na to soočenje povabili arhitekta g. Aleksandra OSTANA in koga iz lokalne skupnosti z bogatimi izkušnjami vodenja vrtca, ki pozna potrebe našega vrtca, normative in seveda sestavo skupin kakor tudi predstavnika Ministrstva za šolstvo in šport, da bi vam oni pojasnili v živo kako dober in primeren ter finančno vzdržen projekt za naše potrebe je pripravil g. Ostan.  G. župan si pač na vsak način hoče postaviti še en spomenik v centru občine neglede na posledice, ki sledijo (FINANČNI ZLOM OBČINE in najmanj 15 letna rehabilitacija).

Za mene soočenje ni primeren način reševanja problematike izgradnje vrtca, to se rešuje na sejah Občinskega sveta s pogovorom in argumenti ne pa z izsiljevanjem in grožnjami. Jaz se tega soočenja nebom udeležil, ker nočem sodelovati pri pranju vašega umazanega perila. Nikakor pa nočem biti vaš predpražnik.«

Problem dozidave vrtca in prostorska stiska tako ostajata, saj se je ustavilo pri teh dveh predlogih, kajti del občinskih svetnikov (skupina Naprej) želi, da se vrtec gradi po prvi predlogi, župan pa želi graditi po drugi predlogi.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.12.2019 ob 12:01 gost

      saj ,če bi zidali vinsko klet ,nebi bilo kreganja ...bi naredili kar 5 nastropno,

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.